Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

ΘΑ ΠΡΟΣΥΜΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΓΠΣ Στέλνουν οι τράπεζες τα στοιχεία για τους τόκους

ΘΑ ΠΡΟΣΥΜΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΓΠΣ

Στέλνουν οι τράπεζες τα στοιχεία για τους τόκους

Γ. Μαυραγάνης
Γ. Μαυραγάνης
Μέχρι αύριο οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν στείλει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τα στοιχεία για τα ποσά των τόκων καταθέσεων και repos του έτους 2012, καθώς και τα στοιχεία για τους δικαιούχους και συνδικαιούχους των τόκων.
Τα ποσά των τόκων που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των φορολογουμένων κατά το έτος 2012 θα προσυμπληρωθούν από τη ΓΓΠΣ στις ηλεκτρονικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, ώστε όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν εισοδήματα αυτής της κατηγορίας μεγαλύτερα των 250 ευρώ και είναι υποχρεωμένοι να τα δηλώσουν, να μη χρειαστεί να προσέλθουν στις τράπεζες για να λάβουν τις σχετικές βεβαιώσεις.
Απόφαση 
Την υποχρέωση των τραπεζών και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να διαβιβάσουν στη ΓΓΠΣ καταστάσεις, σε ηλεκτρονικά αρχεία, με τα ονοματεπώνυμα και τους ΑΦΜ των δικαιούχων και συνδικαιούχων των λογαριασμών καταθέσεων, τα ποσά των τόκων που έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς τους το 2012 και τα ποσά των φόρων που παρακρατήθηκαν προβλέπει απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης.
Σύμφωνα με την απόφαση, η διαβίβαση των στοιχείων θα γίνεται απευθείας στη ΓΓΠΣ μέσω ασφαλούς συστήματος μεταφόρτωσης αρχείου. Η διαβίβαση των στοιχείων θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο το αργότερο μέχρι την 28η Φεβρουαρίου του έτους που έπεται του έτους αναφοράς. Ειδικά για το έτος 2012, η αποστολή των αρχείων πρέπει να γίνει έως και την 21η Ιουνίου 2013. Η ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών θα διατηρεί τα στοιχεία για χρονικό διάστημα έξι ετών, προκειμένου να τα αξιοποιεί και για κάθε είδους διασταυρώσεις φορολογικού ενδιαφέροντος.
Οπως ορίζεται στην απόφαση για τους τόκους καταθέσεων σε νόμισμα διαφορετικό του ευρώ, ως ισοτιμία για τη μετατροπή τους σε ευρώ λαμβάνεται η τιμή της ημερομηνίας πίστωσης των τόκων σε συνάλλαγμα ή η τιμή spot του δελτίου τιμών συναλλάγματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας της τελευταίας εργάσιμης ημέρας του έτους αναφοράς.
Την ίδια ώρα, οι εφοριακοί προειδοποιούν την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ότι θα προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις κάνοντας λόγο για βίαιη καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις εφορίες και την προώθηση ενός σχεδίου διάλυσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, το οποίο προβλέπει «λουκέτα» και απολύσεις.
Στην επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΔΟΥ Χ. Νικολακόπουλος και η γενική γραμματέας Ρ. Μπασματζίδου αναφέρουν τα ακόλουθα γεγονότα:
α) Τη σύσταση επιτροπής, μέσω της οποίας «με σαφήνεια γίνεται προεργασία για κατάργηση οργανικών θέσεων και, συνακόλουθα, για απολύσεις, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας, ακόμη και πρόσφατα».
β) Την αποστολή εγγράφου από τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη, με το οποίο δίδεται εντολή για υποχρεωτικές μετακινήσεις των εφοριακών που υπηρετούν σε τμήματα Ελέγχου και Δικαστικού, τα οποία μεταφέρονται σε άλλες ΔΟΥ.
γ) Τη συνεχόμενη διαδικασία κλεισίματος, ενοποιήσεων, μεταφορών τμημάτων και υπηρεσιών.
δ) Την επιχειρούμενη «αξιολόγηση» με «περίεργες», όπως καταγγέλλουν, «διαδικασίες που γεννούν ερωτήματα και κυρίως τεκμηριώνουν ότι η ρουσφετολογία απλά αλλάζει περιεχόμενο, εκφραστές και οργάνωση, αλλά στην ουσία παραμένει θεσμός ακλόνητος στο υπουργείο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: