Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Οι φόροι «δημεύουν» τα ακίνητα


Οι φόροι «δημεύουν» τα ακίνητα
Του Στέφανου Κυρίτση
Ημ.δημοσίευσης: Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Τη «δήμευση» ακινήτων ετοιμάζεται να ολοκληρώσει τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση, επιβάλλοντας και για 3η χρονιά το «ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών». Σε χιλιάδες περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες θα φτάσουν στο σημείο να έχουν πληρώσει μέσα σε μια τριετία ακόμη και πάνω από το... 10% της αξίας του ακινήτου στη ΔΕΗ μόνο και μόνο για το χαράτσι. Ακόμη και οι «ελαφρύνσεις» που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός ελάχιστα θα διαφοροποιήσουν την εικόνα: για μια ακόμη φορά οι έχοντες τη μικρότερη περιουσία θα καταβάλουν φόρο κατοχής, ο οποίος θα υπολογιστεί με πολλαπλάσιο συντελεστή από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.

Η έλευση της τρόικας θα σηματοδοτήσει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων προκειμένου να κλείσουν οι εκκρεμότητες και να ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή της δόσης των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Χωρίς πολλά περιθώρια (και διάθεση) να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι μετά και τα γεγονότα στην Κύπρο, η κυβέρνηση θα κληθεί να κλείσει φλέγοντα θέματα για την ελληνική κοινωνία όπως είναι η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ασφαλιστικά Ταμεία και εφορία (σ.σ. προωθείται καταβολή σε 36 έντοκες δόσεις με πιθανό και το σενάριο των 48 δόσεων για τελευταία φορά), η ρύθμιση των ενυπόθηκων δανείων, οι φόροι κατοχής ακινήτων που πρέπει να αποφέρουν 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ στα Ταμεία μέχρι το τέλος του χρόνου και οι απολύσεις στο Δημόσιο.

Για το γεγονός ότι 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες βρίσκονται για 3η χρονιά αντιμέτωποι με το χαράτσι της ΔΕΗ (σ.σ. εγείρονται αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αλλά είναι πολύ πιθανόν να καμφθούν αν επιμείνει η τρόικα) αποκλειστικά υπεύθυνο είναι το υπουργείο Οικονομικών το οποίο δεν φρόντισε να προετοιμάσει εγκαίρως το περιουσιολόγιο των ακινήτων και τον ενιαίο φόρο. Ετσι, ενώ ο ενιαίος φόρος θα υπολογιζόταν για τους έχοντες τη μικρότερη ακίνητη περιουσία με συντελεστές της τάξεως του 0,1%-0,2%, τώρα οι φτωχότεροι ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με συντελεστές ακόμη και... 3,5%. Τα παραδείγματα είναι πολύ συγκεκριμένα:
  • - Αποθήκη 30 ετών στον Αγιο Δημήτριο έχει επιφάνεια 150 τετραγωνικών μέτρων. Η περιοχή έχει τιμή ζώνης 1.500 ευρώ. Το τέλος υπολογίστηκε με 5 ευρώ ανά τετραγωνικό και ο ιδιοκτήτης της αποθήκης επιβαρύνθηκε με 750 ευρώ τόσο το 2011 όσο και το 2012. Η αντικειμενική αξία της αποθήκης διαμορφώνεται στα 21.262,5 ευρώ καθώς για τις αποθήκες η τιμή ζώνης πολλαπλασιάζεται εκτός από τον συντελεστή παλαιότητας και με τον μειωτικό συντελεστή 0,15. Συμπέρασμα: ο ιδιοκτήτης πρέπει να πληρώσει το... 10,5% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου ως φόρο κατοχής στο διάστημα Οκτωβρίου 2011-Δεκεμβρίου 2013. Φόρος κατοχής με συντελεστή 10,5% δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο, καθώς καμία χώρα δεν επιβάλλει συντελεστή υψηλότερο της μιας ποσοστιαίας μονάδας. Κι αυτό, για τις μεγάλες περιουσίες. Οχι για τις αποθήκες. 
  • - Σε ημιυπόγειο διαμέρισμα 25ετίας 80 τετραγωνικών στο 4ο δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Αθηναίων θα επιβληθεί φόρος 336 ευρώ ανά έτος ή περίπου 1.000 ευρώ συνολικά. Η αντικειμενική αξία του συγκεκριμένου ακινήτου; Στα 28.080 ευρώ. Ο φόρος μέχρι το τέλος του 2013 αντιστοιχεί στο 3,6% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
  • - Μια υπόγεια θέση στάθμευσης στο Αιγάλεω επιφάνειας 20 τετραγωνικών μέτρων έχει αντικειμενική αξία 2.720 ευρώ καθώς η πολυκατοικία στην οποία βρίσκεται έχει κατασκευαστεί πριν από 20 χρόνια. Και γι’ αυτή τη θέση στάθμευσης ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει 84 ευρώ τον χρόνο ή 256 ευρώ στην τριετία. Ο φόρος αντιστοιχεί στο 9% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Δεν ισχύει φυσικά το ίδιο και για ακριβά ακίνητα.
  • - Νεόδμητο ρετιρέ 100 τετραγωνικών μέτρων στην Κηφισιά βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης 4.000 ευρώ/μέτρο. Το τέλος της ΔΕΗ θα υπολογιστεί με 15 ευρώ το μέτρο και ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει 1.500 ευρώ. Η αντικειμενική αξία του διαμερίσματος προσδιορίζεται στις 425.250 ευρώ. Δηλαδή ο φόρος αντιστοιχεί στο 0,35% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου ανά έτος.
  • - Μονοκατοικία 4ετίας 300 τετραγωνικών μέτρων στο Παλαιό Ψυχικό θα πληρώσει 5.760 ευρώ μέσω της ΔΕΗ. Η αντικειμενική αξία της έπαυλης είναι 2.916.000 ευρώ. Δηλαδή, ο φόρος αντιστοιχεί στο 0,395% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Φυσικά, τα ακριβά ακίνητα δεν γλιτώνουν μόνο με το χαράτσι της ΔΕΗ, καθώς πρέπει να πληρώσουν και τον φόρο ακίνητης περιουσίας, ο οποίος φτάνει να υπολογίζεται με συντελεστή ακόμη και 2%.

--------------------------------------------------------------------
ΤΑ ΡΕΤΙΡΕ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΘΗΚΕΣ!


Ο λόγος για τον οποίο το χαράτσι οδηγεί σε εξωφρενικές επιβαρύνσεις είναι ότι χρησιμοποιεί ως βάση υπολογισμού του φόρου την επιφάνεια του ακινήτου κι όχι την αξία του. Ετσι, ένα ρετιρέ φορολογείται το ίδιο με ένα σκοτεινό υπόγειο και μια αποθήκη το ίδιο με ένα διαμέρισμα. Οι «βελτιώσεις» που μελετά το υπουργείο Οικονομικών έχουν να κάνει με τη μείωση του φόρου ανά τετραγωνικό μέτρο, ειδικά για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχή με χαμηλή τιμή ζώνης. Ωστόσο, οι μειώσεις θα είναι της τάξεως των 2 ευρώ ανά τετραγωνικό και, τελικώς, το χαράτσι σε ελάχιστες περιπτώσεις θα μειωθεί πάνω από 20%.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: