Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

«Aνάσα» 500 εκατ. ευρώ στις μικρομεσαίες εξαγωγικές επιχειρήσεις | Εφημερίδα των συντακτών

«Aνάσα» 500 εκατ. ευρώ στις μικρομεσαίες εξαγωγικές επιχειρήσεις | Εφημερίδα των συντακτών

«Aνάσα» 500 εκατ. ευρώ στις μικρομεσαίες εξαγωγικές επιχειρήσεις

Από την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων

Εγγυήσεις 500 εκατ. ευρώ πρόκειται να παράσχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) που ασχολούνται με το εξαγωγικό εμπόριο.

Η συμφωνία που υπεγράφη χθες παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προβλέπει ότι οι εγγυήσεις που θα χορηγήσει η ΕΤΕπ στις εμπορικές τράπεζες θα χρησιμοποιούνται σε ανακυκλούμενη βάση με σκοπό τη στήριξη ενός όγκου συναλλαγών που θα φτάνει το 1,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Με την ευκαιρία της υπογραφής, ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Werner Hoyer δήλωσε ότι «η παρουσία μας εδώ σήμερα υπογραμμίζει τη θέλησή μας να στηρίξουμε την Ελλάδα και την εμπιστοσύνη μας προς τη χώρα». Μέσω του μηχανισμού ενίσχυσης της χρηματοδότησης του εξωτερικού εμπορίου η ΕΤΕπ θα παρέχει στις ξένες τράπεζες τις κατάλληλες εγγυήσεις υπέρ των ελληνικών τραπεζών για ενέγγυες πιστώσεις και άλλα μέσα χρηματοδότησης του εμπορίου.

Αυτό θα περιορίσει την υποχρέωση καταβολής μετρητών ως εγγυήσεις που άλλως θα επιβαλλόταν στις περισσότερες ΜμΕ και θα αυξήσει την πρόσβαση σε μέσα χρηματοδότησης των διεθνών εμπορικών συναλλαγών, σε μια περίοδο κατά την οποία το εμπόριο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη.

Ο κ. Hoyer σημείωσε ότι οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου στην Ελλάδα συρρικνώθηκαν δραματικά την τελευταία δεκαετία από το 25% του ΑΕΠ σε μόλις 10% του ΑΕΠ σήμερα και προβλέπεται να μειωθούν περαιτέρω φέτος.

Σαμαράς: «Χρήσιμο εργαλείο»

Στην ομιλία του ο Αντ. Σαμαράς χαρακτήρισε το συγκεκριμένο εργαλείο χρήσιμο, επισημαίνοντας ότι θα καλύψει μέρος του κενού ρευστότητας όσο διαρκεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, η οποία, όπως είπε, ολοκληρώνεται.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κάλεσε την ΕΤΕπ να διπλασιάσει τα κεφάλαια προς την Ελλάδα τη φετινή χρονιά προκειμένου αυτά να φτάσουν στα 2 δισ. ευρώ, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι το συγκεκριμένο εργαλείο αποτελεί μια σημαντική ένεση ρευστότητας.

Στην ίδια εκδήλωση ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Ζανιάς εστίασε στη μεγάλη απόκλιση που υπάρχει στα επιτόκια με τα οποία δανείζονται οι ελληνικές ΜμΕ τα οποία ξεπερνούν το 8%, από 2,4% με το οποίο δανείζονται οι ΜμΕ στη Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: