Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Γιώργος Κουτρουμάνης Αναδρομικά συνταξιούχων: Τα νέα σενάρια

Αναδρομικά συνταξιούχων: Τα νέα σενάρια


Πολύ μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των συνταξιούχων για αναδρομικά συντάξεων κύριων και επικουρικών , από περικοπές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και ειδικότερα από το 2012 μέχρι και σήμερα.

Επειδή όμως υπάρχει μια γενικευμένη σύγχυση για το ποιους αφορούν τα αναδρομικά και πότε αναμένεται να καταβληθούν , ας επιχειρήσουμε να δώσουμε απαντήσεις σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα.
Έχουμε λοιπόν και λέμε

Στις 9 Ιουλίου πρόκειται να καταβληθούν αναδρομικά 8 μηνών από 1/10/2019 μέχρι και 31/5/2020 σε συνταξιούχους επικουρικών ταμείων.
Πρόκειται για 240.000 συνταξιούχους των οποίων οι συντάξεις είχαν περικοπεί και μάλιστα μέχρι 50% από 1/6/2016 με κριτήριο το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης , όταν το ποσό υπερέβαινε τα 1300 ευρώ. Ήδη οι συντάξεις αυτές αναπροσαρμόστηκαν από αρχές Ιουνίου στα επίπεδα όπως είχαν διαμορφωθεί στις 31/5/2016 και στις 9 Ιουλίου θα καταβληθούν τα αναδρομικά με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και τη σχετική νομοθετική ρύθμιση στην οποία προέβη η Κυβέρνηση.
Το δεύτερο μεγάλο θέμα με τα αναδρομικά αφορά τους νέους κυρίως συνταξιούχους , μετά τις 13/5/2016, και αναμένονται αυξήσεις για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Η διαφορά την οποία θα δουν οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι, 65.000 περίπου, θα είναι από λίγα ευρώ μέχρι ενδεχόμενα και 250 ευρώ και αναμένεται να καταβληθούν , σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες μαζί με τα αναδρομικά από 1/10/2019 στο τέλος Οκτωβρίου. Αντίθετα για τους παλαιούς συνταξιούχους , δηλαδή για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί με το προηγούμενο του νόμου 4387/2016 καθεστώς , του επονομαζόμενου νόμου Κατρούγκαλου, τις όποιες διαφορές προκύψουν και δεν είναι πολλές ούτε για πολλούς θα τις εισπράξουν σε 5 ετήσιες δόσεις και μέχρι το 2024.
Μια άλλη ομάδα συνταξιούχων οι οποίοι αναμένουν αναπροσαρμογή των συντάξεων τους και αναδρομικά είναι οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι οι οποίοι ξεκίνησαν τη νέα τους εργασία μετά τις 13/5/2016. Οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας λαμβάνουν τη σύνταξή τους μειωμένη κατά 60% . Με το νόμο 4670/2020 αλλάζουν τα ποσοστά μείωσης των συντάξεων για εργαζόμενους συνταξιούχους και θα λαμβάνουν πλέον το 70% της σύνταξης, άρα η μείωση περιορίζεται στο 30% από το 60%. Από 1/3/2020 θα έπρεπε να γίνει η αναπροσαρμογή των συντάξεων. Σύμφωνα όμως και πάλι με τις κυβερνητικές εξαγγελίες θα περιμένουν και οι συνταξιούχοι αυτοί τουλάχιστον μέχρι τέλος Αυγούστου για να δουν βελτιωμένες τις συντάξεις τους και να λάβουν τα αναδρομικά από 1/3/2020.
Αν και οι παραπάνω περιπτώσεις αναδρομικών , αφορούν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζεται στα αναδρομικά που αναμένεται να προσδιοριστούν με την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας η οποία θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες. Πρόκειται για απόφαση που αφορά το σύνολο σχεδόν των συνταξιούχων.
Το βέβαιο είναι ότι ανεξάρτητα από την απόφαση του ΣτΕ ,η οποία θα είναι θετική, όπως λένε οι πληροφορίες , έστω και για μικρότερο χρονικό διάστημα από αυτό που διεκδικούν οι συνταξιούχοι , δεν είναι πιθανό να δοθούν χρήματα εντός του 2020 και θα δούμε για τα επόμενα χρόνια.
Το επίσης βέβαιο είναι ότι πολλά θα εξαρτηθούν και από την πορεία των εσόδων των ταμείων που είναι σε ελεύθερη πτώση , κάτι αναμενόμενο , τους τελευταίους μήνες.
Ας ελπίσουμε ότι οι συνέπειες της πανδημίας θα ξεπεραστούν , έτσι ώστε να μπορούν να θεραπευτούν πολλές αδικίες των τελευταίων ετών.
*Ο Γιώργος Κουτρουμάνης είναι ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης. Διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Το 2009, εξελέγη βουλευτής ενώ υπηρέτησε ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά την κρίσιμη περίοδο 2009-2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: