Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Αγωνία για έσοδα και έλλειμμα - oικονομία - ΤΟ ΒΗΜΑ

Αγωνία για έσοδα και έλλειμμα - oικονομία - ΤΟ ΒΗΜΑ


Αγωνία για έσοδα και έλλειμμα
Συνεχίζεται η πτώση απο εισπράξεις ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές
Αγωνία για έσοδα και έλλειμμα
εκτύπωση  


Σημαντική πτώση εμφάνισαν σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τα έσοδα από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας αλλά και τις εισπράξεις των ασφαλιστικών ταμείων από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζει αυξημένες τις δαπάνες καθώς τον Μάρτιο του 2013 συνεχίστηκε με πιο εντατικό ρυθμο η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων του Δημοσίου προς ιδιώτες όπως ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.
Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να επιβαρύνουν την εικόνα του προϋπολογισμού και να δυσκολέψουν τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Ηδη αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών κάνουν προβλέψεις ότι μεσα στο 2013 η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ λόγω του γεγονός ότι αυξάνεται με δραματικούς ρυθμούς τα ληξιπροθεσμα χρέη των πολιτών που δεν πληρώνουν την εφορία όχι γιατί δεν έχουν αλλά γιατί δεν μπορούν.
Η πτώση του ΦΠΑ και η απροθυμία των πολιτών λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους έχει σημάνει συναγερμός στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που «φωνάζουν» ότι όσο καθυστερούν οι ρυθμίσεις για χρέη σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία τόσο πιο δύσκολο είναι το έργο της κυβέρνησης να φέρει το επιθυμό αποτέλεσμα στον προϋπολογισμό που δεν είναι άλλο από το πρωτογενές πλεόνασμα.
Μάλιστα, ιδιαίτερη εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι μεγαλύτερη αδυναμία στην αποπληρωμή των χρεών δείχνουν οι φορολογούμενοι της περιφέρειας και λιγότερο εκείνοι που ζουν στα αστικά κέντρα παρά το γεγονός ότι μελέτες δείχνουν ότι οι τελευταίοι έχουν «πληγεί» σε μεγαλύτερο βαθμό από την τεράστια ανεργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: