Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Αλλαγές στα τιμολόγια για να σωθεί η ΔΕΗ

Αλλαγές στα τιμολόγια για να σωθεί η ΔΕΗ

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ταμειακό όφελος 490 εκατ. ευρώ θα επιφέρουν στη ΔΕΗ τα μέτρα για την αναπροσαρμογή των τιμολογίων, που αναμένεται να εισηγηθεί προς έγκριση στο αυριανό διοικητικό συμβούλιο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Στάσσης. Η δέσμη μέτρων που προωθεί, σε συνεργασία με το υπουργείο Ενέργειας, η διοίκηση της ΔΕΗ περιλαμβάνει αυξήσεις στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων της τάξης του 16,4% έως 19,4% από 1ης Σεπτεμβρίου, οι οποίες, όπως έχει δεσμευθεί ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, αντισταθμίζονται πλήρως από τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ (τέλος που αφορά στις ΑΠΕ). Ετσι αυτή η αύξηση δεν θα επιβαρύνει τα 7 εκατομμύρια των πελατών της ΔΕΗ. Ταυτόχρονα, όμως, η έκπτωση συνέπειας πελατών, αν και δεν καταργείται πλήρως, περιορίζεται από το 10% στο 5%.
Η επίπτωση
Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Ενέργειας, η επίπτωση από τη μείωση της έκπτωσης συνέπειας για ένα μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση ρεύματος 1.600 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο θα είναι 9,1 ευρώ στο τετράμηνο ή 2,2 ευρώ τον μήνα. Από το 2020, εξάλλου, η ΔΕΗ θα ανακοινώσει ευνοϊκές προβλέψεις για τους συνεπείς καταναλωτές της, βασισμένες στις πρακτικές των εταιρειών ηλεκτρισμού και τηλεφωνίας σε όλη την Ευρώπη. Στα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ θα υπάρχει διακριτή χρέωση ρήτρας CO2 και για τα νοικοκυριά, η οποία θα ενεργοποιείται εάν η τιμή δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο όριο.
Αντίστοιχη ρήτρα υπάρχει ήδη στα τιμολόγια ρεύματος των ανταγωνιστών της ΔΕΗ, αλλά εφαρμόζει ήδη και η ΔΕΗ στους πελάτες της υψηλής και μέσης τάσης.
Η ρήτρα CO2  θα ισχύσει από την 1η Νοεμβρίου 2019 και, σύμφωνα με το υπουργείο, θα έχει μηδενική επίπτωση στα τιμολόγια. Βάση υπολογισμού της ρήτρας θα είναι η τωρινή επιβάρυνση της ΔΕΗ για τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων, η οποία για τη χαμηλή τάση είναι 15,68 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η ρήτρα θα ενεργοποιείται στην περίπτωση που με την ισχύουσα μεθοδολογία υπολογισμού της μοναδιαίας χρέωσης του κόστους CO2 προκύπτει μεγαλύτερη τιμή χρέωσης και ο καταναλωτής θα χρεώνεται τη θετική διαφορά των δύο τιμών. Πηγές της ΔΕΗ διαβεβαιώνουν ότι με βάση τη φόρμουλα που εφαρμόζει και η οποία είναι αντίστοιχη αυτής για τα τιμολόγια υψηλής τάσης δεν προκύπτει αύξηση με τιμή CO2 ακόμη και στα 29 ευρώ ο τόνος, που είναι η μέση τιμή του 2019. Η ρήτρα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι προληπτικού χαρακτήρα έναντι πιθανών υψηλών μελλοντικών διακυμάνσεων. Η ΔΕH θα προχωρήσει επίσης στην κατάργηση των εκπτώσεων στις χρεώσεις CO2 για τη μέση τάση (βιομηχανίες και μεγάλες εμπορικές αλυσίδες), όπου ήδη εφαρμόζεται η ρήτρα ρύπων, μέτρο που θα οδηγήσει σε αύξηση του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία.
Η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ περιλαμβάνει επίσης επιπλέον έκπτωση 50% για τα μηχανικά υποστηριζόμενα άτομα, που είναι δικαιούχοι του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου.
Τα οικιακά τιμολόγια διαμορφώνονται ως εξής:
• Για κατανάλωση έως 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, η νέα τιμή είναι 0,11058 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,0946 που είναι η ισχύουσα χρέωση.
• Από 2.000 κιλοβατώρες και πάνω, η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,11936 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,10252 τώρα.
• Και για το νυχτερινό ρεύμα η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,07897 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,0661 σήμερα.
Το υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε χθες την άμεση κατάθεση στη Βουλή νομοθετικής ρύθμισης για τη μείωση του  ΕΤΜΕΑΡ, η οποία μαζί με τη μείωση του ΦΠΑ θα λειτουργήσει ως αντίβαρο στην αύξηση της τιμής του ρεύματος που είναι αναγκαία για την ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ. Η ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα έκδοσης υπουργικής απόφασης για χαμηλότερες χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ που θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο και μέχρι το τέλος του 2020.
Στο πακέτο διάσωσης της ΔΕΗ καλούνται να συνδράμουν και οι εργαζόμενοι της επιχείρησης. Με νομοθετική ρύθμιση που προωθείται από το ΥΠΕΝ η έκπτωση που απολάμβαναν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης στο σύνολο του λογαριασμού ρεύματος και η οποία έφτανε μέχρι το 75% περιορίζεται στο 30% και μόνο για το ανταγωνιστικό σκέλος, όπως ισχύει για τους εργαζομένους και στις ανταγωνιστικές εταιρίες ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ καταργείται πλήρως η έκπτωση στις ρυθμιστικές χρεώσεις (ΕΡΤ, ΥΚΩ κ.λπ).
Για κοινωνικό αυτοματισμό κατηγόρησε την κυβέρνηση η ΓΕΝΟΠ, κάνοντας λόγο σε σχετική ανακοίνωσή της για πρωτοφανή απόφαση αφού η έκπτωση είναι κατοχυρωμένη μέσω της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Πιέσεις σε κακοπληρωτές
Η δέσμη μέτρων για τη σωτηρία της ΔΕH περιλαμβάνει ακόμη την απόδοση στην επιχείρηση των οφειλομένων από την παροχή υπηρεσιών κοινής ωφελείας του παρελθόντος, εξόφληση οφειλών από φορείς του Δημοσίου, ασφυκτική πίεση προς τους στρατηγικούς κακοπληρωτές με εξώδικα και εντολές αποκοπής (30.000 εντολές αποκοπής για στρατηγικούς κακοπληρωτές το τελευταίο δίμηνο), τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Πώς η Επιχείρηση έφτασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας
Επεξηγήσεις για την αναγκαιότητα των μέτρων διάσωσης της ΔΕΗ αλλά και για το πώς η εταιρεία έφτασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας έδωσε χθες το υπουργείο Ενέργειας μέσω ενημερωτικού σημειώματος, ενώ η πλευρά της αγοράς υποδέχθηκε με ανακούφιση την αναπροσαρμογή προς τα πάνω των τιμολογίων την οποία ανέμενε από καιρό. Οι ιδιώτες προμηθευτές αναμένουν την έγκριση των μέτρων για να ξεκινήσουν τους δικούς τους υπολογισμούς, αφού η ΔΕΗ ως κυρίαρχος παίκτης δίνει τον τόνο της τιμολογιακής τους πολιτικής. Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, ότι σχεδόν στο σύνολό τους οι ιδιώτες πάροχοι καθιέρωσαν έκπτωση συνέπειας αμέσως μετά τη ΔΕΗ.
Η πλευρά του υπουργείου στο ενημερωτικό της σημείωμα επισημαίνει μεταξύ άλλων τον κίνδυνο, αν δεν ληφθούν μέτρα, ο ορκωτός ελεγκτής, η Ernst & Young, να καταγράψει στην έκθεση της 24ης Σεπτεμβρίου την αρνητική κατάσταση της εταιρείας, εγείροντας εκ νέου θέμα βιωσιμότητας και απαιτώντας άμεσα βίαια μέτρα. Ο ελεγκτής, όπως έχει υποχρέωση, έχει ήδη ζητήσει να δει τις εκτιμώμενες ταμειακές ροές από το τέλος Ιουνίου 2019 έως τον Σεπτέμβριο του 2020 για να διαπιστώσει αν καλύπτουν τις υποχρεώσεις της για το συγκεκριμένο διάστημα. Αν κατά την εξέταση προκύψει ταμειακό κενό και αμφιβολία ως προς τη δυνατότητα κάλυψής του, ο ελεγκτής θα πρέπει αναγκαστικά να διατυπώσει σχετική πρόταση - παρατήρηση στην έκθεσή του και να ενημερώσει έγκαιρα την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Μια τέτοια παρατήρηση θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες τόσο για τη ΔΕΗ όσο και για την ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα, θα μπορούσε να σημαίνει:
• Αναστολή διαπραγμάτευσης μετοχής της ΔΕΗ.
• Υποχρέωση της ΔΕΗ να συντάξει οικονομικές καταστάσεις σε καθεστώς εκκαθάρισης.
• Καταγγελία του συνόλου των δανειακών της συμβάσεων, εκ των οποίων 2 δισ. ευρώ φέρουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.
• Αποκλεισμό της ΔΕΗ από κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης από τις αγορές.
• Παύση πληρωμών προς αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
- Αδυναμία καταβολής μισθών των εργαζομένων.
• Οι ελληνικές τράπεζες θα αναγκαστούν να γράψουν προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια 1,5 δισ. με ισόποση αρνητική επίπτωση στα κεφάλαιά τους.
• Και στο τέλος τη διαδρομής, χρεοκοπία ΔΕΗ ή διάσωση με ίδιους πόρους (bail-in) περίπου 4-5 δισ., για την αποφυγή... μπλακ άουτ.
Η σημερινή κατάσταση της ΔΕΗ  είναι αποτέλεσμα των καταστροφικών επιλογών και των πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης. Εγκατέλειψε το σχέδιο «Μικρή ΔΕΗ» της κυβέρνησης Σαμαρά, με το οποίο, μέσω της ιδιωτικοποίησης του 1/3 της εταιρείας, η ΔΕΗ θα έβαζε στα ταμεία της 1,5-2 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα άνοιγε και η αγορά λιανικής και θα έπαυε η εκκρεμότητα έναντι της Κομισιόν ως προς τις συνθήκες ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά. Με τα χρήματα αυτά η εταιρεία θα ενίσχυε τη ρευστότητά της, θα συντηρούσε το δίκτυό της και θα επένδυε στις ΑΠΕ. Αντ’ αυτού, η προηγούμενη κυβέρνηση, σε συμφωνία με την τρόικα, καθιέρωσε τη... δωρεάν «ιδιωτικοποίηση» της ΔΕΗ, αποδεχόμενη τη μείωση του μεριδίου αγοράς της εταιρείας από το 90% στο 50% έως το τέλος του 2019 χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα! Στη συμφωνία αυτή προβλεπόταν η υποχρεωτική διάθεση μέρους της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής της παραγωγής στους ανταγωνιστές της μέσω δημοπρασιών ηλεκτρικού ρεύματος (ΝΟΜΕ). Με τον τρόπο αυτό η ΔΕΗ κατέληξε να πουλάει ρεύμα σε τιμές κάτω του κόστους προς όφελος των ανταγωνιστών της. Οι ζημίες της από τα ΝΟΜΕ ξεπερνούν σήμερα τα 600 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η προηγούμενη κυβέρνηση επέτρεψε τη διόγκωση του προβλήματος των στρατηγικών κακοπληρωτών. Ως αποτέλεσμα, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εταιρεία εκτινάχθηκαν από το 1,4 δισ. ευρώ το 2014 στα 2,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018.
Νέο business plan
Ο στόχος που επείγει αυτή τη στιγμή για την κυβέρνηση είναι να μείνει όρθια η εταιρεία και σε αυτό στοχεύει το σχέδιο διάσωσης που παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης στη Βουλή στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, το οποίο περιλαμβάνει τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας που προωθούνται αλλά και διαρθρωτικά μέτρα που θα ακολουθήσουν. Αυτά είναι η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, η κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, η βαθμιαία απόσυρση ορισμένων λιγνιτικών μονάδων και η μετάβαση της ΔΕΗ προς τις ΑΠΕ, η εκπόνηση ενός νέου business plan ώστε η εταιρεία να μπορεί να λειτουργεί ευέλικτα αλλά και ανταγωνιστικά, στοχευμένες εθελούσιες έξοδοι του προσωπικού και διαπραγμάτευση με την Κομισιόν ώστε να αυξηθούν οι στόχοι για τα μερίδια αγοράς της ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: