Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να είναι σίγουρο για την ημερομηνία που θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα στο Taxisnet. Τα πολλά ανοιχτά μέτωπα εξαιτίας της παρατεταμένης πανδημίας, τα διαφορετικά καθεστώτα που ισχύουν για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους εξαιτίας των αναστολών εργασίας και το προγράμματος συνεργασία, τα μειωμένα ενοίκια, αλλά και τα προγράμματα επιστρεπτέας προκαταβολής, έχουν μπερδέψει το σύστημα, με αποτέλεσμα ακόμα χρειάζονται αρκετές παρεμβάσεις προκειμένου όλα να είναι έτοιμα για την υποδοχή των φορολογικών δηλώσεων.
Αυτή την στιγμή το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι η υποβολή των δηλώσεων θα ξεκινήσει τον Μάιο καθώς υπολογίζεται ότι μέχρι τότε θα έχουν ληφθεί όλες οι σχετικές αποφάσεις και θα έχουν γίνει οι απαραίτητες προσθήκες στο Ε1. Συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να καταλήξει σε ποιο ύψος η επιστρεπτέα προκαταβολή θα μετέχει στην κάλυψη των τεκμηρίων.
Ταυτόχρονα, έχει αποφασιστεί ότι τα εισοδήματα από τα επιδόματα θα είναι προσυμπληρωμένα στο Ε1 της φορολογικής δήλωσης, όπως και τα υπόλοιπα εισοδήματα από επαγγελματικές δραστηριότητες και θα καλύψουν μέρος των τεκμηρίων.
Ανοιχτό παραμένει ακόμα το ενδεχόμενο μείωσης στο ύψος των τεκμηρίων, καθώς αυτό θα εξεταστεί σε επόμενο στάδιο, όταν θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για την πορεία των δημοσίων οικονομικών. Ωστόσο, θεωρείται αναγκαίο να υπάρξει παρέμβαση προκειμένου να δοθεί λύση σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που την περασμένη χρονιά βρέθηκαν με μοναδικό εισόδημα τα 534 ευρώ της αναστολής και τώρα κινδυνεύουν να πληρώσουν τσουχτερό φόρο από τα τεκμήρια.
Σε αυτό το μέτωπο υπάρχουν σενάρια είτε αναλογικής φορολόγησης με βάση τη μείωση των εισοδημάτων τους μήνες που βρέθηκαν σε αναστολή, είτε πλήρους απαλλαγής από τα τεκμήρια για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέσα στο 2020.
Παγίδα οι ηλεκτρονικές αποδείξεις
Άγνωστες παραμένουν και οι αποφάσεις σχετικά με το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων. Πολλοί φορολογούμενοι δεν έχουν καταφέρει να καλύψουν το 30% του εισοδήματος τους με δαπάνες που πραγματοποίησαν με ηλεκτρονικό χρήμα. Η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει τον Απρίλιο αποφάσεις για το μέλλον των ηλεκτρονικών αποδείξεων, καθώς και για την τύχη των τεκμηρίων. Συγκεκριμένα για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις εξετάζεται η μείωση του ορίου του 30% επί του εισοδήματος ή και ακύρωση του πέναλτι φόρου 22% για τους πληττόμενους που δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το 30% του εισοδήματός με δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικό χρήμα.
Όταν θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για την πορεία των δημοσιονομικών υπολογίζεται πως θα ληφθούν οι αποφάσεις σχετικά με την προκαταβολή φόρου και το τέλος επιτηδεύματος. Μόνο δεδομένο είναι ότι για φέτος, οι λιγοστές επιχειρήσεις που θα παρουσιάσουν κέρδη για το 2020 δεν θα δουν να παγώνει στο 100% η προκαταβολή φόρου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι παρεμβάσεις, εάν δρομολογηθούν, θα είναι στοχευμένες στις επιχειρήσεις εκείνες που είχαν το 2020 μεγάλη πτώση στον τζίρο τους σε σύγκριση με το 2019.
Μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να υπάρξουν καλύτερα νέα για το τέλος επιτηδεύματος καθώς στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται το σενάριο της μείωσης του τέλους επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις που για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα του 2020 ήταν κλειστές με κρατική εντολή.
Αρκετά αργότερα μετατίθεται η απόφαση για την εισφορά αλληλεγγύης καθώς με τη διατήρηση της ρήτρας διαφυγής ενεργή και το 2022, η εισφορά αλληλεγγύης θα παραμείνει παγωμένη και το επόμενο έτος τουλάχιστον για τους φετινούς δικαιούχους ( μισθωτοί ιδιωτικού τομέα, εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ενοίκια, τόκους, μερίσματα).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου