Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Αριθμ. πρωτ.: 2/59093/ΔΠΓΚ/17.6.2013 Μη ανταποδοτικά Τέλη εισπραττόμενα από Υπουργεία και Φορείς Γενικής Κυβέρνησης

Αριθμ. πρωτ.: 2/59093/ΔΠΓΚ/17.6.2013
Μη ανταποδοτικά Τέλη εισπραττόμενα από Υπουργεία και Φορείς Γενικής Κυβέρνησης

Αθήνα, 17 Ιουνίου 2013
Αριθμ Πρωτ. 2/59093/ΔΠΓΚ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΘΗΣΑΥΡΟΦΥΛΑΚΙΟΥ & ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ : Εσόδων Ε

Ταχ. Δ/νση : Πανεπιστημίου 37
: 101 65 Αθήνα
Πληροφορίες : Ε. Καψαλάκη
Τηλέφωνο : 210 3338 370
Fax : 210 3338 206
Ηλεκτρ.Δ/νση : e.kapsalaki@glk.gr

Εξαιρετικά Επείγον

ΘΕΜΑ: «Μη ανταποδοτικά Τέλη εισπραττόμενα από Υπουργεία και Φορείς Γενικής Κυβέρνησης»

Στο πλαίσιο προετοιμασίας της κατάρτισης του προϋπολογισμού γενικής κυβέρνησης του 2014 και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής (ΜΠΔΣ), σας γνωρίζουμε τα εξής:

Σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας (ΜoU, Ενότητα 5.1), ο προϋπολογισμός του 2014 θα πρέπει να προβλέπει τον εξορθολογισμό των μη ανταποδοτικών χρεώσεων κατά τρόπο ουδέτερο για τον Κρατικό Προϋπολογισμό Γενικής Κυβέρνησης. Όλες οι απαραίτητες ενέργειες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Σεπτέμβριο του 2013.

Ως μη ανταποδοτικές χρεώσεις έχουν ορισθεί ως «Οι μη ανταποδοτικές χρεώσεις υπέρ τρίτων αποτελούν θεσμοθετημένες οικονομικές επιβαρύνσεις που επιβάλλονται σε φορολογούμενους ή συναλλασσόμενους, άτομα ή επιχειρήσεις, για την οικονομική ενίσχυση τρίτων. Τρίτοι μπορεί να είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα, ασφαλιστικά ταμεία και άλλα ιδρύματα δημόσια ή ιδιωτικά. Επιβάλλονται ως έμμεση φορολογία με διάφορες ονομασίες όπως φόροι, τέλη, εισφορές, πόροι, δασμοί και προσδιορίζονται ως απόλυτο ποσό ή με συντελεστή. Ορισμένες απ' αυτές τις χρεώσεις εισπράττονται από το κράτος και αποδίδονται στους δικαιούχους, ενώ άλλες εισπράττονται απευθείας από τους δικαιούχους τρίτους.»

Από μια πρώτη έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί, προέκυψε ότι δικαιούχοι των μη ανταποδοτικών χρεώσεων είναι κυρίως ΟΤΑ και Ασφαλιστικά Ταμεία. Στο πλαίσιο ανάγκης επικαιροποίησης των στοιχείων, παρακαλούμε, όπως συμπληρωθεί ο ακόλουθος πίνακας του παραρτήματος του παρόντος μέχρι 15/7/2013 στον οποίο αναφέρονται τα έσοδα που προκύπτουν από αυτή την πηγή (μη ανταποδοτικές χρεώσεις) και ποιες δαπάνες καλύπτονται με αυτές σύμφωνα με τις ισχύουσες κανονιστικές πράξεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους –Δ/νση Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης και ηλεκτρονικά στο dpgk@glk.gr, ή /και, στο revenues-dbgg@glk.gr.

Στόχος είναι καταρχήν να εκτιμηθεί το είδος και το ύψος των εσόδων αυτών στους φορείς καθώς και το είδος και το ύψος των δαπανών που καλύπτουν.

Οι εποπτευόμενοι φορείς, παρακαλούνται να αποστείλουν τα ανωτέρω στοιχεία στις γενικές δ/νσεις οικονομικού μέχρι 30/6/2013, ενώ από πλευράς Υπουργείων οι γενικές δ/νεις οικονομικών υπηρεσιών, παρακαλούνται να αναλάβουν το συνολικό συντονισμό και την αποστολή στοιχείων για το υπουργείο και τους φορείς που εποπτεύουν.

Παραμένουμε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση.



O Aναπληρωτής Υπουργός
Χρήστος Σταϊκούρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: