Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Βάφτισαν το χαράτσι “νέο φόρο” | Εφημερίδα των συντακτών

Βάφτισαν το χαράτσι “νέο φόρο” | Εφημερίδα των συντακτών


Βάφτισαν το χαράτσι “νέο φόρο”

Οι τρεις αρχηγοί της συγκυβέρνησης αποφάσισαν με συνοπτικές διαδικασίες να μετατρέψουν το ειδικό τέλος ακινήτων σε μόνιμο φόρο που θα εισπραχθεί και το 2013 μέσω ΔΕΗ. «Λευκή επιταγή» σε Στουρνάρα από Βενιζέλο και Κουβέλη για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα στα καυτά θέματα των απολύσεων και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

Των Αλίκης Μάτση, Μπάμπη Αγρολάμπου

getFileΜετά μία πλήρη περιστροφή γύρω από τον… εαυτό τους, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί έλυσαν ως διά μαγείας, μέσα σε δυόμισι ώρες, το πρόβλημα του ειδικού τέλους των ακινήτων – το χαράτσι που τις τελευταίες μέρες έδειχνε να απειλεί ακόμη και την κυβερνητική συνοχή. Η λύση στην οποία κατέληξαν είναι ένα νέο χαράτσι που θα ενσωματώνει το ειδικό τέλος και τους φόρους των ακινήτων, θα λέγεται ενιαίος φόρος και θα εισπράττεται πάλι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Αυτό, τουλάχιστον για το 2013, ενώ του χρόνου, εφόσον το μέτρο τύχει της έγκρισης της τρόικας, θα περάσει στην αρμοδιότητα των ΔΟΥ.

Πέραν αυτού του θέματος, δεν ανακοινώθηκε τίποτε άλλο. Κατά τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη δεν συζητήθηκε άλλο θέμα, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλος είπε ότι συζητήθηκαν επί μακρόν όλα τα θέματα που εκκρεμούν στις συνομιλίες με την τρόικα. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας από την πλευρά του ήταν λακωνικός και ανέφερε μόνον ότι το χαράτσι για φέτος θα εισπράττεται κυρίως από τη ΔΕΗ, αλλά δεν έκανε διευκρινίσεις και φάνηκε συγκρατημένος ως προς τη στάση της τρόικας.

Και τώρα η Τρόικα 

Η κυβέρνηση πάντως εμφανίζεται απολύτως ικανοποιημένη από την κατάληξη και συνεργάτες του πρωθυπουργού παραπέμπουν ενδεικτικά στις δηλώσεις που αυτός είχε κάνει αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής στις 15 Μαρτίου, όπου προανήγγειλε τη συνέχιση της είσπραξης του φόρου μέσω της ΔΕΗ με αποσύνδεση από την παροχή ρεύματος και σημαντική ελάφρυνση για τους οικονομικά ασθενέστερους. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν, επίσης, ως ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών θα αρχίσει αύριο τις συνομιλίες με την τρόικα παρουσιάζοντας μια κυβερνητική πρόταση που έχει την υποστήριξη και των τριών πολιτικών αρχηγών.

Εξίσου σημαντικό βεβαίως για την κυβέρνηση, χωρίς πάντως να υπερτονίζεται, είναι και το γεγονός ότι στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη δεν μπήκε κανένα άλλο από τα μεγάλα εκκρεμή θέματα, δηλαδή οι ρυθμίσεις για τις οφειλές σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το σχέδιο διαθεσιμότητας δημοσίων υπαλλήλων. Ουσιαστικά, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας έχει πλέον τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί συνολικά το πακέτο, χωρίς να ζητεί σε κάθε βήμα την έγκριση των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Το ποσοστό της ελάφρυνσης με τον νέο φόρο ακινήτων για τους οικονομικά ασθενέστερους θα είναι κλιμακωτό, με κριτήρια που θα καθοριστούν στη διαπραγμάτευση. Οσον αφορά τη μεσοσταθμική μείωση του χαρατσιού, αυτό επίσης θα αποσαφηνιστεί εφόσον η τρόικα συναινέσει επί της αρχής. Πάντως, όπως έχει αναφερθεί κατ’ επανάληψη στην «Εφ.Συν», το υπουργείο Οικονομικών με πρωθυπουργική εντολή έχει επεξεργαστεί σειρά σεναρίων για τη μετατροπή του τέλους σε φόρο, όπως και την ένταξη του φόρου αυτού στον μηχανισμό είσπραξης της ΔΕΗ.

Το θρίλερ που εκτυλίχθηκε τις προηγούμενες ημέρες μεταξύ στελεχών της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ως προς το χαράτσι, στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δεν είχε την ίδια ένταση. Η εισήγηση του πρωθυπουργού ήταν σύντομη, η επισκόπηση του υπουργού Οικονομικών επίσης και η συζήτηση που ακολούθησε ήταν -σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες- σε καλό κλίμα. Αυτό αποτυπώθηκε στις δηλώσεις και του Ευάγγ. Βενιζέλου και του Φ. Κουβέλη.

Νωρίτερα χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να διασκεδάσει τη βαριά ατμόσφαιρα μεταξύ Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, που προκάλεσαν διαρροές από συνεργάτη του Α. Σαμαρά και συνεργάτη του Ευάγγ. Βενιζέλου. Από το μέγαρο Μαξίμου εκφράζονταν δυσφορία για τη στάση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και ως διέξοδος δεν αποκλείονταν οι εκλογές, ενώ από την Ιπποκράτους εγκαλούνταν με υβριστικούς χαρακτηρισμούς ο συνεργάτης του πρωθυπουργού. Τα πυρά πήραν και τη ΔΗΜΑΡ για τη συνάντηση στελεχών του κόμματος με στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία. Σε συνέντευξή του στον ρ/σ ΣΚΑΪ ο Σ. Κεδίκογλου τόνισε ότι «υπήρξε η διευκρίνιση ότι τέτοιες συναντήσεις γίνονται μεταξύ όλων των εταίρων» και έσπευσε να προαναγγείλει σύσκεψη ΔΗΜΑΡ-Ν.Δ. «Δεν υπήρξε ούτε “παραμάγαζο” ούτε δυσφορία». Οσον αφορά τα όσα διέρρευσαν από τους συνεργάτες, ο κ. Κεδίκογλου σημείωσε σκωπτικά ότι «καμιά φορά οι πηγές έχουν και φαντασία».

“Στο τέλος τα βρίσκουν” 

Πάντως η αντιπαράθεση μεταξύ στελεχών της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ (Αδ. Γεωργιάδης, Χρ. Πρωτόπαππας, Σπ. Λυκούδης κ.ά.) συνεχίστηκε μέχρι την έναρξη της σύσκεψης των αρχηγών, παρότι οι στενοί συνεργάτες τους επέμεναν ότι «δεν τίθεται θέμα διάλυσης της κυβερνητικής συνεργασίας».

Στο επίμαχο ζήτημα του τέλους ακινήτων, το χαράτσι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα επέλθει συμφωνία των τριών αρχηγών λέγοντας ότι «όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, κάθε φορά, ο πρωθυπουργός και οι δύο αρχηγοί έχουν δείξει υψηλότατο αίσθημα ευθύνης και θα καταλήξουν στη σωστή ρεαλιστική συμφωνία». Αισιόδοξος ήταν και για τον νέο κύκλο συνομιλιών με την τρόικα, σημειώνοντας μάλιστα ότι το χαράτσι θα συνυπολογιστεί με το υπόλοιπο πακέτο. «Με την τρόικα συνυπολογίζονται όλα. Είναι μία σύνθετη διαπραγμάτευση, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο».

Στο ενδεχόμενο να μην υπάρξει κατάληξη στις συνομιλίες με την τρόικα και να αναβληθεί η έγκριση των δόσεων, ο κ. Κεδίκογλου τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία ανησυχία, όλα είναι εντός προγράμματος».

04/04/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: