Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

«Τεκμήριο» ΙΟΒΕ υπέρ της κατάργησης του ορίου 30% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

 

«Τεκμήριο» ΙΟΒΕ υπέρ της κατάργησης του ορίου 30% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

  • A-
  • A+
Πτώση 35,5% στην αξία τους στη διάρκεια των 9 μηνών πανδημίας το 2020 καταγράφει έρευνα του ινστιτούτου, παρά το άλμα σε όγκο ψηφιακών πληρωμών ● Εξι κίνητρα ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Ακολουθήστε μας στο Google news 

Μείωση Ή ακόμη και κατάργηση του ορίου υποχρεωτικών e-αγορών για τη χρήση του 2020 προοιωνίζονται τα στοιχεία της έρευνας του ΙΟΒΕ που εμφανίζουν πτώση 35,5% της αξίας των συναλλαγών το περασμένο (πανδημικό) έτος. Βέβαια, αυτή η βουτιά αναφέρεται στους πρώτους εννέα μήνες του 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ωστόσο το διάστημα αγκαλιάζει την περίοδο που εφαρμόστηκε το σκληρό lockdown στη χώρα επομένως «μπορεί να αποτελέσει πιλότο για τις αποφάσεις», σημείωνε αρμόδια πηγή. Στόχος είναι να αποφευχθούν έξτρα επιβαρύνσεις στους φορολογούμενους που δεν κατάφεραν πέρυσι να συγκεντρώσουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 30% του εισοδήματος τους όπως προβλέπει ο νόμος.

Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις καθώς δεν έχει αποφασίσει αν το μέτρο θα εφαρμοστεί για όλους τους φορολογούμενους ή μόνο για τους πληττόμενους. Επίσης, και ενώ πλησιάζει η ώρα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα μειωθεί το όριο του 30% επί του εισοδήματος που ισχύει για τις υποχρεωτικές e-δαπάνες ή θα ανασταλεί η εφαρμογή του πέναλτι για το 2020. Υπενθυμίζεται ότι το πέναλτι με συντελεστή 22% εφαρμόζεται στο «έλλειμμα» των αποδείξεων.

Για παράδειγμα φορολογούμενος που θα δηλώσει φέτος εισόδημα 10.000 ευρώ με το ισχύον καθεστώς θα πρέπει να εμφανίσει ηλεκτρονικές δαπάνες το 2020 συνολικής αξίας 3.000 ευρώ. Εάν όμως το όριο μειωθεί στο 20% το απαιτούμενο ποσό περιορίζεται στα 2.000 ευρώ. Για εισόδημα 20.000 ευρώ με το όριο του 30% η αξία των ηλεκτρονικών αποδείξεων ανέρχεται σε 6.000 ευρώ, ενώ με το όριο στο 20% πέφτει στα 4.000 ευρώ.Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές του ΙΟΒΕ εν μέσω πανδημίας η συχνότητα των ψηφιακών πληρωμών αυξήθηκε το 2020 αλλά με συναλλαγές χαμηλότερης αξίας με αποτέλεσμα η μέση αξία συναλλαγής την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου να μειωθεί στα σχεδόν 2/3 των προηγούμενων ετών. Ομως και μετά τον Σεπτέμβριο η εικόνα όχι μόνο δεν διαφοροποιήθηκε, αλλά επιδεινώθηκε με την επιβολή του δεύτερου lockdown στις 7 Νοεμβρίου και της χαμένης χριστουγεννιάτικης αγοράς.

Η έρευνα δείχνει ότι με την επιβολή των πρώτων περιοριστικών μέτρων, ο αριθμός πληρωμών με κάρτα μειώθηκε (σε σύγκριση με ένα έτος πριν) κατά 7% τον Μάρτιο του 2020 και κατά 19% τον Απρίλιο, αλλά επανήλθε σε διψήφιους ρυθμούς ανόδου (13%-14%) με το άνοιγμα της οικονομίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η αύξηση της συχνότητας στη διάρκεια της πανδημίας αφορούσε κυρίως συναλλαγές μικρότερης αξίας, ενώ η αξία των συναλλαγών με φυσική παρουσία υποχώρησε σημαντικά.

Ετσι, παρά τη μεγάλη άνοδο των διαδικτυακών πληρωμών με κάρτα (άνω του 20% σε αριθμό και άνω του 30% σε αξία, το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2020), η αξία συναλλαγών στο σύνολο της αγοράς κατέγραψε υψηλούς ρυθμούς συρρίκνωσης της τάξης του 22%-25% ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες του 2020.

Για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την τόνωση των φορολογικών εσόδων το ΙΟΒΕ προτείνει θέσπιση κινήτρων όπως:

  1. Επιστροφή χρημάτων σε καταναλωτές που πληρώνουν ηλεκτρονικά σε στοχευμένους κλάδους ή γεωγραφικές περιοχές.
  2. Εκπτωση φόρου εισοδήματος που χορηγείται σε περίπτωση μεγάλης χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών σε συγκεκριμένους κλάδους
  3. Εφαρμογή ενός πιο στοχευμένου προγράμματος λοταρίας, τόσο ως προς το πεδίο εφαρμογής όσο και ως προς τη δημοσιότητα.
  4. Λοταρία για αυτοαπασχολούμενους που επιτυγχάνουν στόχους διείσδυσης των ΗΜΠ
  5. Πίστωση ή έκπτωση φόρου σε πωλητές αγαθών και παρόχων υπηρεσιών που επιτυγχάνουν στόχους διείσδυσης των ΗΜΠ τόσο σε σχέση με το επίπεδο χρήσης όσο και με την ετήσια αύξησή του.
  6. Εφαρμογή ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: