Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Σε ελεύθερη πτώση τα ενοίκια - oικονομία - ΤΟ ΒΗΜΑ

Σε ελεύθερη πτώση τα ενοίκια - oικονομία - ΤΟ ΒΗΜΑ


Σε ελεύθερη πτώση τα ενοίκια
Οι μειώσεις στα μισθώματα κατοικιών, γραφείων και καταστημάτων ξεπερνούν ακόμη και το 25%
 Σε ελεύθερη πτώση τα ενοίκια
Τα ακίνητα που βρίσκονται σε πρώτη ζήτηση είναι ηλικίας από 10 ως 15 ετών, αποτελούνται από 2 ή 3 υπνοδωμάτια και το ύψος του μισθώματος δεν ξεπερνά τα €500
2
εκτύπωση  

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η αγορά των ακινήτων στην Ελλάδα όσον αφορά τις πωλήσεις, αλλά και τις ενοικιάσεις κύριων και εξοχικών κατοικιών, γραφείων, καταστημάτων κ.λπ. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η πτώση των ενοικίων στις λεγόμενες ακριβές περιοχές και στα ακίνητα εμβαδού άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων.

Τα στοιχεία των μεσιτικών γραφείων είναι αποκαλυπτικά, καθώς δεν υπάρχει ούτε μία περιοχή στη χώρα όπου να καταγράφεται αύξηση στα ενοίκια των κατοικιών. Μάλιστα οι μειώσεις ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις σε ετήσια βάση το 25%.

Τα στοιχεία καταγράφηκαν από το κτηματομεσιτικό δίκτυο RE/MAX, έπειτα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά για τις ενοικιάσεις κατοικιών το πρώτο τρίμηνο του 2013 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.  

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της RE/MAX Ελλάς κ. Στέλιο Σαμολαδά, στόχος της έρευνας είναι να προσδιοριστεί το προφίλ του ακινήτου που προτιμάται, καθώς και όλα εκείνα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ακινήτων που τους προσδίδουν ακόμη μεγαλύτερη αξία. Συμπληρωματικά καταγράφηκαν οι διαμορφώσεις των μέσων τιμών ενοικιάσεως κατοικιών για τα αντίστοιχα διαστήματα του τρέχοντος έτους σε σχέση με το 2012. Οπως αναφέρει ο ίδιος «η πορεία των ενοικιάσεων κατοικιών το προηγούμενο έτος επηρεάστηκε όπως ήταν αναμενόμενο από την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ειδικότερα η υπερπροσφορά των κατοικιών,  αλλά και η μείωση του εισοδήματος των εν δυνάμει ενοικιαστών επηρέασαν πτωτικά τα επίπεδα τιμών. Για το επόμενο χρονικό διάστημα η σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και κατά συνέπεια η βελτίωση της ψυχολογίας θα περιορίσουν την περαιτέρω μείωση των τιμών και ταυτόχρονα σε δημοφιλείς περιοχές οι τιμές θα σταθεροποιηθούν».

Το ακίνητο προς ενοικίαση είναι κατά μεγάλο ποσοστό διαμέρισμα, ενώ στις ακριβότερες περιοχές της Αττικής, όπως είναι τα βόρεια προάστια, η ζήτηση επικεντρώνεται και σε μεζονέτες - μονοκατοικίες.

Τα ακίνητα που βρίσκονται σε πρώτη ζήτηση είναι ηλικίας από 10 ως 15 ετών, αποτελούνται από δύο ή τρία υπνοδωμάτια (εκτός κάποιων περιοχών στα βόρεια προάστια Αττικής όπου ζητούνται μεγαλύτερα), το εμβαδόν τους κυμαίνεται από 70 ως 100 τ.μ. (εξαιρούνται και πάλι οι περιοχές των βορείων προαστίων) και το ύψος του μισθώματος δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ (εκτός κάποιων περιοχών όπου φτάνουν στα €1.000 με €1.200 το ανώτατο).

Τα χαρακτηριστικά που προσδίδουν αξία σε ένα ακίνητο προς ενοικίαση είναι τα εξής:

  • Η αυτόνομη θέρμανση αερίου είναι το πλέον ζητούμενο χαρακτηριστικό (ποσοστό 76%)
  • Η ηλικία του (σε ποσοστό 59%)
  • Η θέση του (σε ποσοστό 53%)
  • Η θέση στάθμευσης (47%)
  • Η γενική κατάσταση του ακινήτου (35%)
  • Η ύπαρξη τζακιού (29%)
  • Ο όροφος και η θέα με ποσοστό αντίστοιχα (24%).

Αναφορικά τώρα με την τάση στις τιμές των ενοικίων κατοικιών παρατηρείται μια πτώση 14%-15% σε όλη την Ελλάδα.

Στην Αττική η πτώση έφτασε στο 12%-13%, στη Θεσσαλονίκη κινήθηκε στο 16%-22% κατά μέσον όρο, ενώ στην περιφέρεια κυμάνθηκε στο 14%-17%.

Οι τιμές ενοικίασης ανά τετραγωνικό μέτρο:

  • Στην Αττική κυμαίνονται κατά μέσον όρο ελάχιστα κάτω των €5 ως λίγο πάνω από τα €7, με κατώτατη τιμή ανά τ.μ. τα €3 στα Καμίνια, στη Νεάπολη και στα Εξάρχεια και ανώτατη τα €11 στην Εκάλη και στο Παλαιό Ψυχικό.
  • Στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα οι μέσες τιμές κυμαίνονται από €3,5 ως €5, με τις χαμηλότερες να παρατηρούνται στις δυτικές συνοικίες (Αμπελόκηποι, Σταυρούπολη, Εύοσμος, Κορδελιό, Ηλιούπολη & Πολίχνη) γύρω στα  €2 και τις υψηλότερες στην Παλαιά Παραλία όπου αγγίζουν τα €10. 
  • Στις πόλεις της περιφέρειας οι τιμές κατά μέσον όρο κυμαίνονται από €3 ως €4,5. Οι χαμηλότερες τιμές παρατηρούνται στη Λαμία στα €2 και οι υψηλότερες στην Καλαμάτα στα €7.

Δεν υπάρχουν σχόλια: