Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΧΡΕΩΝ Από την Πέμπτη οι αιτήσεις για 100 δόσεις

ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΧΡΕΩΝ

Από την Πέμπτη οι αιτήσεις για 100 δόσεις

Από τις 18 Ιουλίου η σχετική αίτηση για βεβαιωμένες οφειλές στην εφορία θα υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά
Από τις 18 Ιουλίου η σχετική αίτηση για βεβαιωμένες οφειλές στην εφορία θα υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά
Της Μαρίας Βουργάνα
Οι αιτήσεις για οφειλές έως 1,5 εκατ. ευρώ θα υποβάλλονται στη ΔΟΥ ή το Τελωνείο, ενώ για μεγαλύτερες οφειλές θα υποβάλλονται στην Επιχειρηματική Μονάδα Είσπραξης. Από τις 18 Ιουλίου η σχετική αίτηση για βεβαιωμένες οφειλές στην εφορία θα υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, ενώ οι οφειλέτες που επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση για την εφάπαξ εξόφληση των χρεών τους με έκπτωση 50% στις προσαυξήσεις έχουν προθεσμία μέχρι την 1η Ιουλίου.
Εν αναμονή της διευκρινιστικής εγκυκλίου για τους όρους και τις προϋποθέσεις υπαγωγής στη νέα ρύθμιση των χρεών που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
1. Από τις 18 Ιουλίου η αίτηση για υπαγωγή σε πρόγραμμα δόσεων οφειλών βεβαιωμένων στις ΔΟΥ θα υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής. Παράλληλα, θα παρασχεθεί στους φορολογουμένους η δυνατότητα να ανακτούν ηλεκτρονικά αρκετές ημέρες πριν από την 18η Ιουλίου (στη διαδικτυακή πύλη της ΓΓΠΣ) το σύνολο των οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν και να πληροφορούνται πιθανές εναλλακτικές τους επιλογές αναφορικά στα χαρακτηριστικά της ρύθμισης (αριθμός και ποσό δόσεων).
2. Για την υπαγωγή στη ρύθμιση απαιτούνται:
Αναλυτική δήλωση περιουσιακής κατάστασης. Κινητή και ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής, επενδύσεις, συμμετοχές, τραπεζικοί λογαριασμοί και κάθε είδους απαιτήσεις και υποχρεώσεις του οφειλέτη.
Να προκύπτει αδυναμία πληρωμής του συνόλου της οφειλής, αλλά ταυτόχρονα δυνατότητα τήρησης του διακανονισμού.
Να έχουν υποβληθεί όλες οι δηλώσεις φόρου εισοδήματος και οι εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ της τελευταίας πενταετίας και οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ μετά την τελευταία εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ.
Ο οφειλέτης να είναι ενήμερος για οφειλές μετά την 1η Ιανουαρίου 2013.
3. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εξοφλούνται έως και 48 μηνιαίες δόσεις με μείωση προσαυξήσεων έως 50% στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής. Στα 15 ευρώ το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης.
4. Κατ' εξαίρεση, οι οφειλέτες που είναι φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες μπορούν να ζητήσουν την εξόφληση των οφειλών τους σε περισσότερες από 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, χωρίς όμως καμία απαλλαγή από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Οι δόσεις μπορεί να φθάσουν έως τις 100.
5. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ορίζεται ως ποσοστό επί του συνολικού μηνιαίου καθαρού εισοδήματος. Ξεκινά από 5% για μηνιαίο εισόδημα έως 500 ευρώ και φθάνει το 30% για μηνιαίο εισόδημα άνω των 5.000 ευρώ.
6. Για να ρυθμιστούν σε περισσότερες από 48 δόσεις ποσά βασικής οφειλής άνω των 5.000 ευρώ απαιτείται η έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας (της ΔΟΥ ή του τελωνείου). Κάθε οφειλέτης πρέπει να προσκομίσει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δεν μπορεί να αποπληρώσει την οφειλή του έως και σε 48 μηνιαίες δόσεις, αλλά μπορεί να ανταποκριθεί σε ρύθμιση με μεγαλύτερο αριθμό δόσεων.
7. Οι μηνιαίες δόσεις πρέπει να εξοφλούνται στις τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ, με πάγια εντολή πληρωμής, χωρίς οικονομική επιβάρυνση.
8. Πληρωμή της πρώτης δόσης εντός τριών ημερών από την υποβολή της αίτησης.
9. Από 1.1.2013 κάθε βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή που έχει υπαχθεί στη ρύθμιση επιβαρύνεται με ετήσιο επιτόκιο 8,5%, το οποίο παραμένει σταθερό καθ' όλη τη διάρκεια της ρύθμισης.
10. Για οφειλές άνω των 75.000 ευρώ απαιτείται βεβαίωση από ορκωτό ελεγκτή ή λογιστή ή δικηγόρο για την ορθότητα των οικονομικών στοιχείων και τη βιωσιμότητα του διακανονισμού. Για οφειλές άνω των 300.000 ευρώ απαιτείται (σωρευτικά ή διαζευκτικά) προσκόμιση εγγυητικής επιστολής τράπεζας, εγγραφή υποθήκης επί ακινήτου, εγγύηση τρίτου αξιόχρεου προσώπου.
www.imerisia.gr
Τα 16 SOS της νέας ρύθμισης για χρέη προς το δημόσιο

   
Δεκαέξι σημεία SOS περιλαμβάνει η ρύθμιση για όσους χρωστούν στο δημόσιο. Πρόκειται για τη ρύθμιση «τελευταίας ευκαιρίας» οι προθεσμίες της οποίας άρχισαν ήδη να τρέχουν. Τα δικαιολογητικά, οι προϋποθέσεις υπαγωγής και οι ειδικές διαδικασίες  της ρύθμισης αποτελούν τα πεδία που θα πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να κάνουν πλήρη χρήση των ευεργετημάτων της. Ειδικότερα τα βασικά σημεία που θα πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι είναι:

1. Η υποβολή της αίτησης για την εφάπαξ εξόφληση (με έκπτωση 50% των έως και τις 31.12.2012 προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής) και η καταβολή του σχετικού ποσού πραγματοποιείται στην αρμόδια υπηρεσία από την 14η Ιουνίου έως και την 1η Ιουλίου 2013.

2. Η εξόφληση της οφειλής μπορεί να γίνει σε έως 48 μηνιαίες δόσεις.  Η ελάχιστη δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 15 ευρώ.

3. Οι οφειλέτες που είναι φυσικά πρόσωπα (μη επιτηδευματίες) μπορούν να ζητήσουν την εξόφληση των οφειλών τους σε περισσότερες από 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, χωρίς όμως καμία απαλλαγή από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Προϋπόθεση είναι να αποδείξουν ότι αδυνατούν να αποπληρώσουν το χρέος τους σε έως και 48 δόσεις. Η δυνατότητα ρύθμισης σε περισσότερες από 48 δόσεις προβλέπεται μόνο για οφειλές που δεν προέρχονται από επαγγελματική δραστηριότητα ή προέρχονται από επαγγελματική δραστηριότητα η οποία έχει διακοπεί. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ορίζεται ως ποσοστό επί του συνολικού μηνιαίου καθαρού εισοδήματος. Ξεκινά από 5% για μηνιαίο εισόδημα έως 500 ευρώ και φθάνει το 30% για μηνιαίο εισόδημα άνω των 5.000 ευρώ.

4. Για να ρυθμιστούν σε περισσότερες από 48 δόσεις ποσά βασικής οφειλής άνω των 5.000 ευρώ απαιτείται η έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας (της ΔΟΥ ή του Τελωνείου). Κάθε οφειλέτης πρέπει να προσκομίσει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δεν μπορεί να αποπληρώσει την οφειλή του έως και σε 48 μηνιαίες δόσεις, αλλά μπορεί να ανταποκριθεί σε ρύθμιση με μεγαλύτερο αριθμό δόσεων.

5.  Η υποβολή της αίτησης για υπαγωγή σε πρόγραμμα δόσεων υποβάλλεται στην αρμόδια υπηρεσία (εφορία  για οφειλές έως 1.500.000 € και στην Επιχειρηματική Μονάδα Είσπραξης άνω του ποσού αυτού) από τις 20.06.2013.

6.  Από 18.07.2013 η αίτηση για υπαγωγή σε πρόγραμμα δόσεων οφειλών βεβαιωμένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες θα υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων (φυσικών και νομικών προσώπων), χωρίς την υποχρεωτική παρουσία τους στις εφορίες. Παράλληλα,  θα παρασχεθεί στους φορολογουμένους η δυνατότητα να ανακτούν ηλεκτρονικά αρκετές ημέρες πριν την 18η Ιουλίου (στη διαδικτυακή πύλη της ΓΓΠΣ) , το σύνολο των οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν και να πληροφορούνται πιθανές εναλλακτικές τους επιλογές αναφορικά στα χαρακτηριστικά της ρύθμισης (αριθμός και ποσό δόσεων).

7. Υπάγεται υποχρεωτικά στη ρύθμιση  το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων έως και την  31.12.2012 οφειλών που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής  ληξιπροθέσμων οφειλών.

8.  Μπορούν επίσης να υπαχθούν μετά από επιλογή τουοφειλέτη:
α) βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως και την 31.12.2012 οφειλές που τελούν σε 
διοικητική ή δικαστική αναστολή,
β) βεβαιωμένες έως και την 31.12.2012 οφειλέςμε ημερομηνία καταβολής από 01.01.2013,
γ) βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως και την 31.12.2012 οφειλές που έχουν 
υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ληξιπροθέσμων οφειλών, των οποίων οι όροι τηρούνται, εφόσον υφίστανται και άλλες ληξιπρόθεσμες έως και την ανωτέρω ημερομηνία μηρυθμισμένες οφειλές οι οποίες υπάγονται υποχρεωτικά. Στην περίπτωση υπαγωγής στην νέα ρύθμιση επέρχεται απώλεια των ανωτέρω διευκολύνσεων ήρυθμίσεων τμηματικής καταβολής ληξιπροθέσμων χρεών,
δ) βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως και την 31.12.2012 οφειλές που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ληξιπροθέσμων οφειλών, τωνοποίωνοι όροι τηρούνται, εφόσον επιλεγεί πρόγραμμα ρύθμισης με μικρότερο ή ίσο αριθμό δόσεωνμε το μεγαλύτερο αριθμό των εναπομενουσών δόσεων των υπαγόμενων ρυθμίσεωνκαι με την προϋπόθεση ότι ο ανώτατος αριθμός δόσεων δεν υπερβαίνει τις σαράντα οκτώ (48) και δεν εκτείνεται πέραν της 30ηςΙουνίου 2017.

9. Εξαιρούνται και δεν υπάγονται στη ρύθμιση:
α) οφειλέτες των οποίων οι οφειλές έχουν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση ληξιπροθέσμων χρεών ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής η οποία απωλέσθη με  υπαιτιότητα του φορολογούμενου μετά την 26ηΑπριλίου 2013. 
β) οφειλέτες που έχουν καταδικαστεί ή έχει ασκηθεί εναντίον τους ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή. Αυτό θα δηλώνεται υπεύθυνα από τον οφειλέτη και θα ελέγχεται από την αρμόδια εφορία.

10. Η καταβολή της πρώτης δόσης πραγματοποιείται εντός τριών εργασίμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση.

11. Για την υπαγωγή σε πρόγραμμα ρύθμισης έως 48 δόσεις, η καταβολή της πρώτης δόσης πραγματοποιείται το αργότερο μέχρι την 31.07.2013.

Προϋποθέσεις υπαγωγής –Προσκομιζόμενα στοιχεία

12.  Για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα πρέπει να αποδεικνύεται, σε κάθε περίπτωση,η αδυναμία του οφειλέτη για την εξόφληση της οφειλής αλλά και η οικονομική του δυνατότητα για να είναι συνεπής στη εξυπηρέτηση της ρύθμισης.

13.  Οι οφειλέτες πρέπει να έχουν υποβάλει τις δηλώσειςφορολογίας εισοδήματος και τις εκκαθαριστικές δηλώσεις του φόρου προστιθέμενης αξίας της τελευταίας πενταετίαςκαθώς καιτις περιοδικές δηλώσεις του φόρου προστιθέμενης αξίας. Επίσης θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τις οφειλές τους με ημερομηνία καταβολής από την 01.01.2013.

14. Ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης, ο οφειλέτης πρέπει, με υπεύθυνη δήλωση να γνωστοποιήσει στην εφορία το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων (κινητή και ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής), όπως το ετήσιο εισόδημά του, επενδύσεις, συμμετοχές κάθε μορφής, τους αριθμούς των τραπεζικών του λογαριασμών (IBAN), οχήματα των οποίων έχει την κυριότητα, τα ακίνητα επί των οποίων έχει εμπράγματο δικαίωμα, απαιτήσεις από τρίτους, καθώς και πληροφορίες που θα περιλαμβάνουν οφειλές του σε ασφαλιστικά ταμεία ή άλλες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα και άλλες πάγιες υποχρεώσεις προς τρίτους,, το τρέχον και το αναμενόμενο εισόδημά του.

15. Για ποσό βασικής οφειλής άνω των εβδομήντα πέντε χιλιάδων ευρώ (75.000€), ο οφειλέτης θα πρέπει να συνυποβάλλει και βεβαίωση, από τρίτο ανεξάρτητο εκτιμητή, με την οποία θα βεβαιώνεται η ακρίβεια των οικονομικών στοιχείων καθώς και των υπόλοιπων δικαιολογητικών που αποδεικνύουν τόσο την αδυναμία εξόφλησης της οφειλής όσο και την οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη να είναι συνεπής στους όρους του διακανονισμού.Hβεβαίωση –μελέτη βιωσιμότητας πρέπει να περιλαμβάνει την καθαρή θέση, ανάλυση ρευστότητας και προσδοκώμενα έσοδα –αναμενόμενες δαπάνες του οφειλέτη. Η βεβαίωση μπορεί να υπογραφεί από ορκωτό ελεγκτή, λογιστή, φοροτεχνικό ή δικηγόρο.

16. Για ποσό βασικής οφειλής άνω των τριακοσίων χιλιάδων ευρώ (300.000€), πέραν των παραπάνω δικαιολογητικών, απαιτείται διασφάλιση της οφειλής, η οποία μπορεί να γίνει με προσκόμιση εγγυητικής επιστολής τράπεζας για όλο το διάστημα της ρύθμισης για το σύνολο της ρυθμιζόμενης οφειλής,εγγραφή υποθήκης επί ακινήτου το οποίο είναι ελεύθερο βαρών και αντικειμενικής αξίας τουλάχιστον ίσης με το ύψος της συνολικής οφειλής ή επί βεβαρημένου ακινήτου αντικειμενικής αξίας, αφαιρουμένων των ποσών για τα οποία έχουν εγγραφεί βάρη, τουλάχιστον ίσης με τη συνολική οφειλή, εγγύηση τρίτου αξιόχρεου προσώπουκαι οποιοδήποτε άλλοτρόπο εγγύησης αποδεκτό από τις φορολογικές καιτελωνειακές υπηρεσίες.



Πηγή:www.capital.gr

Πόσες δόσεις μπορούν να πάρουν οι φορολογούμενοι που εξυπηρετούν προηγούμενες οφειλές

Ποιοι φορολογούμενοι δεν δικαιούνται ρύθμιση σε 48 δόσεις με την παράλογη απόφαση του υπ. Οικονομικών

Το άκρον άωτον του παραλογισμού και της αδικίας συνιστά η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών να δώσει τη δυνατότητα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις σε οφειλέτες που ήταν ασυνεπείς σε παλαιότερες ρυθμίσεις χρεών και να μην επιτρέψει το ίδιο και σε όσους είναι αυτή τη στιγμή συνεπείς στην εξόφληση των μηνιαίων δόσεων παλαιότερων ρυθμίσεων!
Η απίστευτη αυτή εξέλιξη αποκαλύπτεται μέσα από τις ίδιες τις διατάξεις της νομοθεσίας για τις νέες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο αλλά και από την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη, με την οποία καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων. Συγκεκριμένα, από μια πιο προσεκτική ανάγνωση των νέων διατάξεων και της απόφασης του Γενικού Γραμματέα προκύπτει ότι:
1) Όσοι είχαν ρυθμίσει στο παρελθόν σε δόσεις τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο για τα έτη μέχρι και το 2012, αλλά έχασαν τις ρυθμίσεις εκείνες, επειδή ήταν ασυνεπείς στην αποπληρωμή των μηνιαίων δόσεων, μπορούν να εντάξουν τα ανεξόφλητα υπόλοιπα των χρεών τους στις νέες ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, αποκτώντας το δικαίωμα να τα αποπληρώσουν έως και σε 48 μηνιαίες δόσεις ή ακόμη και σε 49 έως και 100 μηνιαίες δόσεις. Αρκεί η απώλεια των παλαιών ρυθμίσεων να έχει επέλθει μέχρι και την 26η Απριλίου 2013.
2) Όσοι είχαν ρυθμίσει στο παρελθόν σε δόσεις τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο για τα έτη μέχρι και το 2012 και παρέμειναν συνεπείς στην εξόφληση των δόσεων των παλαιών εκείνων ρυθμίσεων, δεν μπορούν να εντάξουν το εναπομείναν υπόλοιπο των οφειλών τους στις νέες ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσουν να το εξοφλήσουν έως και σε 48 μηνιαίες δόσεις ή εναλλακτικά σε 49 έως και 100 μηνιαίες δόσεις.
Το ίδιο ισχύει και για όσους έχασαν την παλαιά ρύθμιση μετά τις 26 Απριλίου 2013.
Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να εντάξουν το εναπομείναν υπόλοιπο των οφειλών τους σε νέα ρύθμιση η οποία όμως θα προβλέπει αριθμό δόσεων μικρότερο ή ίσο του αριθμού των δόσεων που υπολείπονται από τις παλαιές ρυθμίσεις.
Δηλαδή, αν κάποιος έχει μια ενεργή ρύθμιση χρεών στην οποία απομένουν 15 δόσεις, μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας, αλλά μόνο για 15 δόσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: