ΣΤΡΙΜΩΓΜΕΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΨΑΧΝΕΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ...
Ενα μετέωρο χαράτσι
Στριμωγμένη στον τοίχο είναι η
κυβέρνηση, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η επιβολή του
ειδικού τέλους ακινήτων.
Το χαράτσι της ΔΕΗ, όπως το αποκαλούν, οι πολίτες.
Μετά την κινητοποίηση πολλών δήμων, τη δράση συλλογικοτήτων σε γειτονιές, τα κινήματα «Δεν πληρώνω» και το μπλόκο των συνδικαλιστών της ΔΕΗ στο μηχανογραφικό κέντρο της επιχείρησης στη Μεσογείων, ήρθε και η χαριστική βολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συνήγορο του Πολίτη, που θεωρούν ότι πρέπει να αποσυνδεθεί ο φόρος από την ηλεκτροδότηση.
Σε κάθε περίπτωση, καταλυτική για το όλο θέμα θα είναι η επικείμενη απόφαση του ΣτΕ. Ο αν. καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Γιώργος Κατρούγκαλος, εξηγεί ότι «πέραν των σοβαρών θεμάτων αντισυνταγματικότητας που σχετίζονται με την επιβολή του φόρου καθεαυτή, τα οποία θα εξεταστούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας, η απειλή διακοπής του ρεύματος θέτει και επιπρόσθετα προβλήματα που μπορεί να κριθούν από άλλα δικαστήρια και ιδίως από το δικαστή των ασφαλιστικών μέτρων».
Και προσθέτει: «Κατ' αρχάς σε συνταγματικό επίπεδο: Η επιβολή παρόμοιας κύρωσης από ιδιώτη, όπως είναι η ΔΕΗ Α.Ε., αποτελεί ανεπίτρεπτη άσκηση δημόσιας εξουσίας. Περαιτέρω, η διακοπή του ρεύματος, ως εν τοις πράγμασι ποινή, συνιστά προφανή παραβίαση της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας, σε αντίθεση, όπως ορθά σημείωσε η Συνήγορος του Πολίτη, με σειρά συνταγματικών δικαιωμάτων (δικαίωμα στη ζωή, στην υγεία, προστασία της ανθρώπινης αξίας). Τέλος, παραβιάζεται η κοινοτική αρχή της καθολικής υπηρεσίας, η οποία επιβάλλει στο κράτος να εγγυάται τη συνέχεια παροχής της υπηρεσίας ρεύματος χωρίς συνάρτηση με άλλους παράγοντες, όπως η φορολογική ενημερότητα».
Στο μεταξύ, για τα κινήματα και την πλειονότητα των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι αλλαγές της κυβέρνησης χαρακτηρίζονται «προσπάθεια να χρυσώσουν το χάπι».
Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση του δημάρχου Ν. Ιωνίας Ηρ. Γκότση: «Εμείς συνεχίζουμε όπως αρχίσαμε. Και νομίζω ότι η απάντηση της Κομισιόν και το σχετικό υπόμνημα του Συνηγόρου του Πολίτη μας δικαιώνουν κατ' αρχάς, για τον τρόπο είσπραξης του χαρατσιού, ο οποίος είναι απάνθρωπος και εκβιαστικός. Ολες αυτές οι αλλαγές που ακούστηκαν, περί τριμελών επιτροπών, μένει να τις δούμε. Από εκεί και πέρα, για τις υπόλοιπες αλλαγές που προωθούνται νομίζω ότι είναι ανεφάρμοστες. Τι πάει να πει θα διορθωθούν λάθη στους λογαριασμούς που εστάλησαν μετά την πληρωμή του φόρου; Τον ρωτάς τον άλλον αν έχει να πληρώσει; Οσο για όλα αυτά που λέει η κυβέρνηση, ότι το 75% πλήρωσε και το 25% δεν πλήρωσε, λίγο είναι το 25%; Μιλάμε για δύο εκατομμύρια κόσμου. Θα τους αφήσουν χωρίς ρεύμα;»
Δυναμικά συνεχίζει και το κίνημα «Δεν πληρώνω». Ο Βασίλης Σαραντόπουλος, μέλος του κινήματος, εξηγεί ότι με τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ έχει δημιουργηθεί μία βάση συνεννόησης για κοινή δράση. Εξηγεί, επίσης, ότι εξαιτίας των σκληρών αλλαγών που συντελούνται στην κοινωνία, «υπάρχει μία διάχυτη τάση στον κόσμο να αυτοοργανωθεί και να αντιδράσει. Μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να είναι μία πρωτόλεια αντίδραση και αντίσταση, γιατί εξυπακούεται ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για μέτωπο, προς το παρόν τουλάχιστον».
Στην Ευρώπη, πάντως, ήδη έχουν γίνει γνωστοί οι Ρομπέν της ΔΕΗ από τη Βέροια. Νορβηγική εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας, καθώς επίσης και το Associated Press, τους ακολούθησαν κατά πόδας σε χωριά της Ημαθίας, στα οποία επανασύνδεσαν το ρεύμα σε σπίτια άπορων οικογενειών και ανέργων.
«Εδειχναν ενθουσιασμένοι με αυτό που έβλεπαν. Οπως είπαν, θέλουν να φτάσουν παντού αυτές οι πράξεις αλληλεγγύης που γίνονται στην Ελλάδα, η οποία δοκιμάζεται τόσο άγρια αυτήν την εποχή» λέει ο Νίκος Ασλάνογλου, μέλος της «Κίνησης Βέροιας».
«"Αυτό είναι αντάρτικο πόλης" μας είπαν. "Αυτό είναι ανάκτηση της χαμένης αξιοπρέπειας" τους απαντήσαμε».
Παρέμβαση στην κυβέρνηση για διόρθωση αδικιών στο χαράτσι κάνουν και οι περιφερειάρχες. Δηλώνουν ριζικά αντίθετοι στην ποινικοποίηση της μη πληρωμής και θεωρούν απολύτως αναγκαίο να εξαιρεθούν ρητά από το φόρο όσοι εξ ορισμού αδυνατούν να το καταβάλουν. Ζητούν επίσης να εξαιρεθούν και οι ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας έως 80 τ.μ.
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=27/11/2011&id=328643
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου