Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

«Κουρελόχαρτο» η εργατική νομοθεσία για το γινάτι της ΕΡΤ

Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2013 11:48

«Κουρελόχαρτο» η εργατική νομοθεσία για το γινάτι της ΕΡΤ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
«Κουρελόχαρτο» η εργατική νομοθεσία για το γινάτι της ΕΡΤ
Νόμος περί ομαδικών απολύσεων, ακυρότητα απόλυσης αν δεν καταβληθεί η αποζημίωση, έγγραφος τύπος καταγγελίας της σύμβασης, διατάξεις περί «διάδοχης κατάστασης». Όλα στον κάλαθο των αχρήστων, για να προχωρήσει το βίαιο λουκέτο στην ΕΡΤ. Όταν μια κυβέρνηση, υπερασπιστής υποτίθεται της εργατικής νομοθεσίας, κινείται με τέτοιες μεθόδους, τι να περιμένουμε από τους ιδιώτες;
Γράφει:  
Γιατί να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ότι θα επανέλθει η τρόικα και θα ζητήσει –αν δεν το έχει ήδη κάνει- νέες αλλαγές στον νόμο περί ομαδικών απολύσεων προκειμένου να «διευκολυνθούν» οι… μεταρρυθμίσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα;
Είτε συμφωνεί κάποιος με το λουκέτο της ΕΡΤ είτε όχι, δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι υπάρχουν νόμοι που ισχύουν επί δεκαετίες και τώρα παραβιάζονται. Απολύεις εργαζόμενο; Πρέπει να του κοινοποιήσεις την απόλυσή του με δικαστικό επιμελητή αν δεν θέλει ο ίδιος να υπογράψει και του καταβάλλεις την πρώτη δόση από την αποζημίωσή του. Τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει στην ΕΡΤ. Λένε ότι οι 2650 εργαζόμενοι είναι απολυμένοι. Με μια υπουργική απόφαση.
Υπάρχει ο νόμος περί ομαδικών απολύσεων. Λέει αυτός ο νόμος: Ομαδικές απολύσεις θεωρούνται όσες γίνονται, από επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 20 εργαζόμενους, για λόγους που δεν αφορούν το πρόσωπο των απολυομένων. Σύμφωνα με το άρθρο 74 του Ν.3863/2010, ο οποίος αντικατέστησε το εδάφιο α' και ΄β της παρ.2 του άρθρου 1 του Ν. 1387/1983 (ΦΕΚ 110Α') το όριο που οι απολύσεις θεωρούνται ομαδικές, καθορίζεται:
α) Μέχρι 6 εργαζόμενους, προκειμένου για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που στην αρχή του μήνα απασχολούν από 20 έως 150 εργαζόμενους και β) Σε ποσοστό 5% του προσωπικού και μέχρι 30 εργαζόμενους για τις επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν περισσότερους από 150 εργαζόμενους.
Σε ομαδικές απολύσεις που προκαλούνται από τη διακοπή της δραστηριότητας της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης, κατόπιν δικαστικής απόφασης, εφαρμόζεται η διαδικασία ενημέρωσης και διαβούλευσης στην τασσόμενη προθεσμία των είκοσι ημερών όπως προβλέπεται από τα άρθρα 3,4 και 5 παρ.1 του Ν.1387/83.
Για να προσδιοριστεί ο αριθμός του προσωπικού λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του προσωπικού τόσο στο κεντρικό όσο και στα τυχόν υποκαταστήματα.
Προφανώς επικαλείται η κυβέρνηση το γεγονός ότι η ΕΡΤ έχει κλείσει άρα δεν τίθεται ζήτημα ομαδικών απολύσεων. Και τι θα είναι το νέο σχήμα που θα προκύψει; Δεν θα είναι ραδιοτηλεοπτικός φορέας; Δεν θα θεωρηθεί ότι υπάρχει διάδοχη κατάσταση; Πάρτι θα κάνουν οι εργατολόγοι με αυτή την ιστορία. Το όνομα της ΕΡΤ, θα παραμείνει για πολλά ακόμη χρόνια ζωντανό. Στις αίθουσες των δικαστηρίων…

Δεν υπάρχουν σχόλια: