Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών και για άλλα εισοδήματα | Εφημερίδα των συντακτών

Αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών και για άλλα εισοδήματα | Εφημερίδα των συντακτών

Αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών και για άλλα εισοδήματα

Την επέκταση του μέτρου με στόχο τη δραστικότερη πάταξη της φοροδιαφυγής, πρότεινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κώστα Μοσχονά

Την επέκταση της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των φορολογικών διοικήσεων της Ε.Ε., ως μέρος της δραστικότερης πάταξης της φοροδιαφυγής, πρότεινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την πρόταση, τα μερίσματα, τα κεφαλαιακά κέρδη, κάθε άλλη μορφή χρηματοοικονομικών εσόδων και τα υπόλοιπα λογαριασμών θα προστεθούν στον κατάλογο των κατηγοριών που υπόκεινται σε αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών εντός της Ε.Ε. Κατά την Επιτροπή, με τον τρόπο αυτό, προετοιμάζεται το έδαφος ώστε η Ε.Ε. να διαθέτει το πιο πλήρες σύστημα αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών στον κόσμο.

Δύο βασικά νομοθετήματα προβλέπουν ήδη την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών εντός της Ε.Ε.

Η οδηγία της για τη φορολόγηση των αποταμιεύσεων εξασφαλίζει ότι τα κράτη-μέλη συλλέγουν δεδομένα σχετικά με τις αποταμιεύσεις των μη κατοίκων και παρέχουν αυτόματα τα εν λόγω δεδομένα στις φορολογικές αρχές της χώρας διαμονής τους. Το μέτρο αυτό ισχύει από το 2005. Εχει υποβληθεί πρόταση στο Συμβούλιο για την ενίσχυση της παρούσας οδηγίας και τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαΐου 2013, τα κράτη-μέλη ανέλαβαν τη δέσμευση να εκδώσουν την αναθεωρημένη οδηγία για τη φορολόγηση των αποταμιεύσεων πριν από το τέλος του έτους.

Η οδηγία για τη διοικητική συνεργασία προβλέπει την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για άλλες μορφές εσόδων, από την 1η Ιανουαρίου 2015. Συγκεκριμένα: απασχόληση, αμοιβές διευθυντών, ασφάλειες ζωής, συντάξεις και ιδιοκτησία. Η πρόταση που υποβλήθηκε χθες στους «27» αποσκοπεί στην αναθεώρηση της οδηγίας για τη διοικητική συνεργασία, έτσι ώστε η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών να ισχύει και για τα μερίσματα, τα κεφαλαιακά κέρδη, άλλα χρηματοοικονομικά έσοδα και υπόλοιπα λογαριασμών από την εν λόγω ημερομηνία.

Η χθεσινή πρόταση, μαζί με τις προαναφερθείσες διατάξεις σχετικά με την αυτόματη ανταλλαγή, σημαίνει ότι τα κράτη-μέλη θα ανταλλάσσουν μεταξύ τους πληροφορίες, όπως δεσμεύθηκαν να κάνουν με τις ΗΠΑ βάσει του νόμου για την επιβολή φορολογίας στους λογαριασμούς της αλλοδαπής (Foreign Account Tax Compliance Act – FATCA).

Δεν υπάρχουν σχόλια: