Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

«Ασήμαντο» το κόστος μεταναστών | Εφημερίδα των συντακτών

«Ασήμαντο» το κόστος μεταναστών | Εφημερίδα των συντακτών

«Ασήμαντο» το κόστος μεταναστών

ΕΚΘΕΣΗ ΟΟΣΑ: Migration International Outlook 2013

Η δημοσιονομική επίπτωση μεταξύ των ετών 2002 και 2011 δεν ξεπέρασε το +/- 0,5% του ΑΕΠ σε καμία χώρα-μέλος του ΟΟΣΑ

Η αντίληψη ότι οι μετανάστες εισπράττουν περισσότερα από αυτά που συνεισφέρουν είναι λάθος- Οι πολιτικοί φτιάχνουν εύκολα στερεότυπα για τους μετανάστες προκειμένου να αποκομίζουν πολιτικά οφέλη


Του Μπάμπη Μιχάλη


getFilazse













Καταπέλτη για τις αντιλήψεις των κοινωνιών της αναπτυγμένης Δύσης περί μετανάστευσης και τους μύθους που καλλιεργούνται γύρω από αυτές, αποτελεί η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Ο διεθνής οργανισμός υπογραμμίζει ότι η δημόσια συζήτηση για τη μετανάστευση έχει στρεβλωθεί παντελώς από αθεμελίωτες θεωρίες περί τεράστιου οικονομικού βάρους που οι μετανάστες επιφέρουν στα δημόσια οικονομικά των αναπτυγμένων χωρών. Η αλήθεια, όπως λέει, είναι ότι «η δημοσιονομική επίπτωση της μετανάστευσης στις αναπτυγμένες οικονομίες του κόσμου είναι σχεδόν μηδενική».

Στην έκθεση του «Migration International Outlook 2013», ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι μεταξύ 2002 και 2011 η μετανάστευση ήταν υπεύθυνη για το 40% της αύξησης του πληθυσμού στις 34 χώρες-μέλη του. Η εισροή αυτή όμως, όπως λέει, ήταν άσχετη με τις εξελίξεις στα δημοσιονομικά των χωρών. «Είτε οδήγησε σε αύξηση είτε οδήγησε σε μείωση εσόδων, η συνολική επίπτωση της μετανάστευσης στα δημοσιονομικά μιας χώρας δεν ξεπέρασε ποτέ το 0,5% του ΑΕΠ».

«Οι μετανάστες συνεισφέρουν περισσότερα σε φόρους και σε εισφορές προς το κοινωνικό σύστημα πρόνοιας μιας χώρας σε σχέση με τα επιδόματα ή τις άλλες μορφές κρατικής στήριξης που απολαμβάνουν», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ομάδας των επιστημών που εκπόνησε την έκθεση Jean-Christophe Dumont. «Γι” αυτόν τον λόγο, η καθαρή επίδραση της μετανάστευσης στα δημοσιονομικά των χωρών του αναπτυγμένου κόσμου, αν και μικρή, είναι στο μεγαλύτερο μέρος της θετική. Η εκτεταμένη αντίληψη ότι οι μετανάστες εισπράττουν περισσότερα από αυτά που βάζουν είναι εντελώς λάθος», συμπληρώνει, καταρρίπτοντας έναν μύθο πάνω στον οποίο πάτησαν αρκετές από τις θεωρίες που διχάζουν την κοινωνία και ενισχύουν το ρατσιστικό μίσος. Ο Dumont επισημαίνει ακόμη ότι ανάλογα συμπεράσματα ισχύουν και για τους παράνομους μετανάστες, οι οποίοι «στις περισσότερες περιπτώσεις προσφέρουν πολύ περισσότερα στα δημόσια οικονομικά της χώρας που βρίσκονται από αυτά που απολαμβάνουν καθώς πληρώνουν αρκετούς φόρους, ενώ από την άλλη πλευρά έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, όπως η εκπαίδευση και η υγεία».

Ο ΟΟΣΑ τονίζει ακόμη ότι η διάδοση των στρεβλών αντιλήψεων οφείλεται: α. Στους πολιτικούς, που φτιάχνουν εύκολα στερεότυπα για τους μετανάστες προκειμένου να αποκομίζουν πολιτικά οφέλη, β. Στη δεινή κατάσταση της αγοράς εργασίας και την ανάγκη κρατικής βοήθειας, γ. Στο γεγονός ότι αρκετά παιδιά μεταναστών δεν έχουν καλές… επιδόσεις στις σπουδές τους.

Οι διαπιστώσεις του ΟΟΣΑ είναι απόλυτα συμβατές με το συμπέρασμα σχετικής μελέτης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ότι στην περίοδο 2002-2011, οι εισφορές των μεταναστών στο κρατικό πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ Medicare βοήθησαν στη δημιουργία πλεονασμάτων 115 δισ. δολαρίων. Αντίθετα στο ίδιο διάστημα οι εισφορές των γεννημένων στις ΗΠΑ Αμερικανών ήταν κατά 28 δισ. δολάρια λιγότερες.

Η μελέτη του ΟΟΣΑ διαπιστώνει ακόμη ότι όσο πιο νέοι είναι οι μετανάστες τόσο πιο θετική είναι η επίδρασή τους στα δημοσιονομικά μιας χώρας. Ετσι στις ΗΠΑ, που αυτό ισχύει και το δίκτυο κοινωνικής πρόνοιας είναι αδύναμο, τα οφέλη ήταν τεράστια. Αντίθετα στη Γερμανία, όπου η πλειονότητα των μεταναστών έφτασε εκεί στη δεκαετία του ’70 και τώρα συνταξιοδοτείται, η εικόνα είναι πιο αρνητική.

Ακόμη, η Ασία ήταν η ήπειρος από την οποία έφυγε το 36% των μεταναστών που κατευθύνθηκε προς στις 34 χώρες του ΟΟΣΑ το 2011. Οι περισσότεροι ήταν Κινέζοι.

Επίσης οι μετανάστες υπέφεραν περισσότερο από τους γηγενείς εργαζομένους στην κρίση. Η μέση ανεργία στις τάξεις τους αυξήθηκε στο 12,9% το 2012 από 8,1% το 2008, έναντι 8,7% από 5,4% για τους γηγενείς εργαζομένους. Εππλέον η μακροπρόθεσμη ανεργία μαστίζει περισσότερο αυτούς, αφού το 44% των άνεργων μεταναστών είναι χωρίς δουλειά για περισσότερο από έναν χρόνο.


Aγορά εργασίας

Η μελέτη διαπιστώνει, τέλος, ότι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστούν οι θετικές επιπτώσεις της μετανάστευσης στα δημόσια οικονομικά μιας χώρας είναι η χορήγηση επαρκούς πρόσβασης στην αγορά εργασίας.

Σε αντίθεση με όσα πιστεύουν αρκετοί, σε χώρες όπου υπάρχουν εμπόδια -όπως διακρίσεις, αναποτελεσματική εκμάθηση της γλώσσας ή έλλειψη υποστήριξης στην εξεύρεση εργασίας– η οικονομική συνεισφορά των μεταναστών στον δημόσιο κορβανά είναι ελάχιστη.
17/06/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: