Το Μνημόνιο προκάλεσε και εσωτερική υποτίμηση της κερδοφορίας για 230 εισηγμένες επιχειρήσεις, οι οποίες απώλεσαν κέρδη 53,2 δισ. ευρώ μέσα στην οικονομική κρίση
Του Βασίλη Γεώργα
Κολοσσιαίες ζημιές, που ξεπερνούν αθροιστικά τα 53,2 δισ. ευρώ, κατέγραψαν κατά την τελευταία τριετία της κρίσης οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεις.
Η τεράστιας κλίμακας αυτή «εσωτερική υποτίμηση» της κερδοφορίας δεν αποτυπώθηκε, ωστόσο, στον τζίρο των επιχειρήσεων, ο οποίος παραδόξως συνέχισε την ανοδική του πορεία ακόμη και μετά το 2009 καθρεφτίζοντας την ακρίβεια που εξακολουθεί να επιβαρύνει τους καταναλωτές ως αποτέλεσμα των αυξήσεων στους φόρους και στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών.
Μόνο το 2012 οι ισολογισμοί κατέγραψαν ζημιές 6,88 δισ. ευρώ, οι οποίες μπορεί να απέχουν πολύ από το αρνητικό αποτέλεσμα των 43 δισ. ευρώ του 2011, αποτελούν ωστόσο τη δεύτερη χειρότερη επίδοση όλων των εποχών για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Στην πραγματικότητα η εικόνα είναι πολύ χειρότερη, αφού δεκάδες εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή, ο όμιλος Alapis κ.ά., δεν κατάφεραν να δημοσιεύσουν καν αποτελέσματα, τα οποία εκτιμάται ότι θα ανέβαζαν τις ζημιές της περσινής χρήσης πάνω από τα 10 δισ. ευρώ.
Υπέρογκα τραπεζικά χρέη
Σκιά του παλιού εαυτού τους έπειτα από μια πενταετία ύφεσης που συνεχίζει να βαθαίνει, οι περισσότερες μεγάλες και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις βυθίζονται στα υπέρογκα τραπεζικά χρέη, τα οποία με δυσκολία εξυπηρετούν, αδυνατούν να υλοποιήσουν νέες επενδύσεις ελλείψει ρευστότητας και ταμειακών ροών και, έχοντας προ πολλού εξαντλήσει το «λίπος» από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, τώρα κόβουν σωρηδόν μισθούς, απολύουν κατά χιλιάδες το προσωπικό τους, στρέφονται σε «φτηνές» επιχειρησιακές συμβάσεις ή κατεβάζουν ρολά στα εργοστάσιά τους.
Η βαθιά ύφεση αλλά κυρίως η «μαύρη τρύπα» των τραπεζών, που κατέρρευσαν υπό το βάρος του κουρέματος των κρατικών ομολόγων, έχουν αφανίσει πλέον όλο τον πλούτο που «παρήγαγαν» οι εισηγμένες εταιρείες κατά τη χρυσοφόρο δεκαετία 2001-2010, όταν το χρήμα έρρεε άφθονο και, αντί να διοχετεύεται στην πραγματική οικονομία, κατέληγε ως επί το πλείστον στις τσέπες των μετόχων, σε δάνεια ή μετανάστευε στο εξωτερικό.
Συνολικά τα λεφτά που «χάθηκαν» μέσα στις ζημιές των 230 εισηγμένων εταιρειών τα τελευταία τρία χρόνια αντιστοιχούν στο 30% του ΑΕΠ. Στη χρήση του 2012 η σχέση ζημιογόνων-κερδοφόρων εταιρειών παρέμεινε όπως και τα προηγούμενα χρόνια στο 70:30, παρ’ ότι δεκάδες επιχειρήσεις έχουν πτωχεύσει και αφανιστεί από την αγορά. Ο κύκλος εργασιών των εισηγμένων διαμορφώθηκε πέρυσι στα 76,1 δισ. ευρώ, οριακά μειωμένος σε σχέση με το 2011 και αυξημένος σε σύγκριση με τα 75,4 δισ. ευρώ του 2010, κυρίως λόγω της ενίσχυσης των εξαγωγών πετρελαιοειδών (διυλιστήρια) και βιομηχανικών ειδών, αλλά και της επιλογής πολλών εταιρειών να «θυσιάσουν» τα περιθώρια κέρδους τους ώστε να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα τον κύκλο εργασιών τους και να μη χάσουν μερίδια αγοράς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου