Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Ενιαίος φόρος = χαράτσι ΔΕΗ – 10%


Πέμπτη, 04 Απριλίου 2013 08:15

Ενιαίος φόρος = χαράτσι ΔΕΗ – 10%

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Ενιαίος φόρος = χαράτσι ΔΕΗ – 10%
Αυτή την εξίσωση, μόνο οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα μπορούσαν να την σκαρφιστούν. Αποφάσισαν να βαφτίσουν το χαράτσι των ακινήτων ενιαίο φόρο και απλώς να μειώσουν τον επαχθέστερο φόρο όλων των εποχών περίπου κατά 10-15%.
Γράφει:  
Η μεταμεσονύκτια άτυπη ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών αποδεικνύει –αν δεν αλλάξει κάτι τις επόμενες ημέρες- ότι οι αντιδράσεις της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ ήταν τελικώς για το θεαθήναι. Πολύ απλά, διότι τελικώς φαίνεται ότι θα ισχύσει αυτούσια η αρχική πρόταση Στουρνάρα η οποία και υιοθετήθηκε από τον πρωθυπουργό. Μπροστά στον κίνδυνο να «στραβώσει» η διαπραγμάτευση με την τρόικα, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί απλώς αποφάσισαν να φορτώσουν για τρίτη χρονιά τον ίδιο φόρο στις πλάτες των ιδιοκτητών.
Τι θα είναι αυτό που θα αλλάξει;
«Η πρόταση που θα συζητηθεί με την τρόικα είναι να ονομάζεται πλέον Ενιαίος Φόρος και να εμπεριέχει έναν μειωμένο συντελεστή ο οποίος σε σχέση με το ΕΕΤΗΔΕ θα επιφέρει μια απώλεια εσόδων της τάξης του 10% - 15%» αναφέρουν οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών. Για την κάλυψη αυτής της «τρύπας» θα προταθούν τρεις λύσεις:
1. Από ακίνητα εκτός σχεδίου, ηλεκτροδοτούμενα, τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με τον κατώτατο συντελεστή και θα πάνε στο εξής στο μέσο όρο των δήμων.
2. Από ακίνητα που ενοικιάζει από ιδιώτες το δημόσιο, χωρίς όμως να εισπράττει το ΕΕΤΗΔΕ.
3. Από εξαιρέσεις που υπάρχουν σήμερα σε διάφορα ακίνητα, όπου οι δήμοι δεν επιβάλλουν ΕΕΤΗΔΕ ή ΤΑΠ.
Και οι τρεις δράσεις μαζί θα αποφέρουν στο δημόσιο περίπου 140 εκατομμύρια. Kαι τα υπόλοιπα 60 από τα 200 της απώλειας, θα καλυφθούν από τη μεγαλύτερη απόδοση που έχει το ΕΕΤΗΔΕ (και στο εξής ο Ενιαίος Φόρος) σε σχέση με αυτή που υπολογίζει η τρόικα.
Είναι προφανές ότι πρόκειται για κοροϊδία. Ο ενιαίος φόρος, υποτίθεται ότι θα στηριζόταν σε έναν καινούργιο τρόπο υπολογισμού ο οποίος θα φορολογούσε τον καθένα από εμάς με βάση το σύνολο της περιουσίας του. Κι όχι τα τετραγωνικά όπως ισχύει με το χαράτσι της ΔΕΗ. Αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει.
Το υπουργείο Οικονομικών διαρρέει ότι θα επιδιώξει να φορολογήσει από φέτος και τα αγροτεμάχια. Η απογραφή θα γίνει τον Ιούνιο και τότε θα αποφασιστεί αν τα αγροτεμάχια θα ενταχθούν στον ΦΑΠ του 2013 ο οποίος προφανώς θα εξακολουθήσει να υπάρχει (αν και επί του θέματος δεν υπάρχει ακόμη ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: