Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Εισφορά αλληλεγγύης και στις παροχές των ασφαλιστικών ταμείων;

Τετάρτη, 03 Απριλίου 2013 11:51

Εισφορά αλληλεγγύης και στις παροχές των ασφαλιστικών ταμείων;


(1 Ψήφος)
Το απόλυτο «μπάχαλο». Τα ασφαλιστικά ταμεία στέλνουν βεβαιώσεις για την υποχρεωτική αναγραφή παροχών και επιδομάτων στη φορολογική δήλωση –σε πολλά από τα οποία θα επιβληθεί και εισφορά αλληλεγγύης- και το υπουργείο Οικονομικών ακόμη δεν έχει δεήσει να στείλει ερμηνευτική εγκύκλιο για το πώς ακριβώς θα αναγραφούν τα ποσά στη φορολογική δήλωση.
Γράφει: 
Το μπλέξιμο, ξεκινάει από την καινούργια διάταξη που έχει συμπεριληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο βάσει της οποίας φέτος θα πρέπει να δηλωθούν υποχρεωτικά στη φορολογική δήλωση όλα τα εισοδήματα ανεξάρτητα από την προέλευσή τους και ανεξάρτητα από το αν έχουν φορολογηθεί ή όχι. Τι γίνεται λοιπόν στην περίπτωση των ασφαλιστικών ταμείων; Είθισται κάθε χρόνο, οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης να στέλνουν βεβαιώσεις:
1. Για τη συμμετοχή των ασφαλισμένων σε ιατρικές εξετάσεις. Π.χ ο ασθενής πληρώνει 50 ευρώ στο γιατρό, και εισπράττει από το ταμείο του 30 ευρώ. Τα υπόλοιπα 20 ευρώ, αποτελούν δαπάνη του ασφαλισμένου και μπορούν να εκπέσουν από το φορολογητέο εισόδημα. Τα ποσά αυτά, δηλώνονται στη δήλωση προκειμένου λοιπόν να υπάρχει φορολογική έκπτωση. Αντίστοιχα, έκπτωση πρέπει να υπάρξει και για τις νοσοκομειακές δαπάνες.
2. Για τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα. Η συμμετοχή αυτή, πρέπει επίσης να συμπεριληφθεί στη δήλωση αλλά στον κωδικό που αναγράφονται οι αποδείξεις (σ.σ πρέπει να μαζεύουμε το 25% του εισοδήματός μας σε αποδείξεις).,
Όμως τα ασφαλιστικά ταμεία καταβάλλουν και κάποια επιδόματα όπως επίσης και εφάπαξ. Τα εφάπαξ, αν και απαλλάσσονται της φορολογίας, θα πρέπει να δηλωθούν στη φορολογική δήλωση ως εισόδημα. Και επί του ποσού, θα πρέπει να επιβληθεί και εισφορά αλληλεγγύης.
Αντίστοιχα, τα ταμεία καταβάλλουν και άλλα επιδόματα σε χρήμα τα οποία επίσης λογίζονται ως εισόδημα. Ακόμη το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιες από τις παροχές των ασφαλιστικών ταμείων θεωρούνται εισόδημα και ποιες όχι. Εν τω μεταξύ, οι βεβαιώσεις, έχουν ήδη αρχίσει να αποστέλλονται…

Δεν υπάρχουν σχόλια: