Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Πώς θα πριμοδοτηθούν επιχειρήσεις που επενδύουν

Πώς θα πριμοδοτηθούν επιχειρήσεις που επενδύουν

Του Σπύρου Δημητρέλη
Στις επιχειρήσεις που επενδύουν αναζητά το υπουργείο Οικονομικών το κλειδί για το  δημοσιονομικό χώρο από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών που διακρατούν ελληνικά ομόλογα, τα λεγόμενα ANFA’s και SMP’s. Οι κανόνες που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Αθήνας και θεσμών προβλέπουν ότι τα κέρδη που αποδίδονται στην Αθήνα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απομείωση του δημοσίου χρέους ή τη χρηματοδότηση επενδυτικών σκοπών. Στο πλαίσιο αυτό το οικονομικό επιτελείο αναζητά τη χρυσή τομή προκειμένου να εξασφαλίσει δημοσιονομικό χώρο που θα ελαφρύνει φορολογικά τις επιχειρήσεις.
Τα σενάρια προς αυτήν την κατεύθυνση που βρίσκονται στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών είναι πολλαπλά, αλλά ξεχωρίζουν κυρίως δυο. Πρόκειται για:
-Tη διάθεση του δημοσιονομικού χώρου από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών που εισπράττει η Ελλάδα κάθε φορά που κλείνει επιτυχώς μια μεταμνημονιακή αξιολόγηση για υπεραποσβέσεις των επιχειρήσεων. Στην πράξη οι επιχειρήσεις που επενδύουν θα αποσβένουν έως και το 200% της επενδυτικής τους δαπάνης. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά θα εκπληρωθεί και ο κανόνας για διάθεση των κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα σε επενδυτικούς σκοπούς. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι υπεραποσβέσεις αποτελούν και προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης που δεν έχει ακόμη εκπληρωθεί.
-Tη μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν επενδύσεις. Η σχετική πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις που προχωρούν σε σημαντικές επενδύσεις θα έχουν μια μείωση της ετήσιας προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 100% που είναι σήμερα ακόμη και στο 70%. Αυτό βέβαια θα γίνεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις και κριτήρια που θα έχουν να κάνουν με το ύψος της επενδυτικής δαπάνης.

Εισφορά αλληλεγγύης

Η λύση που θα επιλεγεί θα καθοριστεί μετά από διαβουλεύσεις που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με τους θεσμούς στο πλαίσιο των επόμενων δυο αξιολογήσεων που σχεδιάζεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος Ιουλίου. Εκτός από την διάθεση των κερδών των ομολόγων για επενδυτικούς σκοπούς, δημοσιονομικός χώρος αναμένεται να προκύψει και από την εκτέλεση του προϋπολογισμού λόγω της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης της οικονομίας. Αυτός ο δημοσιονομικός χώρος σχεδιάζεται να διατεθεί για την μείωση του ΕΝΦΙΑ καθώς και της εισφοράς αλληλεγγύης από φέτος κατά ένα ποσοστό 20% έως 30%. Η μείωση της εισφοράς θα είναι αναδρομική από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια: