Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Στην κλίνη του Προκρούστη και οι φόροι υπέρ τρίτων

Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2013 09:30

Στην κλίνη του Προκρούστη και οι φόροι υπέρ τρίτων

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Στην κλίνη του Προκρούστη και οι φόροι υπέρ τρίτων
Άλλη μια «καυτή πατάτα» παίρνει στα χέρια της η κυβέρνηση εν μέσω πολιτικής θύελλας. Μέχρι τον Σεπτέμβριο, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να έχουν καταγράψει όλους τους φόρους υπέρ τρίτων με στόχο τον «εξορθολογισμό τους κατά τρόπο ουδέτερο για τον κρατικό προϋπολογισμό γενικής κυβέρνησης». Πίσω από τους φόρους υπέρ τρίτων, κρύβονται οικονομικά συμφέροντα πολλών κοινωνικών ομάδων και η περικοπή θεσμοθετημένων πόρων δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.
Γράφει:  
Η καταγραφή των φόρων υπέρ τρίτων διατάσσεται με απόφαση του Χρήστου Σταϊκούρα. Στο κείμενο της απόφασης, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Στο πλαίσιο προετοιμασίας της κατάρτισης του προϋπολογισμού γενικής κυβέρνησης του 2014 και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής (ΜΠΔΣ), σας γνωρίζουμε τα εξής:
Σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας (ΜoU, Ενότητα 5.1), ο προϋπολογισμός του 2014 θα πρέπει να προβλέπει τον εξορθολογισμό των μη ανταποδοτικών χρεώσεων κατά τρόπο ουδέτερο για τον Κρατικό Προϋπολογισμό Γενικής Κυβέρνησης. Όλες οι απαραίτητες ενέργειες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Σεπτέμβριο του 2013».
Και συνεχίζει η απόφαση: «ως μη ανταποδοτικές χρεώσεις έχουν ορισθεί ως «Οι μη ανταποδοτικές χρεώσεις υπέρ τρίτων αποτελούν θεσμοθετημένες οικονομικές επιβαρύνσεις που επιβάλλονται σε φορολογούμενους ή συναλλασσόμενους, άτομα ή επιχειρήσεις, για την οικονομική ενίσχυση τρίτων. Τρίτοι μπορεί να είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα, ασφαλιστικά ταμεία και άλλα ιδρύματα δημόσια ή ιδιωτικά. Επιβάλλονται ως έμμεση φορολογία με διάφορες ονομασίες όπως φόροι, τέλη, εισφορές, πόροι, δασμοί και προσδιορίζονται ως απόλυτο ποσό ή με συντελεστή. Ορισμένες απ' αυτές τις χρεώσεις εισπράττονται από το κράτος και αποδίδονται στους δικαιούχους, ενώ άλλες εισπράττονται απευθείας από τους δικαιούχους τρίτους.»
Ο συναγερμός, από ενδεχόμενη κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων, θα χτυπήσει κυρίως στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και στα ασφαλιστικά ταμεία. Η τελευταία φορά που έγινε απόπειρα καταγραφής των φόρων υπέρ τρίτων ήταν επί υπουργίας Γιώργου Αλογοσκούφη. Κανονικά, το θέμα επρόκειτο να ανοίξει από πέρυσι, ωστόσο, η μνημονιακή απαίτηση για εξορθολογισμό των φόρων υπέρ τρίτων μετατέθηκε για ένα χρόνο.
Έως το τέλος Ιουλίου, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να έχουν ανταποκριθεί στην εντολή για παροχή όλων των πληροφοριών που απαιτούνται ενώ τα «όργανα» θα αρχίσουν από το φθινόπωρο…

Δεν υπάρχουν σχόλια: