Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Το χαράτσι στη χώρα του «δεν φταίει κανείς»


Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Το χαράτσι στη χώρα του «δεν φταίει κανείς»
Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών προς τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, όπως προκύπτει από τη χθεσινή αιφνίδια σύσκεψη του Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ είναι: να επιβληθεί το χαράτσι της ΔΕΗ και το 2013, να είναι μειωμένο για τις περιοχές όπου η τιμή ζώνης δεν υπερβαίνει τα 1500 ευρώ (υποτίθεται για να προστατευτούν οι μικρότερες περιουσίες) και να υπάρξει αύξηση του ΦΑΠ για το 2013 προκειμένου να μην υπάρξει «τρύπα» στα έσοδα.

Γράφει:  

Όποιος –εύλογα- αναρωτιέται γιατί πρέπει να υπάρξουν και πάλι δύο φόροι για το ίδιο πράγμα θα έρθει αντιμέτωπος με την ανικανότητα του υπουργείου Οικονομικών αλλά και ένα σωρό ψέματα που διοχετεύονται προκειμένου να πέσει στάχτη στα μάτια των ιδιοκτητών και να καλυφθεί αυτή η ανικανότητα για την οποία κανείς από τους αρμόδιους δεν αναλαμβάνει την ευθύνη.
Το χαράτσι της ΔΕΗ έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό. Δεν φορολογεί αξία αλλά τετραγωνικά. Άραγε δέχεται ο υπουργός Οικονομικών να ανταλλάξει μια αποθήκη 150 τετραγωνικών στον Άγιο Παντελεήμονα με ένα ρετιρέ 80 τετραγωνικών με θέα στην Ακρόπολη; Αν όχι τότε γιατί φορολογεί περισσότερο την αποθήκη; Η δε διαρροή ότι με τη μείωση της επιβάρυνσης για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχή με τιμή ζώνης κάτω των 1500 τετραγωνικών, θα υπάρξει ελάφρυνση για τους μικροιδιοκτήτες, αποτελεί μέγα ψέμα. Διότι εκτός από τον μικροιδιοκτήτη, θα ελαφρυνθεί και ο κάτοχος μιας ολόκληρης πολυκατοικίας. Έτσι λειτουργεί αυτός ο φόρος. Δεν «βλέπει» τον ιδιοκτητή παρά μόνο το κάθε ακίνητο ξεχωριστά. «Φτωχή» περιοχή είναι και τα Πατήσια και το Πέραμα και η Δραπετσώνα. Αν όμως σου ανήκουν 20 διαμερίσματα, εσύ φτωχός δεν είσαι.
Υπάρχει τρόπος να διορθωθεί αυτή η κολοσσιαία αδικία. Να μην επιβληθεί το χαράτσι και να προσαρμοστεί η κλίμακα του ΦΑΠ με τέτοιο τρόπο ώστε να αποδώσει τα προσδοκώμενα έσοδα. Με αυτό τον τρόπο, ο καθένας από εμάς, θα πληρώσει με βάση την αξία των ακινήτων του και τίποτα περισσότερο. Δεν θα «τιμωρηθεί» επειδή κληρονόμησε γκαράζ και αποθήκες και δεν θα «γλιτώσει» επειδή έτυχε να έχει διακόψει τη σύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν το κάνουν όμως οι ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών. Και οι λόγοι είναι πολύ απλοί:
1. Για να εισπραχθεί ο ΦΑΠ του 2013, θα πρέπει να έχουν εισπραχθεί προηγουμένως ο ΦΑΠ του 2010, του 2011 και του 2012. Διαφορετικά, δεν υπάρχει τεχνική δυνατότητα να εκτυπωθούν τα εκκαθαριστικά. Το γνωρίζουν στην Καραγιώργη Σερβίας ότι για να γίνει αυτό, θα φτάσουμε – στην καλύτερη περίπτωση- στον χειμώνα. Αντί λοιπόν να ψάξουμε πως θα ανεβάσουμε ρυθμούς για να στείλουμε τα ειδοποιητήρια (τα οποία στο κάτω-κάτω επιβαρύνουν αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη περιουσία και οι οποίοι παραμένουν στο φορολογικό απυρόβλητο εδώ και τρία χρόνια) καταφεύγουμε στην εύκολη λύση. Τα φορτώνουμε στη ΔΕΗ και όποιον πάρει ο χάρος.
2. Η βάση δεδομένων με τα ακίνητα είναι ...κουρελού. Όποιος ήθελε, έμπαινε με τους κωδικούς του στο σύστημα και έσβηνε ή έγραφε ακίνητα κατά το δοκούν. Στοιχεία για τα αγροτεμάχια δεν υπάρχουν ενώ παρά το γεγονός ότι διόρθωση των αντικειμενικών αξιών αποτελεί μνημονιακή απαίτηση, ακόμη στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν καταλήξει πως θα προκύπτουν οι τιμές της εφορίας. Αντί λοιπόν να φτιάξουμε το περιουσιολόγιο, καταφεύγουμε στην εύκολη λύση. Τα φορτώνουμε στη ΔΕΗ και όποιον πάρει ο χάρος.
3. Για να επιβληθεί ο ΦΑΠ του 2013, πρέπει να περαστούν στη βάση δεδομένων οι αλλαγές που επήλθαν στην ακίνητη περιουσία μέσα στο 2013. Και πώς θα γίνει αυτό; Ακόμη και δεν έχουν σχεδιάσει τα νέα έντυπα ούτε καν για τον φόρο εισοδήματος. Υποτίθεται ότι η προθεσμία υποβολής του περίφημου Ε9 λήγει στο τέλος Ιουνίου. Το πιο πιθανό είναι ότι θα υπάρξει και άλλη παράταση καθώς την ίδια ημέρα λήγουν και οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος. Άρα πότε θα συγκεντρωθούν οι αλλαγές και πότε θα περαστούν στο σύστημα για να τυπωθούν τα εκκαθαριστικά. Ούτε και γι' αυτό φταίει κάποιος. Τα φορτώνουμε λοιπόν στη ΔΕΗ και όποιον πάρει ο χάρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: