Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Πληρωμή φόρων με ….τραπεζική αρωγή


Δευτέρα, 01 Απριλίου 2013 13:06

Πληρωμή φόρων με ….τραπεζική αρωγή

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Πληρωμή φόρων με ….τραπεζική αρωγή
Ρευστότητα η οποία υπερβαίνει τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ θα χρειαστούν τα νοικοκυριά μέχρι το τέλος του χρόνου προκειμένου να ανταποκριθούν στα αλλεπάλληλα χαράτσια που θα στείλει το υπουργείο Οικονομικών.
Γράφει:  
Φόροι ακινήτων, τέλη επιτηδεύματος, φόροι εισοδήματος, ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, τέλη κυκλοφορίας, χαράτσι της ΔΕΗ –κατά τα φαινόμενα και το 2013- συνθέτουν ένα «βουνό» υποχρεώσεων στο οποίο τα νοικοκυριά δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν. Ήδη, τα στοιχεία το αποδεικνύουν: πάνω από 200.000 υπόχρεοι δεν υποβάλλουν καν τη δήλωση ΦΠΑ ενώ 1,3 εκατομμύρια χρωστούν στην εφορία.
Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να βρεθούν μπροστά σε νέα επιδείνωση αυτών των αριθμών –κάτι που μεταφράζεται σε νέα τρύπα για τον κρατικό προϋπολογισμό- οι ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών αναζητούν την «τραπεζική αρωγή». Η οποία πρακτικά, ισοδυναμεί με δανειοδότηση των φορολογουμένων προκειμένου να μεταθέσουν προς τα πίσω τις υποχρεώσεις τους και τελικώς να τις πληρώσουν επωμιζόμενοι βέβαια το ανάλογο επιτόκιο.
Σε δημοσιονομικό επίπεδο, τα οφέλη για το υπουργείο Οικονομικών θα είναι τεράστια καθώς ο προϋπολογισμός θα εμφανίζεται να εκτελείται κανονικά ενώ το χρέος πρακτικά θα μετατεθεί στο δανειακό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών το οποίο όμως δεν επηρεάζει τον κρατικό προϋπολογισμό.
Η αρχή αναμένεται να γίνει με το φόρο εισοδήματος του 2013. Πέρυσι, οι τράπεζες υιοθέτησαν λύσεις που επέτρεπαν στους φορολογούμενους να πληρώνουν την κάθε δόση της εφορίας σε εννέα ή ακόμη και 12 δόσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση ήταν βέβαια, να υπάρχει το αντίστοιχο υπόλοιπο στην πιστωτική κάρτα. Όσοι το διέθεταν, μπορούσαν να μεταθέσουν χρονικά την αποπληρωμή ακόμη και μέχρι τον Οκτώβριο του 2013. Με τον ίδιο τρόπο, θα μετατεθεί και φέτος η πληρωμή του εκκαθαριστικού για το τέλος του 2014. Φέτος, η εφορία θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις και όχι σε επτά μηνιαίες όπως συνέβη πέρυσι.
Αν τελικώς εφαρμοστεί το χαράτσι της ΔΕΗ και για το 2013, θα αναζητηθούν λύσεις και για την πληρωμή του λογαριασμού του ρεύματος ο οποίος με τα φορολογικά βάρη που ενσωματώνει ανέρχεται σε πολλές εκατοντάδες  ευρώ για τα περισσότερα νοικοκυριά.
Μέσα στο Μάιο, θα ξεκινήσουν οι ρυθμίσεις για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων (με το νέο νομοθετικό πλαίσιο) των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και των υποχρεώσεων προς την  εφορία. Ήδη σχεδιάζονται πακέτα τα οποία θα επιτρέψουν στους ενδιαφερόμενους να εμφανιστούν ότι πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους εφάπαξ προς την εφορία για να κερδίσουν με αυτό τον τρόπο το όποιο bonus θα προβλέπει η ρύθμιση (π.χ έκπτωση επί της συνολικής οφειλής)

Δεν υπάρχουν σχόλια: