Το 80% των επιχειρήσεων δεν θα πληρώσει φόρο
Οι επιχειρήσεις, αντί να κληθούν να προπληρώσουν φόρο 2,4 δισ. ευρώ για την επόμενη χρονιά, θα επιβαρυνθούν τελικώς με λιγότερο από 1 δισ. ευρώ (Φωτ. INTIME).
Οι 4 στις 5 επιχειρήσεις θα απαλλαγούν φέτος από την υποχρέωση να πληρώσουν φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων. Είτε διότι ήταν ζημιογόνες και το 2019 είτε διότι θα εμφανίσουν μηδενικό αποτέλεσμα στη φετινή φορολογική δήλωση, είτε διότι θα παραλάβουν ένα μηδενικό εκκαθαριστικό μετά την απόφαση της κυβέρνησης να «ψαλιδίσει» κατά περίπου 60% το προϋπολογισθέν κονδύλι της προκαταβολής φόρου.
Η μείωση του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου από 30% έως και 100% –μόνο οι εταιρείες που έκλεισαν με πολύ μικρή μείωση εσόδων έως και 5% ή και αύξηση το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς δεν θα δουν μείωση στην προκαταβολή φόρου– ισοδυναμεί με έμμεση ένεση ρευστότητας 1,5 δισ. ευρώ προς τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, ο οποίος αντί να κληθεί να προπληρώσει φόρο 2,4 δισ. ευρώ για την επόμενη χρονιά, θα επιβαρυνθεί τελικώς με λιγότερα από 1 δισ. ευρώ. Είναι χρήματα που ούτως ή άλλως θα λάμβαναν οι επιχειρήσεις μέσα στο 2021 υπό μορφή επιστροφής φόρου, οπότε η κυβέρνηση αποφάσισε να «φορτώσει» το δημοσιονομικό κόστος στον φετινό προϋπολογισμό, ο οποίος θα είναι ούτως ή άλλως βαθιά ελλειμματικός κατά περίπου 14-15 δισ. ευρώ ή πάνω από 7% σε όρους γενικής κυβέρνησης.
Οι νέοι συντελεστές υπολογισμού της προκαταβολής φόρου θα ενσωματωθούν στη φορολογική νομοθεσία μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Η διαδικασία για τη «διόρθωση» του συντελεστή θα είναι η εξής: Η επιχείρηση που έκλεισε το 2019 με κέρδη (σ.σ. στις ζημιογόνες εταιρείες δεν επιβάλλεται προκαταβολή φόρου) θα κληθεί να αναγράψει τα στοιχεία των εσόδων της για το α΄ εξάμηνο της φετινής χρονιάς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «τα έσοδά μου». Αυτό αναμένεται να γίνει μετά το τέλος Ιουλίου προκειμένου να είναι διαθέσιμα και τα στοιχεία που θα αναγραφούν στις δηλώσεις ΦΠΑ (μηνιαίες και τριμηνιαίες ανάλογα με το αν η επιχείρηση τηρεί απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία). Ετσι, επειδή θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από τα νομικά πρόσωπα αλλά και η εκκαθάριση του φόρου που γίνεται αυτόματα με τον υφιστάμενο συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου που είναι 100%, θα ακολουθήσει δεύτερη εκκαθάριση από την ΑΑΔΕ. Με τη δεύτερη εκκαθάριση, θα γίνει ο συμψηφισμός των ποσών και η διαμόρφωση του νέου «δοσολογίου» ανά επιχείρηση (σ.σ. και οι εταιρείες θα καταβάλουν τον φόρο εισοδήματος σε 8 μηνιαίες δόσεις έως και τον Φεβρουάριο του 2021).
Το σύνολο των νομικών προσώπων στην Ελλάδα που κατά βάση πληρώνουν και την προκαταβολή φόρου, είναι περίπου 255.000. Από αυτά, παραδοσιακά, περίπου 165.000 δεν επιβαρύνονται με προκαταβολή είτε γιατί εμφανίζουν ζημίες είτε γιατί παρουσιάζουν μηδενικά αποτελέσματα. Απομένουν περίπου 85.000 νομικά πρόσωπα που δηλώνουν κέρδη και πληρώνουν και προκαταβολή. Αυτά, θα έχουν φέτος μείωση φορολογικής επιβάρυνσης από 30% έως και 100% όχι σε σχέση με πέρυσι (σ.σ. συγκριτικά με πέρυσι όλοι περιμένουν μείωση επιβάρυνσης λόγω ενεργοποίησης του συντελεστή 24%) αλλά συγκριτικά με το πόσα είχαν προϋπολογίσει να πληρώσουν. Χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο παράδειγμα επιχείρησης με κέρδη 100.000 ευρώ και στη χρήση του 2018 και στη χρήση του 2019. Αυτή η επιχείρηση, ανάλογα με τη μείωση που έχει υποστεί φέτος στα έσοδά της, θα κληθεί να πληρώσει:
1. 24.000 ευρώ αν έχει αύξηση εσόδων ή μικρή μείωση εσόδων έως και 5%. Πληρώνει ουσιαστικά το 24% των κερδών, καθώς η φετινή προκαταβολή φόρου θα «εξουδετερωθεί» από την προκαταβολή που έχει πληρωθεί από πέρυσι.
2. 16.800 ευρώ αν έχει μείωση εσόδων από 5%-15%, καθώς η προκαταβολή φόρου για του χρόνου θα υπολογιστεί με συντελεστή 70% αντί για 100%.
3. 12.000 ευρώ αν έχει μείωση εσόδων από 15% έως 25%, καθώς η προκαταβολή φόρου θα υπολογιστεί με συντελεστή 50%.
4. 7.200 ευρώ αν έχει μείωση εσόδων από 25%-35%, καθώς ο συντελεστής της προκαταβολής μειώνεται στο 30%.
5. Μηδέν φόρο αν η μείωση των εσόδων ξεπερνάει το 35%, ή αν η επιχείρηση ανήκει στον χώρο της ακτοπλοΐας ή της αεροπλοΐας, ή εάν είναι εποχική, η οποία παράγει τουλάχιστον το 50% των εσόδων της στο τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, καθώς σε όλες αυτές τις εταιρείες δεν θα επιβάλλεται προκαταβολή φόρου.
Επιστρεπτέα προκαταβολή
Ο συνολικός προϋπολογισμός της επιστρεπτέας προκαταβολής θα φτάσει στα 2,6 δισ. ευρώ μετά και την προσθήκη της γ΄ φάσης. Τα 600 εκατ. ευρώ δόθηκαν στην α΄ φάση, το ένα δισ. ευρώ θα δοθεί μέσα στην εβδομάδα στο πλαίσιο της β΄ φάσης, ενώ επιπλέον ένα δισ. ευρώ έχει προϋπολογιστεί για την γ΄ φάση, η οποία θα είναι και η πιο «ανοικτή» καθώς θα συμπεριληφθούν και οι επαγγελματίες χωρίς ταμειακή μηχανή και χωρίς προσωπικό. Συνολικά, προβλέπεται ότι χρήση του μέτρου θα φτάσουν να κάνουν περίπου 300.000 επαγγελματίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου