Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Υπάρχει τρόπος να πληρώνεται το ΦΠΑ στην ώρα του.

Υπάρχει τρόπος να πληρώνεται το ΦΠΑ στην ώρα του.
Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, τόσο από οικονομικής πλευράς όσο και από πλευράς ρευστότητας, η μη πληρωμή του ΦΠΑ αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για τα δημοσιονομικά μας.
Μία από τις κύριες  ευθύνες, η αντικατάσταση του ρευστού από επιταγές. Την μέθοδο αυτή εφαρμόζουν τα μεγάλα μαγαζιά και οι αλυσίδες λιανικής και όχι μόνο, πληρώνοντας με 8μηνές και 10μηνές επιταγές δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο. Εκείνοι που εισπράττουν το μετρητό να πληρώνουν με επιταγές και οι μικροεπαγγελματίες να μην αποδίδουν το ΦΠΑ.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το ΦΠΑ δεν είναι αντικείμενο της συναλλαγής, αλλά ένας φόρος που εισπράττεται από την επιχείρηση για να αποδοθεί από αυτήν στο κράτος.
Υπάρχει τρόπος να γίνει αυτό;
§  Όλοι οι επιτηδευματίες (φυσικά και νομικά πρόσωπα), ανεξαρτήτως κατηγορίας τηρουμένων βιβλίων να υποβάλλουν περιοδική δήλωση Φ.Π.Α. κάθε μήνα. Αυτό θα βοηθήσει στο να μην συγκεντρώνονται μεγάλα χρηματικά ποσά στο τρίμηνο, ποσά που δεν θα μπορεί να αποπληρώσει ο φορολογούμενος.
§  Ο Φ.Π.Α. τιμολογίων που εκδίδονται για συναλλαγές μεταξύ επιτηδευματιών δεν θα πρέπει πλέον να αποτελεί αντικείμενο διακανονισμού. Για το λόγο αυτό απαιτείται ειδική ρύθμιση με την οποία δεν θα επιτρέπεται να συμπεριλαμβάνεται σε οποιοδήποτε διακανονισμό (επιταγές, συναλλαγματικές, κ.λπ.) η αξία του Φ.Π.Α.
§  Όλοι οι επιτηδευματίες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) να υποχρεωθούν να τηρούν ειδικό τραπεζικό λογαριασμό Φ.Π.Α.
1. Συναλλαγές επιχειρήσεων με ιδιώτες
§  Όλες οι συναλλαγές ιδιωτών με επιχειρήσεις εφ’ όσον υπερβαίνουν το ποσό των 300,00 ευρώ θα πρέπει να εξοφλούνται μέσω τραπεζών (με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες). Το ήδη υπάρχον όριο (Ν. 3842/2010),  είναι 1.500,00 ευρώ, το οποίο ειδικά για το 2011 αυξήθηκε στα 3.000,00 ευρώ.
§  Η τράπεζα θα διαχωρίζει το ποσό του ΦΠΑ και θα αποδίδει στον πελάτη της μόνο το καθαρό ποσό της συναλλαγής, καταθέτοντας το ΦΠΑ στο ειδικό λογαριασμό ΦΠΑ.

2. Συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων
§  Όπως προαναφέρεται ο Φ.Π.Α. τιμολογίων που εκδίδονται για συναλλαγές μεταξύ επιτηδευματιών δεν θα πρέπει πλέον να αποτελεί αντικείμενο διακανονισμού.
§  Ο λήπτης του φορολογικού στοιχείου υποχρεούται όπως καταθέσει το Φ.Π.Α. της συναλλαγής αυτής σε ειδικό επαγγελματικό λογαριασμό του εκδότη μέχρι την 5η ημέρα του επόμενου από τη συναλλαγή μήνα.
§  Για τον έλεγχο των συναλλαγών αυτών προτείνεται η ενεργοποίηση της διάταξης του Ν. 3842/2010 για την ηλεκτρονική διαβίβαση των εκδιδομένων φορολογικών στοιχείων σε βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

§  Τα φορολογικά στοιχεία, αξίας άνω των 1.000,00 ευρώ και όχι τα άνω των 3.000,00 ευρώ, θα διαβιβάζονται άμεσα εφ’ όσον εκδίδονται ηλεκτρονικά ή εντός τριών εργασίμων ημερών εφ’ όσον εκδίδονται χειρόγραφα. Η μη διαβίβαση αυτών θα τιμωρείται με πρόστιμο. Όλες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων εφ’ όσον υπερβαίνουν το ποσό των 1.000,00 ευρώ θα πρέπει να εξοφλούνται μέσω επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών. Το ήδη υπάρχον όριο των 3.000,00 ευρώ θεωρείται πολύ μεγάλο.
Είναι σίγουρο ότι στα αρχικά βήματα το μέτρο θα προκαλέσει προβλήματα, αλλά πιστεύουμε ότι σύντομα θα ομαλοποιηθεί η αγορά, όσο αφορά την απόδοση του ΦΠΑ.
Έτσι και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις τους  και δεν θα υπάρχουν απώλειες ΦΠΑ από το κράτος.   
 Απόστολος Αλωνιάτης
Οικονομολόγος - Φοροτεχνικός

Δεν υπάρχουν σχόλια: