Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Κομισιόν: Ελαφρώς μικρότερη ύφεση φέτος - Ασθενική η ανάκαμψη

Προς το χειρότερο αναθεώρησε τις οικονομικές προβλέψεις που είχε δημοσιεύσει στις 6 Μαΐου για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θεωρώντας ότι οι επιπτώσεις του κορονοϊού θα είναι ακόμη μεγαλύτερες στην οικονομική δραστηριότητα φέτος και του χρόνου.
Αναφορικά με την Ελλάδα, η Κομισιόν προβλέπει ελαφρώς μικρότερη ύφεση φέτος ωστόσο περιορίζει δραστικά την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του χρόνου, η οποία σε αντίθεση με τις προβλέψεις του Μαΐου δεν θα είναι ισχυρότερη από εκείνη της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα, για την οικονομία της Ευρωζώνης η Επιτροπή προβλέπει για φέτος ύφεση της τάξης το 8,7% από 7,7% που προέβλεπε το Μάιο. Για το 2021 η ευρωπαϊκή οικονομία προβλέπεται ότι θα ανακάμψει με αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 6,1%, η οποία όμως είναι μικρότερο από το 6,3% που προέβλεπε στην έκθεση του Μαΐου.
Σχετικά με την Ελλάδα η ύφεση φέτος θα είναι 9%, ελαφρώς μικρότερη από την πρόβλεψη του Μαΐου που ήταν 9,7%. Το 2021 η ελληνική οικονομία θα ανταπτυχθεί με ρυθμό 6,0% από 7,9% που προέβλεπε το Μάιο.
Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, η Ελλάδα είναι από τις χώρες της Ε.Ε. που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού. Χειρότερη επίδοση από τη χώρα μας θα έχουν φέτος τέσσερις χώρες της Ευρωζώνης, η Ιταλία με υποχώρηση του ΑΕΠ 11,2% η Ισπανία με 10,9%, η Γαλλία με 10,6%, η Πορτογαλία με 9,8%.
Πάντως, η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τις προβλέψεις της γιατί είναι άγνωστος ο ακριβής αντίκτυπος του τομέα του τουρισμού που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη στην Ελλάδα.
Όπως επισήμανε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οικονομικός αντίκτυπος της καραντίνας σε όλες τις χώρες ήταν πιο σοβαρός από τις αρχικές εκτιμήσεις και αυτό σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο καθιστά επιτακτικά την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας για το ταμείο ανάκαμψης, το οποίο προβλέπει τη χορήγηση στα κράτη μέλη 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 250 δισ. ευρώ σε δάνεια.
Σύμφωνα με την ενδεικτική κατανομή της Επιτροπής στην Ελλάδα αναλογούν από το ταμείο ανάκαμψης 32 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,5 δισ. ευρώ σε δάνεια.
Υπενθυμίζεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνεδριάσουν στις 17 και 18 Ιουλίου στις Βρυξέλλες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για το ταμείο ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027.

Δεν υπάρχουν σχόλια: