Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

ΣτΕ-Λίστα Λαγκάρντ: Παραγράφηκαν όλες οι μη ελεγχθείσες υποθέσεις μέχρι το τέλος του 2012!

Σε οριστική παραγραφή όλων των υποθέσεων της λίστας Λανγκάρντ που ελέγχθηκαν μετά το τέλος του 2012 οδηγεί μια νέα απόφαση-βόμβα του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2019.
Με την απόφαση αυτή, απορρίφθηκε αίτηση του Δημοσίου για την ακύρωση αποφάσεως του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με την οποία είχε γίνει δεκτό επί συγκεκριμένης υποθέσεως της λίστας Λανγκάρντ, ότι, δεδομένης της αντισυνταγματικότητας όλων των διατάξεων με τις οποίες είχαν παραταθεί πέραν της πενταετίας οι προθεσμίες παραγραφής υποθέσεων φορολογίας εισοδήματος, κάθε έλεγχος σε υπόθεση της συγκεκριμένης λίστας, ο οποίος διεξήχθη και ολοκληρώθηκε μετά την 31η-12-2012, ημερομηνία λήξης της πενταετούς περιόδου παραγραφής της χρήσης του 2006 στην οποία αφορούν τα ευρήματα της λίστας, είναι άκυρος.
Συγκεκριμένα, με την υπ’ αριθμόν 2087/2019 απόφαση του Β΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας έγινε δεκτό το σκεπτικό της υπ’ αριθμόν 887/2018 αποφάσεως του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών σύμφωνα με το οποίο:
1) Το δικαίωμα του Δημοσίου να βεβαιώσει τον ένδικο φόρο για τη χρήση 2006 παραγράφηκε στις 31-12-2012 (με την παρέλευση της πενταετίας από το τέλος του έτους 2007, στο οποίο υποβλήθηκαν οι φορολογικές δηλώσεις για το 2006). Κι αυτό διότι όσες παρατάσεις του χρόνου παραγραφής της χρήσης αυτής (και όλων των άλλων χρήσεων) πέραν της πενταετίας νομοθετήθηκαν κατά καιρούς τα έτη 2012-2016 έχουν κριθεί αντισυνταγματικές με την υπ’ αριθμόν 1738/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
2) Δεν μπορούσε να εφαρμοστεί η εξαιρετική διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 84 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 2238/1994) περί παράτασης της πενταετούς προθεσμίας παραγραφής για άλλα πέντε έτη (δηλαδή περί δεκαετούς προθεσμίας παραγραφής) λόγω εντοπισμού νέων «συμπληρωματικών στοιχείων» που αποδεικνύουν φοροδιαφυγή, μετά τη λήξη της κανονικής πενταετούς περιόδου παραγραφής. Κι αυτό διότι δεν είχε διενεργηθεί αρχικός φορολογικός έλεγχος και δεν είχε εκδοθεί προγενέστερο οριστικοποιημένο φύλλο ελέγχου, όπως απαιτεί η συγκεκριμένη διάταξη για τη χρήση 2006, αλλά ούτε περιήλθαν στη διάθεση της φορολογικής αρχής νέα «συμπληρωματικά στοιχεία» μετά την λήξη της κανονικής πενταετούς περιόδου παραγραφής. Τα στοιχεία του αλλοδαπού λογαριασμού στην Τράπεζα HSBC Γενεύης, τα οποία περιελάμβανε η συγκεκριμένη λίστα για την υπόθεση της προσφεύγουσας οικογένειας, λόγω του ότι είχαν τεθεί υπόψη της φορολογικής αρχής εντός της αρχικής πενταετίας παραγραφής, δηλαδή πριν την 31η-12-2012, δεν μπορούν να θεωρηθούν ως «συμπληρωματικά» και να δικαιολογήσουν παράταση της προθεσμίας παραγραφής για άλλα πέντε έτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: