Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Διακανονισμός για το ειδικό τέλος ακινήτων Στο μειωμένο τέλος 0,5 ευρώ/τ.μ. εντάσσονται και τα πρόσωπα που παρουσιάζουν κάθε είδους αναπηρία από 80% και άνω

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διακανονισμός για το ειδικό τέλος ακινήτων
Διακανονισμός για το ειδικό τέλος ακινήτων
Στο μειωμένο τέλος 0,5 ευρώ/τ.μ. εντάσσονται και τα πρόσωπα που παρουσιάζουν κάθε είδους αναπηρία από 80% και άνω
3/12/2011
Της Μαρίας Βουργάνα
Το υπουργείο Οικονομικών ζητά από τους πολίτες να πληρώσουν πρώτα το «χαράτσι» για τα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ ακόμα και αν είναι λάθος και υπόσχεται εκ των υστέρων διορθώσεις και επιστροφές των επιπλέον χρεώσεων, με συμψηφισμούς που θα γίνουν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που θα εκδοθούν για να εισπραχθεί το ειδικό τέλος ακινήτων του 2012.
Ο χρόνος που θα έχουν πλέον οι πολίτες στη διάθεσή τους, προκειμένου να πληρώσουν το ειδικό τέλος και να μην τους διακοπεί το ρεύμα, αυξάνεται από 40 μέρες σε 80 ενώ στα πρόσωπα που υπάγονται στο μειωμένο τέλος 0,5 ευρώ/τ.μ. εντάσσονται και τα πρόσωπα που παρουσιάζουν κάθε είδους αναπηρία από 80% και άνω, όπως ενδεικτικά πρόσωπα με εγκεφαλική παράλυση, με σοβαρή νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, κ.λπ. Όμως για να ενταχθούν στο μειωμένο τέλος οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες θα υποστούν γραφειοκρατική ταλαιπωρία, καθώς χρειάζονται σειρά δικαιολογητικών τα οποία θα πρέπει να προσκομίσουν στην εφορία τους.
Αναστολή διακοπών
Σύμφωνα με την εγκύκλιο η διακοπή ηλεκτροδότησης αναστέλλεται, εάν:
Συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας στο πρόσωπο του χρήστη του ακινήτου για το οποίο επιβλήθηκε το ειδικό τέλος και αποδεικνύεται ότι η διακοπή του ρεύματος θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία του (όπως π.χ. όταν ο χρήστης υποστηρίζεται μηχανικά).
Όταν ο κύριος του ακινήτου για το οποίο επιβλήθηκε το τέλος είναι και χρήστης και ζει υπό μειονεκτικές κοινωνικά συνθήκες, όπως η απουσία εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων και κρίνεται ότι η καταβολή του τέλους θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη στοιχειώδη διαβίωση του ίδιου ή των προσώπων που συνοικούν με αυτό και τον βαρύνουν φορολογικά.
Αρμόδιο όργανο για την αναστολή της διακοπής του ρεύματος θα είναι τριμελής επιτροπή που θα αποτελείται από έναν υπάλληλο της οικείας ΔΟΥ, έναν κοινωνικό λειτουργό και έναν αστυνομικό υπάλληλο της ΕΛ.ΑΣ. Με την απόφαση της επιτροπής οι πολίτες μπορεί να καταβάλουν το τέλος σε δόσεις, να υπάγονται σε μειωμένο τέλος 0,5 ευρώ/τ.μ. ή και να απαλλάσσονται τελείως.
«Σε κανένα πολίτη και σε κανένα νοικοκυριό που βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία καταβολής του τέλους δεν θα διακοπεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι και κανένας πολίτης που έχει τη δυνατότητα καταβολής του τέλους δεν θα αποφύγει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και να μετάσχει σε μία συλλογική προσπάθεια για τη στήριξη της εθνικής οικονομίας, κρυπτόμενος πίσω από αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη».
Εγκύκλιος
Η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τα εξής:
Για τη διόρθωση λαθών η ΔΕΗ πρέπει να αποστέλλει στους δήμους της χώρας ηλεκτρονικές καταστάσεις που περιλαμβάνουν τα ακίνητα που βρίσκονται στη διοικητική περιφέρεια του κάθε δήμου με τα στοιχεία βάσει των οποίων υπολογίστηκε το ειδικό τέλος του 2011. Όσοι έχουν εντοπίσει λάθη στα στοιχεία υπολογισμού του τέλους θα μεταβούν στους δήμους τους για τη διόρθωση των λαθών μέχρι την 20ή Ιανουαρίου του 2012. Οι δήμοι αποστέλλουν μέχρι την 27η Ιανουαρίου του 2012 τις ενημερωμένες καταστάσεις στο Διαχειριστή Δικτύου της ΔΕΗ.
Στις περιπτώσεις λαθών το τέλος ακινήτων θα καταβληθεί κανονικά για το 2011 και η ΔΕΗ ή οι εναλλακτικοί πάροχοι θα συμψηφίσουν τα ποσά με τους λογαριασμούς του 2012. Σε περιπτώσεις που προκύψει αρνητική διαφορά το ποσό επιστρέφεται από τη ΔΕΗ ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος.
Σε περίπτωση μη καταβολής του τέλους ακινήτων ο χρόνος έκδοσης της εντολής διακοπής του ρεύματος από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προς το Διαχειριστή Δικτύου αυξάνεται, από 40 ημέρες σε 80 ημέρες από την έκδοση του λογαριασμού. Επίσης, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος δε θα διακόπτεται από τη ΔΕΗ ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος όταν υπάρχει αποδεδειγμένη αδυναμία καταβολής του τέλους αλλά θα διακόπτεται σε πρόσωπα, που παρά τη δυνατότητά τους να εκπληρώσουν τη φορολογική τους υποχρέωση, δεν το πράττουν καλυπτόμενοι πίσω από την ευαισθησία που δικαιολογημένα δημιουργείται στην κοινή γνώμη για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ή ατομικές περιπτώσεις.
Παρέχεται η δυνατότητα στη ΔΕΗ να προχωρεί σε διακανονισμούς με τους καταναλωτές για την πληρωμή του τέλους ακινήτων υπό προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις που υπάρχει διακανονισμός μεταξύ της ΔΕΗ ή του εναλλακτικού προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος και του καταναλωτή, η ρύθμιση επεκτείνεται και στο ποσό τέλους ακινήτων σύμφωνα με τη διαδικασία που εφαρμόζεται για το διακανονισμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Επιπλέον, σε ακραίες περιπτώσεις που δεν υφίσταται εν ισχύ διακανονισμός, ωστόσο συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την πραγματοποίησή του μετά την έκδοση του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος που περιλαμβάνει τέλος ακινήτων, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος μπορούν να προβαίνουν σε ρύθμιση με τον καταναλωτή.
Αν σε λογαριασμό με τιμολόγιο βιομηχανικής ή γεωργικής χρήσης έχει επιβληθεί Ειδικό Τέλος ο δικαιούχος της απαλλαγής θα προσκομίζει τα δικαιολογητικά που προβλέπει ήδη ο νόμος μαζί με βεβαίωση της ΔΕΗ ότι την 17η-9-2011 η συγκεκριμένη παροχή αφορούσε βιομηχανικό ή γεωργικό τιμολόγιο.
Σε περίπτωση μισθωμένου (ενοικιαζόμενου) ακινήτου, για το οποίο ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος εκδίδεται στο όνομα του μισθωτή (ενοικιαστή), εφόσον ο μισθωτής δεν έχει εξοφλήσει το λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος στον οποίο περιλαμβάνεται και το Ειδικό Τέλος, ο ιδιοκτήτης (κύριος) του ακινήτου μπορεί να καταβάλει στην εφορία του το αναγραφόμενο στο λογαριασμό ποσό του Ειδικού Τέλους. Στην περίπτωση αυτή λαμβάνει από την εφορία βεβαίωση καταβολής του Τέλους.
Λουκάς Παπαδήμος
Σε περισσότερες δόσεις το «τέλος» του 2012
Την καταβολή του ειδικού τέλους ακινήτων του 2012 σε περισσότερες δόσεις ώστε να αποφευχθεί η επιβάρυνση των εισοδημάτων, ανακοίνωσε χθες από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και υπογράμμισε με έμφαση: «Δεν το θεωρώ και εγώ σωστό να κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα σε συμπολίτες μας που αντικειμενικά αδυνατούν να καταβάλουν το ειδικό τέλους ακινήτου», ενώ ανέφερε, ότι «λάθη μεταξύ άλλων προέκυψαν επειδή οι δήμοι δεν διέθεταν τακτοποιημένα στοιχεία όσον αφορά στην ακίνητη περιουσία».
Στην κ. Παπαρήγα, η οποία ζήτησε την πλήρη κατάργηση του Τέλους και επισήμανε ότι υπάρχει τρόπος να διαπιστωθεί «ποιος έχει μεγάλη περιουσία» αν ονομαστικοποιηθούν οι μετοχές των εταιρειών, καταργηθεί το φορολογικό και τραπεζικό απόρρητο και θεσμοθετηθεί έλεγχος στην εξαγωγή κεφαλαίων, ο πρωθυπουργός, υπενθύμισε ότι «το μέτρο κρίθηκε απολύτως αναγκαίο, προκειμένου να περιοριστεί η απόκλιση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων από τους στόχους που είχαν τεθεί». Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως «με τις νέες ρυθμίσεις αντιμετωπίζονται πολλά από τα ζητήματα που έχουν ανακύψει, αλλά δεν είναι δυνατόν να καταργηθεί γιατί το συγκεκριμένο μέτρο είναι αναγκαίο προκειμένου να προωθήσουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση».
Αν και όπως εξομολογήθηκε, η σωστή εφαρμογή του μέτρου, ώστε να μην επιβαρύνονται οι πιο αδύναμοι, ήταν από τα πρώτα μελήματά του όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία, εν τούτοις, υπερασπίστηκε τη σκοπιμότητά του, λέγοντας ότι «το συγκεκριμένο σύστημα έχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τους υπόλοιπους τρόπους επιβάρυνσης της ακίνητης περιουσίας. Είναι πλεονεκτήματα αναλογικότητας».
Γιώργος Χατζηδημητρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: