Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Προς αναβολή ο φόρος υπεραξίας 20% επί της υπεραξία των μετοχών

Την αναβολή του αυτοτελούς φόρου υπεραξίας 20% στα κέρδη από πώληση μετοχών που θα έπρεπε να ισχύσει από την μεθεπόμενη Δευτέρα 1η Ιουλίου αναμένεται να ανακοινωθεί τα επόμενα εικοσιτεράωρα από το υπουργείο Οικονομικών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος του υπουργείου οικονομικών σε συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι να υπάρξει ένας νέος φόρος που θα συνδυάζει το πανευρωπαϊκό φόρο συναλλαγών Τobin με τον υφιστάμενο φόρο επί των πωλήσεων σε κάθε πράξη που ισχύει σήμερα και ανέρχεται στο 0,20%.

Οι δηλώσεις χρηματιστών αναφέρουν ότι «είναι ανεφάρμοστος ο φόρος υπεραξίας, θα πρέπει το υπουργείο οικονομικών να ετοιμάσει αμεσα τον νέο φορο που θα πρέπει να λάβει υπόψιν και τον πανευρωπαϊκο φορο συναλλαγών Tobin».

Να υπενθυμίσουμε ότι στην τελευταία επιστολή του προέδρου της Ε.Κ. προς τον υπουργό οικονομικών είχε ζητηθεί «η κατάργηση του αυτοτελούς φόρου υπεραξίας 20% στα κέρδη από πώληση μετοχών που θα πρέπει να ισχύσει από την 1η Ιουλίου 2013 και την αντικατάστασή του με την αύξηση του υφιστάμενου φόρου επί των πωλήσεων των μετοχών από 0,20% στο 0,30%».

Επίσης οι κ. Κ. Μποτόπουλος και Σωκράτης Λαζαρίδης είχαν προτείνει προς τον κ. Στουρνάρα τα εξής:

- Ειδική φορολόγηση των ενδοημερήσιων συναλλαγών με συντελεστή 0,03% επί της αξίας τους (για ίση αξία αγορών – πωλήσεων, ενώ ο συντελεστής φόρου πώλησης θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται στο καθαρό υπόλοιπο της αξίας συναλλαγών πώλησης, στην ίδια μετοχή).

- Κατάργηση του φόρου υπεραξίας ομολόγων και αντικατάστασή του από επιβολή φόρου 0,1% επί της αξίας συναλλαγών πώλησης ομολόγων. Εναλλακτικά και όσον αφορά τις μετοχές προτείνεται πιθανός διαμοιρασμός του συντελεστή 0,30% στο σκέλος της αγοράς και της πώλησης μετοχών (π.χ. 0,15% στην αξία συναλλαγών αγοράς και 0,15% στην αξία συναλλαγών πώλησης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αξιωματούχων στις Βρυξέλλες, ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (FTT) – γνωστός ως φόρος Tobin από το επώνυμο του Αμερικανού οικονομολόγου ο οποίος τον πρότεινε πριν από 40 χρόνια – θα συγκέντρωνε έσοδα 35 δισ. ευρώ ($45 billion) το χρόνο. Ωστόσο με βάση το τελευταίο μοντέλο, ο συντελεστής για συναλλαγές σε ομόλογα και μετοχές θα μπορούσε να διαμορφωθεί σε μόλις 0,01% της αξίας της συναλλαγής από 0,1% που προβλέπεται στο αρχικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αυτό αναμένεται να μειώσει τα έσοδα σε περίπου 3,5 δισ. ή και λιγότερο, εκτιμά υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος. Υπενθυμίζεται ότι τη συμφωνία για την επιβολή του φόρου έχουν υπογράψει η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αυστρία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Εσθονία, η Ελλάδα η Σλοβακία και η Σλοβενία.


Πηγή Bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: