Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Στέλνουν τον ΦΠΑ στο ψυγείο | Εφημερίδα των συντακτών

Στέλνουν τον ΦΠΑ στο ψυγείο | Εφημερίδα των συντακτών

Στέλνουν τον ΦΠΑ στο ψυγείο

Οι δανειστές πιέζουν την κυβέρνηση να προχωρήσει με εντατικότερους ρυθμούς τις αλλαγές στο Δημόσιο, αξιοποιώντας την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που της έδωσε τη δυνατότητα να κλείσει την ΕΡΤ. Εκτιμάται ότι ο αριθμός των δημόσιων οργανισμών και των Νομικών ΠροσώπωνΔημοσίου Δικαίου που θα κλείσουν με «ξαφνικό θάνατο» θα είναι μεγάλος, ώστε η κυβέρνηση να μη δυσκολευτεί με τις επόμενες 2.000 απολύσεις που θα πρέπει να κάνει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013

Του Μάριου Χριστοδούλου

getFvcfrile«Πάγο» ακόμη και στο σενάριο της πιλοτικής μείωσης του ΦΠΑ βάζει η τρόικα, η οποία χθες έκανε «φύλλο και φτερό» τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου που παραμένουν σε εκκρεμότητα μέχρι τον Δεκέμβριο.

Στη μαραθώνια συνάντηση διάρκειας πέντε ωρών που είχαν με το οικονομικό επιτελείο οι επικεφαλής Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ, Ματίας Μορς από την Ε.Ε. και Κλάους Μαζούχ από την ΕΚΤ, άνοιξαν όλη την «ατζέντα» των θεμάτων που ήταν συνδεδεμένα τόσο με την δόση των 3,3 δισ. ευρώ όσο και με τις επόμενες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση ξεκίνησε με τις πολιτικές εξελίξεις γύρω από την ΕΡΤ και επεκτάθηκε στην ευρύτερη αναδιάρθρωση του Δημοσίου. Οι δανειστές πιέζουν την κυβέρνηση να προχωρήσει με εντατικότερους ρυθμούς τις αλλαγές στο Δημόσιο, αξιοποιώντας την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που της έδωσε τη δυνατότητα να κλείσει ευθύς αμέσως την ΕΡΤ.

Εκτιμάται ότι ο αριθμός των δημόσιων οργανισμών και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που θα κλείσουν με «ξαφνικό θάνατο» θα είναι ιδιαίτερα μεγάλος, ώστε η κυβέρνηση να μη δυσκολευτεί με τις επόμενες 2.000 απολύσεις που θα πρέπει να κάνει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013.

Το «λουκέτο» στην ΕΡΤ, που για την κυβέρνηση αποτελούσε το τέλειο «όχημα» για να μπορέσει να αποσπάσει την πιλοτική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, δεν βοήθησε τα πράγματα.

Οι δανειστές παρέμειναν προβληματισμένοι για τα αποτελέσματα που θα επιφέρει στα έσοδα μια τέτοια απόφαση, τη στιγμή μάλιστα που στο πεντάμηνο η «τρύπα» στις εισπράξεις φτάνει στα 562 εκατ. ευρώ.

Επιφυλάχθηκαν για μια ξεκάθαρη απάντηση στην αυριανή συνάντηση που θα έχουν με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ενώ συνεχίζουν να μελετούν τα στοιχεία σχετικά με τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία.

Στον ξενοδοχειακό κλάδο ισχύει ένα ιδιότυπο καθεστώς επιβολής ΦΠΑ, καθώς οι υπηρεσίες εστίασης επιβαρύνονται με ΦΠΑ 23%, ενώ οι υπόλοιπες ξενοδοχειακές υπηρεσίες (όπως η διαμονή) φορολογούνται με συντελεστή 6%. Αυτό σημαίνει ότι στη χρέωση για μία διανυκτέρευση με πρωινό, το 8% της συνολικής τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή 23%, ενώ το υπόλοιπο 92% της τιμής στον χαμηλότερο συντελεστή.

Επί τάπητος βρέθηκε χθες και το θέμα του ενιαίου φόρου επί των ακινήτων, με τις πληροφορίες να εμφανίζουν την τρόικα δυσαρεστημένη από το γεγονός ότι η διακομματική επιτροπή που ασχολείται εδώ και καιρό με αυτό το ζήτημα δεν έχει καταρτίσει κανένα αξιόπιστο σενάριο που να μη θέτει σε κίνδυνο τις εισπράξεις των 3,2 δισ. ευρώ από τον φόρο.

Tα εκτός σχεδίου

Από τις μέχρι τώρα προτάσεις που παρουσιάστηκαν στην τρόικα προκύπτει ότι για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις θα ισχύσει ξεχωριστή κλίμακα φορολογικών συντελεστών, η οποία θα ξεκινά από 1 ευρώ το στρέμμα (ορεινές εκτάσεις) και θα φτάσει μέχρι και τα 60 ευρώ το στρέμμα για εκτάσεις με υψηλή αντικειμενική αξία (παραθαλάσσιες κ.λπ.).

Στα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα ο φόρος θα ξεκινά από τα 2 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και θα κλιμακώνεται με βάση τα χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου, όπως τιμή ζώνης, όροφος, παλαιότητα κ.ά. Συνολικά θα υπάρχουν 33 διαφορετικά κλιμάκια που θα στέλνουν στα ύψη τον φόρο.
17/06/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: