Κυριακή 5 Ιουλίου 2020

Απαξίωση του κλάδου καταγγέλλουν οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί 03-07-2020 13:21

Η πρόεδρος των λογιστών του Ρεθύμνου Κατερίνα Σαριδάκη περιγράφει τις συνθήκες εργασίας των συναδέλφων της και καταθέτει τα αιτήματα που ζητούν να γίνουν δεκτά 
Ανέκαθεν οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί αντιμετώπιζαν τον βραχνά της υπερσυγκέντρωσης εργασίας που δεν είχε ωστόσο τον απαιτούμενο χρόνο για την διευθέτησή της. Σήμερα, σε συνθήκες κορωνοϊού, η κατάσταση έχει γίνει ακόμα πιο δύσκολη και γι’ αυτό το λόγο έχουν προχωρήσει σε αρκετές κινητοποιήσεις. Για δύο μέρες απείχαν και πάλι από τις ηλεκτρονικές υποβολές και δεν αποκλείεται αυτό να συνεχιστεί, όπως σημειώνει η πρόεδρος των λογιστών στο Ρέθυμνο, Κατερίνα Σαριδάκη.
«Όπως είχαμε δηλώσει την 18η Ιουνίου που ήταν η πρώτη αποχή από ηλεκτρονικές υποβολές που είχαμε κάνει, εφόσον δεν θα δούμε κάποια ανταπόκριση από τους αρμόδιους σε βασικά αιτήματά μας θα συνεχιστούν πανελλαδικά οι δράσεις διαμαρτυρίας από τον κλάδο μας.
Αυτή την φορά είναι μία διήμερη αποχή των λογιστών από τις ηλεκτρονικές υποβολές και θα συνεχίσουμε και με άλλες πιθανό και πολυήμερες αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί από την Πανελλήνια ομοσπονδία λογιστών φοροτεχνικών.
Δυστυχώς έχει αρχίσει να φαίνεται ότι ο δρόμος των αποχών ή και πιο γενικευμένων απεργιών στην συνέχεια από τους λογιστές γίνεται μονόδρομος.
Αυτό που ζητάμε λοιπόν τώρα είναι το αυτονόητο, να μπορέσουμε να κάνουμε σωστά την δουλειά μας. Και η δουλειά μας είναι να παρέχουμε λογιστικές και φορολογικές υπηρεσίες στους πελάτες μας η οποία, για να γίνει σωστά, απαιτεί τον ανάλογο χρόνο.
Το γεγονός ότι τα γραφεία μας από τον Μάρτιο μετατράπηκαν σε κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών και επαγγελματιών σε θέματα covid δεν ήταν δική μας επιλογή. Πιστέψτε με, αν μπορούσαμε να επιλέξουμε, μετά από αυτή την μεταχείριση που έχουμε από τους αρμόδιους και αυτά που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, κανείς λογιστής στην Ελλάδα δεν θα αναλάμβανε αυτή την εργασία. Την φέρνουμε όμως εις πέρας σηκώνουμε τα μανίκια και δουλεύουμε με ευθύνη κατανοώντας πλήρως την κατάσταση και τον ρόλο μας σε όλο αυτό. Χάσαμε 3 μήνες να ασχολούμαστε με πλατφόρμες covid», σχολίασε στον Team  και την πρωινή ενημερωτική εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» η κα Σαριδάκη, η οποία περιέγραψε την εικόνα που επικρατεί στον κλάδο και το πόσο πιεστικές είναι οι προθεσμίες, με αποτέλεσμα οι λογιστές – φοροτεχνικοί να αδυνατούν να ανταποκριθούν.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΞΟΥΝ ΣΤΙΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Η κα Σαριδάκη σημειώνει πως η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων πρέπει να παραταθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου και τονίζει: «Το να μας ζητούν να τελειώσουμε τις φορολογικές δηλώσεις έως 29/07 είναι ουτοπικό. Οι φορολογικές δηλώσεις πρέπει να λήξουν 30 Σεπτέμβρη και όχι 29/07 σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της ΑΑΔΕ.
Είναι αδύνατο να προλάβουμε, αντιδρούμε σε αυτή την συμπεριφορά και την μη αναγνώριση της τιτάνιας προσπάθειας που κάναμε και θα αντιδράσουμε και πιο έντονα με όλα τα μέσα αν χρειαστεί για να εξασφαλίσουμε ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε σωστά την δουλειά μας.
Και καλούμε όλους τους λογιστές Ρεθύμνου μέλη και μη μέλη του συλλόγου να συμμετέχουν στις προγραμματισμένες αποχές. Πρέπει όλοι μαζί να βοηθήσουμε να διορθωθούν τα κακώς κείμενα.
Και μη φορτώνουνε πάντα όλες τις αποφάσεις στα δημοσιονομικά θέματα. Τις προάλλες είδαμε έγγραφο από την Κύπρο ότι οι ετήσιες φορολογικές δηλώσεις θα υποβληθούν έως 31/10. Δεν έχουν δημοσιονομικά θέματα στην Κύπρο; Γιατί οι Κύπριοι κατανοούν και σέβονται τους λογιστές τους και εδώ στην Ελλάδα υπάρχει πάντα τέτοια απαξίωση στον κλάδο μας; Να μας εξηγήσουν τι συμβαίνει διότι δεν μπορούμε πλέον να ψυχολογήσουμε την στάση τους απέναντι στους λογιστές.
Επίσης θέλουμε να τονίσουμε ότι πολλά από τα αιτήματά μας δεν αφορούν μόνο τον κλάδο μας αλλά όλους τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους».

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ
Αναλυτικά τα αιτήματα του κλάδου:
  • Ζητάμε την δυνατότητα υποβολής ορθών επαναλήψεων αιτήσεων στο ΕΡΓΑΝΗ για όλες τις περιπτώσεις αποζημιώσεων που έχουν χαθεί.
Σε όλες αυτές τις πλατφόρμες που δημιουργήθηκαν χωρίς σαφείς οδηγίες και με τόσο στενά χρονοδιαγράμματα έχουμε εντοπίσει πολλά λάθη και παραλείψεις και ένα από τα αρχικά αιτήματά που είχαμε ζητήσει είναι να μπορέσει ο κλάδος μας να συμμετέχει συμβουλευτικά στην υλοποίηση αυτών των πλατφορμών για να αποφύγουμε τις ταλαιπωρίες και αδικίες που σημειώθηκαν εις βάρος εργαζομένων και επιχειρήσεων.
Έτσι όπως έγιναν τα πράγματα κάποιοι εργαζόμενοι και επαγγελματίες δεν αποζημιώθηκαν και πρέπει να δοθεί νέα ευκαιρία διορθώσεων.
  • Συντονισμό του χρόνου λειτουργίας των «πλατφορμών» από τα διάφορα Υπουργεία, ώστε να μην συμπίπτουν με τις πολλαπλές παράλληλες δηλωτικές υποχρεώσεις των λογιστικών γραφείων.
  • Ζητάμε εξορθολογισμό των προστίμων
Δεν γίνεται κάτω από αυτές τις συνθήκες να ισχύουν αυτά τα απαράδεκτα και τιμωρητικά για τις επιχειρήσεις πρόστιμα για μικρά ποσά φόρων ή καθυστερήσεις υποβολών δηλώσεων πληροφοριακού χαρακτήρα.
Για παράδειγμα, επιχείρηση δεν υποβάλλει εμπρόθεσμα δήλωση παρακράτησης φόρου 2 ευρώ και έχει πρόστιμο 250 ή 500 ευρώ.
Εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης πληροφοριακού χαρακτήρα 100 ευρώ.
Αυτά ήρθε η ώρα να αλλάξουν, δεν μπορούν πλέον οι επιχειρήσεις και οι λογιστές να υποστηρίζουν πια αυτή την προστιμολαγνεία, είναι απαράδεκτο να πληρώνονται τέτοια πρόστιμα για ασήμαντα ποσά ή ασήμαντες καθυστερήσεις.
ΕΙΔΙΚΑ για το διάστημα του COVID-19, όλα τα πρόστιμα και για όλες τις δηλωτικές υποχρεώσεις (ασφαλιστικές και φορολογικές), να έχουν ενδεικτικό ποσό 1 ευρώ για λόγους ανωτέρας βίας (εφαρμογή της σχετικής διάταξης του αρ. 61 του ΚΦΔ – Ν. 4174/2013).
Κανένα πρόστιμο σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής (διορθωτικής) δήλωσης (με ανάλογη εφαρμογή της διάταξης του ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων) στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, και γενικά όλων των δηλωτικών υποχρεώσεων τελών και φόρων εφόσον η σχετική αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.
  • Νομοθετική διάταξη που να προβλέπει ως «ανωτέρα βία» γεγονότα ασθένειας ή εγκυμοσύνης αλλά και απευκταίες περιπτώσεις θανάτου Λογιστών – Φοροτεχνικών.
Αυτό το πρόβλημα πάντα κλόνιζε τους λογιστές, ειδικά τώρα με τον κορωνοϊό μας ανησυχεί ακόμα περισσότερο.
Διότι το πρόβλημα με την δική μας δουλειά είναι ότι αν αρρωστήσει κάποιος λογιστής ή θέλει να γεννήσει μία λογίστρια και δεν στείλει τις μηνιαίες δηλωτικές υποχρεώσεις στην καταληκτική ημερομηνία επιβάλλονται πρόστιμα. Δεν μιλάμε για την φυσιολογική απώλεια εισοδήματος που έχει ο οποιοσδήποτε επαγγελματίας που του συμβαίνει κάτι παρόμοιο. Σε περίπτωση ανικανότητας εργασίας λόγω ασθένειας προκαλείται μεγάλη οικονομική ζημιά στον λογιστή. Έχουμε ζητήσει πολλές φορές να ψηφιστεί μία νομοθετική διάταξη για την μη επιβολή προστίμων σε τέτοιες έκτακτες περιπτώσεις. Είναι λυπηρό να έχουμε συναδέλφους σε νοσοκομεία με χημειοθεραπεία και να είναι με τα λαπτοπ να στέλνουν δηλώσεις. Ή λογίστρια να θέλει να πάει να γεννήσει και να είναι μέσα στην αγωνία μη τυχόν και γεννήσει νωρίτερα και δεν προλάβει να στείλει δηλώσεις και φορτωθεί τόσα πρόστιμα. Πρέπει να δοθεί άμεσα λύση σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα των λογιστών. Θα είναι μεγάλη ανάσα για εμάς να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο και να λήξει η αγωνία αυτής της κατάστασης.
  • ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ :Από το 2019 οι λογιστές είχαμε χαιρετίσει την απόφαση της ΑΑΔΕ για την εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων MYDATA και είχαμε αρχίσει να προετοιμαζόμαστε και να εκπαιδευόμαστε.
Ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσει από τον Οκτώβρη του 2020.
Από το 2019 που είχε ξεκινήσει η προετοιμασία μας για την υποδοχή του mydata έχουν αλλάξει εντελώς τα δεδομένα όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας μας και έτσι όπως διαφαίνεται στον ορίζοντα και τον Οκτώβρη θα ασχολούμαστε με τα θέματα covid και πιθανότατα για πολλούς μήνες ακόμα. Παρ’ όλα αυτά βεβαίως οι λογιστές θα μπορέσουμε να το εφαρμόσουμε από την ημερομηνία που ζητάει η ΑΑΔΕ.
Αλλά για να γίνει αυτό η ΑΑΔΕ πρέπει να έχει εξασφαλίσει τρεις βασικές συνθήκες πριν την εφαρμογή του.
1)Το σύστημα να δουλεύει κανονικά.
2)Να εκπαιδευτούν όλοι οι επαγγελματίες στον νέο τρόπο ηλεκτρονικής διαβίβασης.
3)Να υπάρχει σύνδεση ίντερνετ σε όλα τα σημεία της Ελλάδας.
Εφόσον εξασφαλιστούν αυτά από την υπεύθυνη έργου ΑΑΔΕ, το μόνο που ζητάμε είναι οι χαρακτηρισμοί εξόδων του MyData που ορίζει η απόφαση Α.1138/2020, να μεταφερθούν το 2021.
- Καθιέρωση ενδεικτικού ελάχιστου κόστους για όλες τις εργασίες του Λογιστή – Φοροτεχνικού.
- Από μηδενική βάση το όριο της διάταξης του άρθρου 38 του Ν. 2873/2000 (50.000,00 ευρώ όπως ισχύει με την απόφαση Α.1123/2019) υποχρεωτικής υπογραφής δηλώσεων, βιβλίων και οικονομικών καταστάσεων για να ταυτίζεται με την νεότερη διάταξη (που κατισχύει) της παρ. 4 του άρθρου 5 του Ν. 4308/2015 (ΕΛΠ), που προβλέπει υπογραφή όλων των οικονομικών καταστάσεων και δηλώσεων από μηδενική βάση.
- Άμεση παράταση των ΑΠΔ Μαΐου και Δώρου Πάσχα μέχρι τις 20 Ιουλίου.
-  Υλοποίηση της υπόσχεσης του Πρωθυπουργού για 800 ευρώ τον μήνα Μάιο για τους επιστήμονες.
-  Διευθέτηση του χρόνου τιμολόγησης υπηρεσιών από τους Λογιστές – Φοροτεχνικούς. Να γίνεται στα πλαίσια ετήσιας περιόδου, γιατί αποτελούν συνεχιζόμενες υπηρεσίες που ολοκληρώνονται στο τέλος της διαχειριστικής περιόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: