Του Μπάμπη Μιχάλη
Κέρδη που έφθασαν τα 80 δισ. ευρώ αποκόμισε η Γερμανία από την έναρξη της διεθνούς οικονομικής κρίσης επωφελούμενη όσο καμία άλλη χώρα στην ευρωζώνη από την… ύφεση και τα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας (IFW), που εδρεύει στο Κίελο, η μεγάλη πτώση στις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων από τα τέλη του 2008 -όταν ξέσπασε η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση- εξασφάλισε στο γερμανικό δημόσιο πάμφθηνο δανεισμό και σημαντικά κέρδη σε αντίθεση με αρκετούς από τους εταίρους της στην ευρωζώνη.
Σχετική μελέτη που εκπόνησε ο οικονομολόγος της IFW Jens Boysen Hogrefe, υπογραμμίζει ότι, χάρη στα ιστορικά χαμηλά ή και αρνητικά επιτόκια δανεισμού, οι περσινές πληρωμές του γερμανικού Δημοσίου για τόκους ομολόγων ή εντόκων γραμματίων ήταν κατά 10 δισ. ευρώ χαμηλότερες σε σχέση με αυτά που εκείνο κατέβαλλε (με βάση τις μέσες αποδόσεις) την περασμένη δεκαετία. Ο οικονομολόγος εκτιμά ότι ο χαμηλότοκος ή και αρνητικός δανεισμός του γερμανικού Δημοσίου θα εξοικονομήσει τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ στον φετινό προϋπολογισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ενώ το συνολικό όφελος για την περίοδο 2009 και 2013 θα προσεγγίσει τα 80 δισ. ευρώ.
Η μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της Γερμανίας οφείλεται, σύμφωνα με τον Boysen-Hogrefe, στις χαμηλές δυναμικές του επιχειρηματικού κύκλου στην ευρωζώνη και στη νομισματική πολιτική που ακολούθησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – μειώνοντας τα επιτόκιά της σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Επιπλέον, η Γερμανία κατάφερε να εξοικονομήσει κεφάλαια αποκτώντας τη φήμη του «ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου».
Τα ομόλογα ή τα έντοκα γραμμάτια της γερμανικής κυβέρνησης, των ομόσπονδων κρατιδίων, περιφερειών ή των δήμων προσέλκυσαν κεφάλαια από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο επειδή αυτά θεωρήθηκαν ασφαλή σε σχέση με τα αντίστοιχα ελληνικά, ισπανικά, ιταλικά ή πορτογαλικά.
Τεράστια ποσά κεφαλαίων έφυγαν έτσι στην προηγούμενη τριετία από τον ευρωπαϊκό Νότο και «κλειδώθηκαν» -ακόμη και με αρνητικές αποδόσεις- σε γερμανικούς τίτλους. «Η Γερμανία μάζεψε όλο το χρήμα» λένε, άλλωστε, εδώ και καιρό αρκετοί στις αγορές κρατικού χρέους. Ο Jens Boysen-Hogrefe εκτιμά μάλιστα ότι «τα οικονομικά οφέλη της Γερμανίας μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τα 100 δισ. ευρώ στα επόμενα χρόνια».
Το IFW εστιάζει και στις ομοιότητες ή τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο ισχυρότερες οικονομίες της Ε.Ε., δηλαδή τη Γερμανία και τη Γαλλία. Υποδεικνύει έτσι ότι και η Γαλλία έχει επωφεληθεί από τη μείωση των αποδόσεων των ομολόγων, καθώς κατάφερε να δανείζεται και αυτή όπως η Γερμανία φθηνότερα σε σχέση με τους υπόλοιπους εταίρους της στην ευρωζώνη. Από την άλλη πλευρά, όμως, αλλά δεν διατηρεί τη φήμη του «ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου» όπως η Γερμανία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου