Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Ελληνική καταστροφή προς χάριν των γερμανικών τραπεζών

Ελληνική καταστροφή προς χάριν των γερμανικών τραπεζών

Του Μπάμπη Μιχάλη

Τριπλή καταστροφή έφερε ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε η ελληνική κρίση αφού, πέραν της μακροχρόνιας φτώχειας στην οποία καταδίκασε τους περισσότερους Ελληνες, επέβαλε σκόπιμα ψευδείς ερμηνείες για τα πραγματικά αίτια της παγκόσμιας κρίσης και το παντελώς εσφαλμένο για περιόδους υφέσεων μοντέλο της αυστηρής λιτότητας σε κυρίαρχη οικονομική πολιτική.

Στην «τοξική κληρονομιά της ελληνικής κρίσης» εστίασε χθες ο γνωστός αρθρογράφος των «Financial Times», Μάρτιν Γουλφ, σε μια από τις πλέον διεισδυτικές αναλύσεις του τα τελευταία χρόνια για τα δρώμενα στη χώρα μας και τα τεκταινόμενα στην παγκόσμια οικονομία. Ο Γουλφ υποστηρίζει ότι η περίπτωση της Ελλάδας διαμόρφωσε το πρότυπο για τον τρόπο αντιμετώπισης της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης. Η Ελλάδα, εξηγεί, υπέστη μια καταστροφή… Ο φόβος ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν δικαιολόγησε στη συνέχεια τη στροφή των κυβερνήσεων στη μονομερή λιτότητα για τη μείωση των δημόσιων ελλειμμάτων, αντί στην εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα, που ήταν και ο βασικός υπεύθυνος της κρίσης.

Eσωτερική υποτίμηση 

Ο Γουλφ υπενθυμίζει ότι το πρόγραμμα εσωτερικής υποτίμησης που επέβαλαν οι πιστωτές στη χώρα μας στέφθηκε από αναρίθμητες αποτυχίες, ενώ «αντί να γίνει βιώσιμο το χρέος, το πρόγραμμα επέτρεψε απλώς σε κάποιους πιστωτές, σε κάποιους ιδιώτες πιστωτές, να γλιτώσουν αλώβητοι». Τονίζει ακόμη ότι αποφασίζοντας πως κατά κύριο λόγο η κρίση ήταν δημοσιονομική, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αγνόησαν την αλήθεια ότι βασική αιτία της αποδιοργάνωσης ήταν ο ανεύθυνος διακρατικός δανεισμός, για τον οποίο οι χορηγοί των πιστώσεων ήταν εξίσου υπεύθυνοι με εκείνους που έπαιρναν τα δάνεια.

Ποιοι ήταν όμως αυτοί;

Οι γερμανικές τράπεζες, απαντούσε σε προ περίπου ενός μηνός editorial το Bloomberg, που μεταξύ άλλων υποστήριξε και αυτό ότι δεν υπάρχουν ανεύθυνοι δανειολήπτες χωρίς ανεύθυνους πιστωτές. Σε αυτό το άρθρο το διεθνές οικονομικό πρακτορείο υπενθύμιζε ότι χάρη στη χαλαρή νομοθεσία οι γερμανικές τράπεζες δάνεισαν… της Μιχαλούς στην ευρωπαϊκή περιφέρεια. Συγκεκριμένα, ώς τον Δεκέμβριο του 2009 οι γερμανικές τράπεζες είχαν συνολικά δανείσει σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία 704 δισ. δολάρια, πολύ περισσότερα από το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων τους. Με άλλα λόγια, είχαν δανείσει πολύ περισσότερα από αυτά που μπορούσαν να αντέξουν. Η παρέμβαση της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και τα πακέτα διάσωσης προς την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου κατέστησε -τονίζει το Bloomberg- δυνατή την επιστροφή των κεφαλαίων αυτών στη Γερμανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, από τον Δεκέμβριο του 2009 έως το τέλος του 2011 οι γερμανικές τράπεζες είχαν επαναπατρίσει περί τα 353 δισ. δολάρια από αυτά τα κεφάλαια. Αν η Ελλάδα είχε εγκαταλείψει νωρίτερα το ευρώ, οι τράπεζες της Γερμανίας θα είχαν υποστεί τεράστιες ζημιές όχι μόνο από την έκθεσή τους στη χώρα μας αλλά και στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό Νότο, που θα κατέρρεε στη συνέχεια σαν ντόμινο. Τώρα οι οποιεσδήποτε ζημιές προκύψουν θα πληρωθούν από τους φορολογούμενους ολόκληρης της ευρωζώνης και όχι μόνο της Γερμανίας, όπως ψευδώς υποστηρίζουν αρκετοί Γερμανοί πολιτικοί.

20/06/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: