Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

Η αβεβαιότητα του Brexit και οι εκπλήξεις της στερλίνας

Η αβεβαιότητα του Brexit και οι εκπλήξεις της στερλίνας

Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2019 10:40
REUTERS/DADO RUVIC
A- A A+
Οι επενδυτές πόνταραν με πεποίθηση στην πτώση της στερλίνας. Αυτό έως ότου ο Μπόρις Τζόνσον συναντήθηκε με την Άγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν και άρχισε ξαφνικά να έρχεται στο προσκήνιο μίας θετικής έκπληξης του βρετανικού νομίσματος, ενός ξαφνικού άλματος, βασισμένου στην εκτίμηση ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός θα επιλέξει τελικά τον συμβιβασμό. Αναγκάστηκαν έτσι να εγκαταλείψουν θέσεις short, για να δουν και πάλι τον Τζόνσον να τους αιφνιδιάζει. 
Ο ένοικος του Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ κέρδσε τη θέση του μέσα από κομματικές και όχι εθνικές κάλπες. Και πολλοί πίστευαν ότι αυτό θα τον αποτρέψει  από μία εξαιρετικά αμφιλεγόμενη κίνηση, οπως το να ζητήσει την αναστολή της λειτουργίας της Βουλής. Η στρατηγική των επενδυτών αλλάζει και πάλι, με τη στερλίνα να υποτιμάται 0,9% στα 1,2190  δολάρια. 
Το βρετανικό νόμισμα είναι περίπου 18% χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα, στα οποία βρισκόταν πριν από το δημοψήφισμα του 2016. Και ενώ οι αναλυτές έως και πριν από λίγο καιρό έβλεπαν αυξημένο κίνδυνο του no deal Brexit, δηλαδή μίας εξόδου χωρίς συμφωνία, μετά τις συναντήσεις του Μπόρις Τζόνσον με τον Εμανουέλ Μακρόν και κυρίως με την Άγκελα Μέρκελ, υπάρχουν και πάλι προσδοκίες συμβιβασμού.
Αυτό τον μήνα πριν τα ταξίδια του Τζόνσον στο εξωτερικό, τα hedge funds και άλλοι κερδοσκόποι επενδυτές αύξησαν τις καθαρές θέσεις σορταρίσματος (στοίχημα ότι η στερλίνα θα πέσει κι άλλο) στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2017, σύμφωνα με την CME Group. Αν δεν διαφανεί κάποιο «παράθυρο» για την αντιπολίτευση να σταματήσει τον Βρετανό πρωθυπουργό, είναι βέβαιο ότι θα το ξανακάνουν. 
Να θυμίσουμε ότι πρόσφατη έρευνα του Bloomberg είχε δείξει πως οι ειδικοί πιστεύουν ότι σε περίπτωση no deal Brexit η στερλίνα θα βυθιστεί σε βαθμό, που έχει να συμβεί εδώ και 34 χρόνια. Συγκεκριμένα περιμένουν πτώση 9% στα 1,10 δολάρια. Ήδη το βρετανικό νόμισμα έχει υποχωρήσει 7% από τότε που ο Μπόρις Τζόνσον ανέλαβε τα ηνία των Τόρις και την πρωθυπουργία και διεμήνυσε πως θα βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ε.Ε. με ή χωρίς συμφωνία το αργότερο έως τον Οκτώβριο. 
Ουσιαστικά οι ειδικοί προβλέπουν ένα σκηνικό ανάλογο εκείνου της Μαύρης Τετάρτης τον Σεπτέμβριο του 1992, όταν το βρετανικό νόμισμα έκανε βουτιά σχεδόν 10%, καθώς η Βρετανία αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ισοτιμιών. 
naftemporiki.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: