Αριθμ. Β6/36080/1318/2017
Λειτουργία Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης Μεταφορέων (ΣΕΚΑΜ), διενέργεια εξετάσεων για την απόκτηση Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Επάρκειας (Π.Ε.Ε.) οδικού μεταφορέα εμπορευμάτων και επιβατών
Αριθμ. Β6/36080/1318
(ΦΕΚ Β' 3749/24-10-2017)
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
α) Της παραγράφου 7 του άρθρου 19 του ν. 3534/2007 (Α' 40) «Σύσταση Αρχής για την κατανομή του διαθέσιμου χρόνου χρήσης στους ελληνικούς αερολιμένες και άλλες διατάξεις».
β) Του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1071/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου «Σχετικά με τη θέσπιση κοινών κανόνων όσον αφορά τους όρους που πρέπει να πληρούνται για την άσκηση του επαγγέλματος του οδικού μεταφορέα και για την κατάργηση της οδηγίας 96/26/ΕΚ του Συμβουλίου».
γ) Του π.δ. 346/2001 (Α' 233) «Προσαρμογή της Ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις των οδηγιών 96/26 ΕΚ και 98/76 ΕΚ του Συμβουλίου, "Περί προσβάσεως στο επάγγελμα του οδικού μεταφορέα εμπορευμάτων και επιβατών και αμοιβαίας αναγνωρίσεως των διπλωμάτων, πιστοποιητικών και άλλων τίτλων που διευκολύνουν την πραγμάτωση του δικαιώματος εγκαταστάσεως των μεταφορέων αυτών στον τομέα των εσωτερικών και διεθνών μεταφορών’ ».
δ) Του ν. 3919/2011 (Α' 32), όπως ισχύει.
ε) Του σημείου 17 του άρθρου 1 του ν. 2647/1998 (Α' 237) «Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες και την Αυτοδιοίκηση και άλλες διατάξεις».
στ) Του άρθρου 186 του ν. 3852/2010 (Α' 87) «Νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πρόγραμμα Καλλικράτης».
ζ) Του άρθρου 90 του «Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» που κωδικοποιήθηκαν με το άρθρο 1 του π.δ. 63/2005 (Α' 98).
η) Του άρθρου 4 του Π.Δ. 123/2016 (ΦΕΚ Α' 208) «Ανασύσταση και μετονομασία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ανασύσταση του Υπουργείου Τουρισμού, σύσταση Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, μετονομασία Υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων».
θ) Του Π.Δ. 125/2016 (ΦΕΚ Α' 210) «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών».
ι) Της αριθμ. οικ. 4402/88/24.1.2017 «Καθορισμός αρμοδιοτήτων Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Νικόλαου Μαυραγάνη» (ΦΕΚ Β΄/127).
ια) Της υπ' αριθμ. οικ.20871/21.3.2017 (ΥΟΔΔ 153) απόφασης του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών «Διορισμός Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».
ιβ) Της υπ' αριθμ. 31065/30.11.2007 (Β΄ 2351) κοινή υπουργική απόφαση «Αναπροσαρμογή παραβόλου για συμμετοχή στις εξετάσεις για απόκτηση Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Επάρκειας επιβατών ή εμπορευμάτων εθνικών ή διεθνών μεταφορών (ΠΕΕ)».
2. Την ανάγκη άρσης περιορισμών στη λειτουργία των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης Μεταφορέων και καθορισμού της διαδικασίας εξέτασης υποψηφίων οδικών μεταφορέων επιβατών και εμπορευμάτων με τη χρήση του νέου Πληροφοριακού Συστήματος Θεωρητικών Εξετάσεων ΠΕΕ.
3. Το γεγονός ότι από τις ρυθμίσεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού,
αποφασίζουμε:
Άρθρο 1
Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης Μεταφορέων
Η παρακολούθηση μαθημάτων για τη συμμετοχή στις εξετάσεις για την απόκτηση Πιστοποιητικών Επαγγελματικής Επάρκειας (ΠΕΕ) οδικού μεταφορέα Εμπορευμάτων και Επιβατών πραγματοποιείται σε Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης Μεταφορέων (ΣΕΚΑΜ) που λειτουργούν για το σκοπό αυτό.
Άρθρο 2
Όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας ΣΕΚΑΜ
1. Φυσικά ή νομικά πρόσωπα, οργανισμοί του δημοσίου τομέα με αντικείμενο την επαγγελματική κατάρτιση και ομοσπονδίες ιδιοκτητών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης λεωφορείων ή φορτηγών μπορούν να λειτουργούν ΣΕΚΑΜ, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της παρούσας απόφασης.
2. Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αναγγελία λειτουργίας ΣΕΚΑΜ στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών της Περιφέρειας σύμφωνα με την έδρα της Σχολής, η οποία συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά:
Α. Για το φυσικό πρόσωπο που ορίζεται ως υπεύθυνος Διευθυντής Σπουδών της Σχολής και το τυχόν πρόσθετο διδακτικό προσωπικό:
Α.1. Δήλωση υπογεγραμμένη από τον ενδιαφερόμενο στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία του προσώπου που ορίζεται ως Διευθυντής Σπουδών της ΣΕΚΑΜ και του τυχόν πρόσθετου διδακτικού προσωπικού (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο και αριθμός δελτίου αστυνομικής ταυτότητας).
Α.2. Πτυχίο ή δίπλωμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή ισοτίμου σχολής της αλλοδαπής, νομικών, πολιτικών ή οικονομικών επιστημών ή μηχανικών όλων των ειδικοτήτων.
Α.3. Αντίγραφο Ποινικού Μητρώου Γενικής Χρήσης από το όποιο να προκύπτει ότι για το πρόσωπο του Διευθυντή Σπουδών δεν συντρέχουν τα κωλύματα του άρθρου 8 του Υπαλληλικού Κώδικα, όπως αυτός κυρώθηκε με τον ν. 3528/2007 (Α' 26) και ισχύει (αναζητείται υπηρεσιακά).
Α.3. Ιατρικές γνωματεύσεις για τα μέλη του διδακτικού προσωπικού, συμπεριλαμβανομένου του Διευθυντή Σπουδών εφόσον αυτός ασκεί διδακτικά καθήκοντα, ότι μπορούν να ασκούν διδακτικά καθήκοντα. Οι σχετικές γνωματεύσεις εκδίδονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 7 του ν. 3528/2007 (Α' 26).
Β. Για το χώρο της ΣΕΚΑΜ:
Β.1. Κάτοψη των χώρων της ΣΕΚΑΜ υπογεγραμμένη και σφραγισμένη από αρμόδιο μηχανικό στην οποία αναγράφεται ο μέγιστος αριθμός εκπαιδευομένων ανά αίθουσα (δυναμικότητα αίθουσας) και βεβαιώνεται ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρούσας παραγράφου. Ο χώρος λειτουργίας της ΣΕΚΑΜ πρέπει να είναι χώρος κύριας χρήσης και να διευθετείται είτε σε ένα, είτε σε περισσότερους ορόφους του ίδιου κτηρίου. Ο χώρος πρέπει να έχει επαρκή και άμεσο φυσικό αλλά και ομοιόμορφο τεχνητό φωτισμό, επαρκή και άμεσο φυσικό αερισμό και θέρμανση. Η ΣΕΚΑΜ πρέπει κατ' ελάχιστο να διαθέτει μία αίθουσα διδασκαλίας, χώρο υποδοχής/ διαλείμματος με ελάχιστο εμβαδόν δύο (2) τετραγωνικά μέτρα ανά εκπαιδευόμενο και χώρο υγιεινής με ένα (1) WC ανά τριάντα (30) εκπαιδευόμενους. Το ελάχιστο καθαρό εμβαδόν (χωρίς την τοιχοποιία) κάθε αίθουσας διδασκαλίας είναι δεκαπέντε (15) τετραγωνικά μέτρα. Η δυναμικότητα κάθε αίθουσας διδασκαλίας προκύπτει από τη σχέση ενάμιση (1,5) τετραγωνικό μέτρο ανά εκπαιδευόμενο. Ο χώρος λειτουργίας της ΣΕΚΑΜ πρέπει να παρέχει πρόσβαση σε άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Β.2. Τίτλο κυριότητας ή έγγραφο αποδεικτικό της νόμιμης χρήσης του παραπάνω χώρου, στο οποίο αναγράφεται το εμβαδόν της επιφάνειας του χώρου της ΣΕΚΑΜ.
Β.3. Πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας σε ισχύ από την αρμόδια Αρχή.
Γ. Λοιπά δικαιολογητικά:
Αντίγραφο του ισχύοντος καταστατικού για τα νομικά πρόσωπα από το οποίο προκύπτει ότι μεταξύ των σκοπών του νομικού προσώπου είναι η επαγγελματική κατάρτιση για την απόκτηση ΠΕΕ οδικού μεταφορέα εμπορευμάτων και επιβατών. Για τους οργανισμούς, πρόβλεψη στην ιδρυτική πράξη της δυνατότητας ανάληψης της σχετικής επαγγελματικής κατάρτισης με τη λειτουργία ΣΕΚΑΜ και για την περίπτωση των ομοσπονδιών εγκεκριμένο καταστατικό, στο οποίο η συγκεκριμένη επαγγελματική κατάρτιση και η λειτουργία ΣΕΚΑΜ αποτελεί έναν από τους σκοπούς της.
3. Η αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών της Περιφέρειας, εντός τριών μηνών από την αναγγελία λειτουργίας και εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, εκδίδει βεβαίωση νόμιμης λειτουργίας ΣΕΚΑΜ. Σε περίπτωση που δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, ενημερώνει εγγράφως τη Σχολή εντός του αυτού χρονικού διαστήματος. Μετά το πέρας του τριμήνου, σε περίπτωση που η Υπηρεσία Μεταφορών δεν χορηγήσει βεβαίωση νόμιμης λειτουργίας, η Σχολή λειτουργεί ελεύθερα.
4. Η βεβαίωση νόμιμης λειτουργίας της Σχολής και η αναγγελία λειτουργίας σε περίπτωση σιωπηρής έγκρισης, κοινοποιείται από την αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών της Περιφέρειας στις Διευθύνσεις Συνδυασμένων Μεταφορών και Επιβατικών Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
5. Απαιτείται η υποβολή νέας αναγγελίας λειτουργίας ΣΕΚΑΜ εφόσον υπάρξει αλλαγή του φυσικού/νομικού προσώπου στο όνομα του οποίου έχει εκδοθεί η βεβαίωση, μεταστέγαση, επέκταση ή μείωση των χώρων που επηρεάζει τα στοιχεία της βεβαίωσης, ή αντικατάσταση του Διευθυντή Σπουδών.
6. Σε περίπτωση αλλαγών πέραν αυτών που αναφέρονται στην παράγραφο 5, αυτές κοινοποιούνται την αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών της Περιφέρειας χωρίς να απαιτείται η έκδοση νέας βεβαίωσης.
7. Ο Διευθυντής Σπουδών δύναται να αναπληρωθεί προσωρινά και μέχρι τρεις μήνες από οποιοδήποτε άλλο μέλος του διδακτικού προσωπικού. Η αναπλήρωση κοινοποιείται στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών.
8. Σε περίπτωση λειτουργίας υποκαταστήματος ΣΕΚΑΜ, η αναγγελία λειτουργίας υποβάλλεται στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών της Περιφέρειας όπου αυτό λειτουργεί. Ο Διευθυντής Σπουδών και το διδακτικό προσωπικό μπορούν να ασκούν παράλληλα καθήκοντα σε άλλη Σχολή, του ίδιου ή διαφορετικού ιδιοκτήτη.
9. Στο χώρο της ΣΕΚΑΜ μπορούν να λειτουργούν Σχολή / Κέντρο ΠΕΙ, Σχολή Οδηγών, Κέντρο Θεωρητικής Εκπαίδευσης Υποψηφίων Οδηγών (ΚΕΘΕΥΟ) και Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης Οδηγών Οχημάτων Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων (ΣΕΚΟΟΜΕΕ), εφόσον επιτρέπεται η συστέγαση από τις οικείες διατάξεις και τηρούνται οι προϋποθέσεις λειτουργίας έκαστης Σχολής / Κέντρου που συστεγάζεται. Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιούνται διαφορετικές αίθουσες διδασκαλίας όταν συμπίπτουν χρονικά τα προγράμματα κατάρτισης.
Άρθρο 3
Κανόνες λειτουργίας των ΣΕΚΑΜ
1. Για την εγγραφή σε ΣΕΚΑΜ ο υποψήφιος για την απόκτηση ΠΕΕ καταθέτει στη Γραμματεία της Σχολής αντίγραφο τίτλου σπουδών υποχρεωτικής εκπαίδευσης της ημεδαπής ή ισότιμο, νομίμως αναγνωρισμένο τίτλο της αλλοδαπής.
2. Η ΣΕΚΑΜ καταρτίζει ειδικό Μητρώο Μαθητών στο οποίο τηρεί υποχρεωτικά πλήρη στοιχεία του υποψηφίου (όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο κ.λπ.) το οποίο ενημερώνει για τις ώρες και ημέρες που ο υποψήφιος παρακολουθεί μαθήματα, τις απουσίες, τις ημερομηνίες συμμετοχής στις εξετάσεις καθώς και αν επέτυχε ή απορρίφθηκε σε αυτές.
3. Η διδακτέα ύλη για τους σπουδαστές των ΣΕΚΑΜ καθορίζεται στο σχετικό Παράρτημα του Κανονισμού (ΕΚ) 1071/09 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
4. Για τη συμμετοχή του υποψηφίου στις εξετάσεις για την απόκτηση ΠΕΕ Εθνικών και Διεθνών μεταφορών απαιτείται η παρακολούθηση σαράντα πέντε (45) ωρών διδασκαλίας. Υποψήφιοι που κατέχουν ήδη ΠΕΕ Εθνικών Μεταφορών υποχρεούνται σε παρακολούθηση δεκαπέντε (15) ωρών διδασκαλίας προκειμένου να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις Διεθνών μεταφορών για την έκδοση ΠΕΕ Εθνικών και Διεθνών Μεταφορών. Το πρόγραμμα διδασκαλίας κοινοποιείται στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών της Περιφέρειας και περιλαμβάνει την ημερομηνία και ώρα διδασκαλίας ανά μάθημα και τον διδάσκοντα καθηγητή. Τυχόν τροποποιήσεις του προγράμματος κοινοποιούνται στην Υπηρεσία Μεταφορών πριν την εφαρμογή του τροποποιημένου προγράμματος. Η ΣΕΚΑΜ τηρεί το πρόγραμμα που έχει κοινοποιήσει στην Υπηρεσία Μεταφορών της Περιφέρειας.
5. Η εγγραφή σπουδαστή σε ΣΕΚΑΜ δεν είναι δυνατή εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί οκτώ (8) ώρες διδασκαλίας σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα διδασκαλίας της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής περιόδου. Εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί λιγότερες από οκτώ διδακτικές ώρες είναι δυνατή η εγγραφή σπουδαστή με την προϋπόθεση ότι θα καλυφθούν οι ώρες αυτές με πρόσθετα μαθήματα. Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή υποψηφίου στις εξετάσεις εάν έχει απουσιάσει περισσότερες από δύο (2) εκ των υποχρεωτικών ωρών εκπαίδευσης.
6. Οι ΣΕΚΑΜ υποχρεούνται να υποβάλλουν στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών της Περιφέρειας ωρολόγιο πρόγραμμα στο οποίο αναφέρονται οι ημέρες και ώρες πραγματοποίησης των μαθημάτων. Το ωρολόγιο πρόγραμμα υποβάλλεται:
α) Έως 31 Ιανουαρίου για την Α' περίοδο εξετάσεων (Μαρτίου),
β) Έως 30 Απριλίου για την Β' περίοδο εξετάσεων (Ιουνίου),
γ) Έως 31 Ιουλίου για την Γ' περίοδο εξετάσεων (Σεπτεμβρίου),
δ) Έως 31 Οκτωβρίου για την Δ' περίοδο εξετάσεων (Δεκεμβρίου),
ε) 30 τουλάχιστον ημερολογιακές ημέρες πριν από την ημερομηνία των εξετάσεων, για τις έκτακτες εξεταστικές περιόδους.
7. Η ΣΕΚΑΜ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος εκπαίδευσης καταρτίζει κατάσταση των υποψηφίων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις στην οποία περιλαμβάνονται οι απορριφθέντες σε προηγούμενες εξετάσεις σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 5.
Ενημερώνει όλους τους υποψήφιους για την ημέρα, ώρα και τόπο των εξετάσεων όπως καθορίζονται στην απόφαση της αρμόδιας Περιφέρειας σύμφωνα με το άρθρο 5 της παρούσας.
Άρθρο 4
Έλεγχος και εποπτεία ΣΕΚΑΜ
1. Ο έλεγχος και η εποπτεία των ΣΕΚΑΜ ασκείται από τους οικείους Περιφερειάρχες οι οποίοι συνιστούν για το σκοπό αυτό με απόφαση τους τριμελείς επιτροπές. Μέλη των επιτροπών ορίζονται υπάλληλοι των Υπηρεσιών της Περιφέρειας, απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
2. Οι επιτροπές διενεργούν ελέγχους στα γραφεία και στις αίθουσες διδασκαλίας των ΣΕΚΑΜ με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη. Αντικείμενο των ελέγχων είναι η διαπίστωση της πλήρωσης των όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας των ΣΕΚΑΜ σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας. Οι επιτροπές συντάσσουν εκθέσεις που κοινοποιούν στους οικείους Περιφερειάρχες και στους Γενικούς Διευθυντές Μεταφορών των Περιφερειών.
3. Σε περίπτωση διαπίστωσης παρέκκλισης από τους όρους λειτουργίας της παρούσας, με απόφασή του, ο οικείος Περιφερειάρχης καλεί τη Σχολή να προσαρμοστεί εντός μηνός. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία αυτή, η βεβαίωση νόμιμης λειτουργίας της Σχολής ανακαλείται. Η απόφαση ανάκλησης κοινοποιείται στις υπηρεσίες της παραγράφου Γ4 του άρθρου 2.
4. Σε περίπτωση διαπίστωσης ότι δεν εκτελείται το πρόγραμμα διδασκαλίας της Σχολής κατά τις προγραμματισμένες ημέρες και ώρες ή ότι δεν τηρείται το ειδικό μητρώο μαθητών ή ότι διδάσκουν πρόσωπα διαφορετικά του διδακτικού προσωπικού όπως αυτό έχει δηλωθεί, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας επιβάλλεται καταρχήν σύσταση και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης στη σύσταση ή διαπίστωσης των παρεκκλίσεων από τη Σχολή για δεύτερη φορά, απαγόρευση συμμετοχής των σπουδαστών στις εξετάσεις της τρέχουσας εξεταστικής περιόδου.
Σε περίπτωση διαπίστωσης των παρεκκλίσεων για τρίτη φορά και κάθε επόμενη φορά ανακαλείται η βεβαίωση νόμιμης λειτουργίας της Σχολής για ένα έτος.
5. ΣΕΚΑΜ οι οποίες ιδρύθηκαν και λειτούργησαν πριν από τη δημοσίευση της παρούσας εξακολουθούν να λειτουργούν σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις ίδρυσης τους με την επιφύλαξη τήρησης της νομοθεσίας περί πυρασφάλειας και εφόσον συμμορφώνονται με τις διατάξεις των άρθρων 3 και 5 της παρούσας.
Άρθρο 5
Οργάνωση και διενέργεια των εξετάσεων
1. Οι εξετάσεις για την απόκτηση ΠΕΕ οδικού μεταφορέα διενεργούνται από τις Υπηρεσίες Μεταφορών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας. Με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη μπορεί να ορίζονται συγκεκριμένες Υπηρεσίες Μεταφορών της Περιφέρειας, αρμόδιες για την διενέργεια των εξετάσεων. Οι εξετάσεις διενεργούνται τέσσερις φορές το χρόνο (Μάρτιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο) σε ημερομηνία που ορίζεται με απόφαση του Περιφερειάρχη. Η απόφαση εκδίδεται τουλάχιστον ένα μήνα πριν από την ημερομηνία διενέργειας των εξετάσεων. Με όμοια απόφαση μπορούν να οριστούν πρόσθετες εξεταστικοί περίοδοι.
2. Οι ΣΕΚΑΜ υποβάλλουν στην Υπηρεσία Μεταφορών της Περιφέρειας καταστάσεις σε ηλεκτρονική μορφή με τους υποψηφίους προς συμμετοχή στις εξετάσεις τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από την ημερομηνία διενέργειας των εξετάσεων. Η υποβολή των οριστικών καταστάσεων γίνεται τουλάχιστον πέντε εργάσιμες ημέρες πριν την ημερομηνία διενέργειας των εξετάσεων και περιλαμβάνει τα στοιχεία του υποδείγματος κατάστασης υποψηφίων του παραρτήματος. Η υποβολή των οριστικών καταστάσεων συνοδεύεται από τα δικαιολογητικά του υποψηφίου [(αίτηση/ υπεύθυνη δήλωση, φωτογραφία, απλό αντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, έντυπη εκτύπωση ηλεκτρονικού παραβόλου του ν. 3082/2002 (Α' 316) όπως αναπροσαρμόστηκε με την κοινή υπουργική απόφαση 31065/2007 (Β' 2351)].
3. Με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη συγκροτούνται τριμελείς επιτροπές για τη διενέργεια των εξετάσεων και τη διόρθωση των γραπτών, από υπαλλήλους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας. Στην απόφαση ορίζονται και οι αναπληρωτές των μελών των επιτροπών. Οι επιτροπές μπορούν να είναι διαφορετικές για τα δύο έργα. Ο αριθμός των επιτροπών είναι ανάλογος του αριθμού των υποψηφίων. Οι επιτροπές είναι δυνατό να επικουρούνται από επιτηρητές.
4. Δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις έχουν:
α) Οι σπουδαστές όλων των νομίμως λειτουργουσών ΣΕΚΑΜ εφόσον έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα που απαιτούνται και περιλαμβάνονται στις καταστάσεις υποψηφίων των ΣΕΚΑΜ.
β) Οι κάτοχοι πτυχίων ή διπλωμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που δεν έχουν φοιτήσει σε ΣΕΚΑΜ εφόσον υποβάλουν στην αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών της Περιφέρειας επικυρωμένο αντίγραφο του τίτλου σπουδών και τα δικαιολογητικά της παραγράφου 2 του άρθρου 5.
5. Έργο των επιτροπών είναι η τυχαία επιλογή των θεμάτων μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής, η διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας, η διενέργεια των γραπτών εξετάσεων, η βαθμολόγηση των γραπτών και η ρύθμιση κάθε σχετικής λεπτομέρειας για την ολοκλήρωση των εξετάσεων.
6. Οι εξετάσεις για τη απόκτηση ΠΕΕ εμπορευματικών ή επιβατικών μεταφορών Εθνικών και Διεθνών μεταφορών περιλαμβάνουν δύο δοκιμασίες:
α) Ερωτηματολόγιο πολλαπλών επιλογών με τέσσερις προτεινόμενες απαντήσεις εκ των οποίων η μια ορθή, και
β) μελέτες περιπτώσεων προς απάντηση. Ο αριθμός των ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής και μελετών περιπτώσεων έχει ως εξής:
i) Για το ΠΕΕ Εθνικών και Διεθνών Μεταφορών ένα (1) ερωτηματολόγιο Εθνικών Μεταφορών και ένα (1) Διεθνών Μεταφορών με τριάντα (30) ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής το καθένα [σύνολο εξήντα (60) ερωτήσεις] και δύο (2) μελέτες περιπτώσεων (case studies) Εθνικών και δύο (2) μελέτες περιπτώσεων Διεθνών [σύνολο τέσσερις (4) μελέτες περιπτώσεων].
ii) Για το ΠΕΕ Διεθνών Μεταφορών ένα (1) ερωτηματολόγιο Διεθνών Μεταφορών με τριάντα (30) ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και δύο (2) μελέτες περιπτώσεων Διεθνών Μεταφορών.
Η επιλεγείσα απάντηση του ερωτηματολογίου σημειώνεται με σταυρό (+) ή Χ. Κάθε ορθή απάντηση βαθμολογείται με δύο (2) μονάδες. Η πλήρης ανάπτυξη κάθε μελέτης περιπτώσεων βαθμολογείται με είκοσι (20) μονάδες.
7. Ο συνολικός χρόνος της εξέτασης έχει ως εξής: για το ΠΕΕ Εθνικών και Διεθνών Μεταφορών διακόσια σαράντα (240) λεπτά, για το ΠΕΕ Διεθνών Μεταφορών εκατόν είκοσι (120) λεπτά.
8. Υποψήφιος θεωρείται ότι απέτυχε όταν κατά την εξέταση καταλαμβάνεται να:
αντιγράφει με οποιονδήποτε τρόπο ή
κάνει χρήση οποιονδήποτε βιβλίων και σημειώσεων ή
συνεργάζεται ή συνομιλεί με άλλους εξεταζόμενους ή
κάνει χρήση οποιασδήποτε ηλεκτρονικής συσκευής ή
απομακρύνεται από τη θέση εξέτασης για οποιονδήποτε λόγο πριν την ολοκλήρωση της εξέτασης ή
απομακρύνεται από τη θέση εξέτασης, εάν είναι ο προτελευταίος υποψήφιος που έχει απομείνει, πριν ολοκληρώσει την εξέταση ΠΕΕ και ο τελευταίος υποψήφιος.
9. Η βαθμολόγηση των γραπτών γίνεται με το πέρας των εξετάσεων από τις επιτροπές διόρθωσης των γραπτών. Επιτυχόντες, για το ΠΕΕ Εθνικών και Διεθνών Μεταφορών, θεωρούνται οι υποψήφιοι που έχουν συγκεντρώσει συνολική βαθμολογία τουλάχιστον εκατόν είκοσι (120) μονάδων, έχουν δηλαδή συγκεντρώσει τουλάχιστον εξήντα τοις εκατό (60%) του συνόλου της δυνατής βαθμολογίας, έχοντας παράλληλα ελάχιστη βαθμολογία εξήντα (60) μονάδων από τα ερωτηματολόγια πολλαπλής επιλογής και σαράντα (40) μονάδων από τις μελέτες περιπτώσεων, Επιτυχόντες, για το ΠΕΕ Διεθνών Μεταφορών, θεωρούνται οι υποψήφιοι που έχουν συγκεντρώσει συνολικά βαθμολογία τουλάχιστον εξήντα (60) μονάδων, έχουν δηλαδή συγκεντρώσει τουλάχιστον εξήντα τοις εκατό (60%) του συνόλου της δυνατής βαθμολογίας, έχοντας παράλληλα ελάχιστη βαθμολογία τριάντα (30) μονάδων από τα ερωτηματολόγια πολλαπλής επιλογής και είκοσι (20) μονάδων από τις μελέτες περιπτώσεων. Οι επιτροπές με βάση τη βαθμολογία των γραπτών συντάσσουν κατάσταση επιτυχόντων η οποία υπογράφεται από τα τρία μέλη σε κάθε σελίδα. Η κατάσταση διαβιβάζεται στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών της Περιφέρειας για την έκδοση των ΠΕΕ. Κατάσταση με τα αποτελέσματα των εξετάσεων αποστέλλεται στις συμμετέχουσες ΣΕΚΑΜ.
10. Οι Υπηρεσίες Μεταφορών με βάση την κατάσταση επιτυχόντων εκδίδουν ΠΕΕ οδικού μεταφορέα εμπορευμάτων ή επιβατών και ενημερώνουν για κάθε έκδοση ΠΕΕ το Εθνικό Μητρώο Μεταφορικών Επιχειρήσεων (ΕΜΜΕ).
11. Η θεωρητική εξέταση των υποψήφιων οι οποίοι παρουσιάζουν ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (π.χ. δυσλεξία) παρατείνεται κατά 30 λεπτά για το ΠΕΕ Εθνικών και Διεθνών Μεταφορών και κατά 15 λεπτά για το ΠΕΕ Διεθνών Μεταφορών. Μέλος της επιτροπής ή επιτηρητής αναλαμβάνει, εφόσον ο υποψήφιος το επιθυμεί να αναγνώσει τις ερωτήσεις. Για τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας, στην αίθουσα παραμένουν για τον επιπλέον χρόνο τουλάχιστον δύο υποψήφιοι ανεξαρτήτως της ολοκλήρωσης του χρόνου εξέτασης τους. Για την απόδειξη της μαθησιακής δυσκολίας απαιτείται η υποβολή στην αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών ειδικής διαγνωστικής έκθεσης από κρατικό νοσοκομείο ή κρατικό ίδρυμα κατά την υποβολή των οριστικών καταστάσεων από τη ΣΕΚΑΜ στην Υπηρεσία Μεταφορών ή κατά την υποβολή των δικαιολογητικών του υποψηφίου στην Υπηρεσία Μεταφορών, εάν αυτός δεν έχει φοιτήσει σε ΣΕΚΑΜ. Η επίδειξη της σχετικής έκθεσης απαιτείται και κατά τη διενέργεια των εξετάσεων.
Άρθρο 6
Διενέργεια των εξετάσεων με τη χρήση Πληροφοριακού Συστήματος
1. Οι. εξετάσεις για τη χορήγηση των ΠΕΕ με χρήση Πληροφοριακού Συστήματος (Π.Σ.) στους αποφοίτους ΣΕΚΑΜ, διενεργούνται από τις επιτροπές του άρθρου 5 των Υπηρεσιών Μεταφορών των Περιφερειών, στην περιοχή αρμοδιότητας των οποίων λειτουργούν Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης Μεταφορέων (ΣΕΚΑΜ). Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται τέσσερις (4) φορές κατ' έτος (Μάρτιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο), σε αίθουσες κατάλληλα εξοπλισμένες, για το σύνολο των προγραμματισθέντων υποψηφίων.
α. Για κάθε ομάδα εξέτασης δημιουργείται αρχείο «Ομάδα Εξέτασης» με τα στοιχεία των εξεταζόμενων ανά κατηγορία εξέτασης όπως αυτά προκύπτουν από τον πίνακα του υποδείγματος κατάστασης υποψηφίων του παραρτήματος της παρούσας. Όταν ο εξεταζόμενος δεν έχει φοιτήσει σε σχολή ΣΕΚΑΜ, τα απαιτούμενα στοιχεία αποστέλλονται από τον ενδιαφερόμενο στην υπηρεσία μεταφορών, η οποία για το λόγο αυτό έχει αναρτήσει σχετική ανακοίνωση ένα μήνα πριν τη διενέργεια εξετάσεων προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων και υποβολή αιτήσεων.
β. Ο υπεύθυνος για τον προγραμματισμό υπάλληλος εισάγει τα στοιχεία των υποψηφίων στο Π.Σ. και δημιουργεί τις Ομάδες Εξέτασης. Οι Ομάδες Εξέτασης με τα στοιχεία των προγραμματισθέντων υποψηφίων οι οποίες εκτυπώνονται μέσω του Π.Σ., αναρτώνται σε εμφανές μέρος έξω από την αίθουσα, κατά την ημέρα των εξετάσεων, προκειμένου οι υποψήφιοι να ελέγχουν την ορθότητα των προσωπικών τους στοιχείων, πριν εισέλθουν στην αίθουσα. Πριν την έναρξη της εξέτασης, οι υποψήφιοι υπογράφουν στις συγκεντρωτικές καταστάσεις (αντίγραφο αυτών που αναρτώνται έξω από την αίθουσα), προκειμένου να επιβεβαιωθεί η παρουσία τους στην εξέταση. Οι καταστάσεις αυτές επισυνάπτονται στη συγκεντρωτική κατάσταση των τελικών αποτελεσμάτων.
2. Η κατανομή των υποψηφίων στις αίθουσες πραγματοποιείται με τυχαίο τρόπο ως αποτέλεσμα ηλεκτρονικής επιλογής, και κατόπιν εκτύπωσης αναφοράς με τα ονόματα θέσεις των υποψηφίων. Η επιτροπή ελέγχει την ταυτότητα των υποψηφίων, που εισέρχονται στις αίθουσες εξέτασης. Υποψήφιος που δεν φέρει μαζί του τα αποδεικτικά στοιχεία ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα ή διαβατήριο) αποκλείεται από τις εξετάσεις και στην κατάσταση σημειώνεται ως μη προσελθών. Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο ταυτοπροσωπίας διαπιστωθούν ήσσονος σημασίας διαφορές στα στοιχεία των υποψηφίων (όπως αναγραμματισμός ονόματος) αυτές διορθώνονται μέσω σχετικής διαδικασίας που παρέχεται από το Π.Σ.
3. Η εξέταση των υποψηφίων για χορήγηση ΠΕΕ μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος θεωρητικών Εξετάσεων διενεργείται ως εξής:
α. Το σύστημα δημιουργεί με τυχαία επιλογή, από συγκεκριμένη βάση ερωτήσεων και μελετών περίπτωσης, θέματα διακριτά για κάθε υποψήφιο. Η διαδικασία εξέτασης για το ΠΕΕ Εθνικών και Διεθνών Μεταφορών και για το ΠΕΕ Διεθνών Μεταφορών περιλαμβάνει δύο (2) δοκιμασίες, ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και μελέτες περιπτώσεων (case studies), ως εξής:
i) Για το ΠΕΕ Εθνικών και Διεθνών Μεταφορών ένα (1) ερωτηματολόγιο Εθνικών Μεταφορών και ένα (1) Διεθνών Μεταφορών με τριάντα (30) ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής το καθένα [σύνολο εξήντα (60) ερωτήσεις]. Η κάθε ερώτηση περιλαμβάνει τέσσερις (4) προτεινόμενες απαντήσεις εκ των οποίων μία (1) μόνο είναι ορθή και δύο (2) μελέτες περιπτώσεων (case studies) Εθνικών και δύο (2) μελέτες περιπτώσεων Διεθνών [σύνολο τέσσερις (4) μελέτες περιπτώσεων].
ii) Για το ΠΕΕ Διεθνών Μεταφορών ένα (1) ερωτηματολόγιο Διεθνών Μεταφορών με τριάντα (30) ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και δύο (2) μελέτες περιπτώσεων Διεθνών Μεταφορών. Η κάθε ερώτηση περιλαμβάνει τέσσερις (4) προτεινόμενες απαντήσεις εκ των οποίων μία (1) μόνο είναι ορθή. Η κάθε μελέτη περίπτωσης περιλαμβάνει δύο (2) υποερωτήματα με τέσσερις (4) πιθανές απαντήσεις από τις οποίες μία (1) είναι ορθή.
β. Ο συνολικός χρόνος της εξέτασης έχει ως εξής: για το ΠΕΕ Εθνικών και Διεθνών Μεταφορών διακόσια σαράντα (240) λεπτά, για το ΠΕΕ Διεθνών Μεταφορών εκατόν είκοσι (120) λεπτά.
γ. Το Π.Σ. δημιουργεί για κάθε υποψήφιο ένα ερωτηματολόγιο με τυχαίο τρόπο, με τον προβλεπόμενο, ανά κατηγορία αριθμό, ερωτήσεων.
Στην οθόνη εμφανίζεται η εικόνα της ερώτησης με τις πιθανές απαντήσεις. Ο υποψήφιος αφού διαβάσει ή ακούσει την ερώτηση με τις απαντήσεις επιλέγει τη σωστή απάντηση. Αυτομάτως εμφανίζεται η επόμενη ερώτηση και επαναλαμβάνεται η ίδια διαδικασία. Το Π.Σ. επιτρέπει στον εξεταζόμενο να προχωρήσει στην επόμενη ερώτηση, χωρίς να απαντήσει αυτή την οποία επεξεργάζεται εκείνη τη στιγμή. Αφού φτάσει ο εξεταζόμενος στην τελευταία ερώτηση, το σύστημα επιστρέφει αυτόματα στην πρώτη μη απαντημένη ερώτηση και συνεχίζει ο υποψήφιος κατά τον ίδιο τρόπο μέχρι να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις ή να εξαντληθεί ο δικαιούμενος χρόνος, η. Με τη συμπλήρωση του συνολικού ανά Ερωτηματολόγιο αριθμού ερωτήσεων ή την εκπνοή του δικαιούμενου ανά Ερωτηματολόγιο χρόνου εξέτασης, εμφανίζεται στην οθόνη η ένδειξη «ΤΕΛΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ» και η εξεταστική διαδικασία ολοκληρώνεται.
Με την ολοκλήρωση της εξεταστικής διαδικασίας, το σύστημα εκτυπώνει:
i. Αναλυτική κατάσταση αποτελεσμάτων με τα στοιχεία του υποψηφίου, τις ερωτήσεις ανά Ερωτηματολόγιο στις οποίες εξετάστηκε καθώς και τις απαντήσεις που έδωσε, την ορθότητα ή όχι αυτών, καθώς και το τελικό αποτέλεσμα της πραγματοποιηθείσας εξέτασης. Η εν λόγω κατάσταση αποτελεσμάτων υπογράφεται από την εξεταστική επιτροπή και καταχωρείται στο φάκελο του υποψηφίου. Αντίγραφο αυτής, ομοίως υπογεγραμμένη, δίνεται και στον υποψήφιο εφόσον ζητηθεί.
ii. Συγκεντρωτική κατάσταση αποτελεσμάτων με τα στοιχεία των συμμετεχόντων στην εξέταση και τα τελικά αποτελέσματα. Η εν λόγω κατάσταση τηρείται στο αρχείο της υπηρεσίας Μεταφορών και Επικοινωνιών.
δ. Η βαθμολόγηση γίνεται ως εξής: Κάθε ορθή απάντηση σε ερώτηση του ερωτηματολογίου βαθμολογείται με δύο (2) μονάδες και κάθε ορθή απάντηση σε μελέτη περίπτωσης με είκοσι (20) μονάδες. Η άριστη βαθμολογία για το ΠΕΕ Εθνικών και Διεθνών Μεταφορών είναι εκατόν είκοσι (120) μονάδες για το ερωτηματολόγιο και ογδόντα (80) μονάδες για τις μελέτες περίπτωσης. Το σύνολο της άριστης βαθμολογίας και στις δύο δοκιμασίες είναι διακόσιες (200)μονάδες. Η άριστη βαθμολογία για το ΠΕΕ Διεθνών Μεταφορών είναι εξήντα (60) μονάδες για το ερωτηματολόγιο και σαράντα (40) μονάδες για τις μελέτες περιπτώσεων. Το σύνολο της άριστης βαθμολογίας και από τις δύο δοκιμασίες είναι εκατό (100) μονάδες.
i) Επιτυχόντες, για το ΠΕΕ Εθνικών και Διεθνών Μεταφορών, θεωρούνται οι υποψήφιοι που έχουν συγκεντρώσει συνολική βαθμολογία τουλάχιστον εκατόν είκοσι (120) μονάδων, έχουν δηλαδή συγκεντρώσει τουλάχιστον εξήντα τοις εκατό (60%) του συνόλου της δυνατής βαθμολογίας, έχοντας παράλληλα ελάχιστη βαθμολογία εξήντα (60) μονάδων από τα ερωτηματολόγια πολλαπλής επιλογής και σαράντα (40) μονάδων από τις μελέτες περιπτώσεων. Επιτυχόντες, για το ΠΕΕ Διεθνών Μεταφορών, θεωρούνται οι υποψήφιοι που έχουν συγκεντρώσει συνολικά βαθμολογία τουλάχιστον εξήντα (60) μονάδων έχουν δηλαδή συγκεντρώσει τουλάχιστον εξήντα τοις εκατό (60%) του συνόλου της δυνατής βαθμολογίας, έχοντας παράλληλα ελάχιστη βαθμολογία τριάντα (30) μονάδων από τα ερωτηματολόγια πολλαπλής επιλογής και είκοσι (20) μονάδων από τις μελέτες περιπτώσεων. Σε περίπτωση αποτυχίας στην πρώτη δοκιμασία (ερωτηματολόγιο), ο υποψήφιος θα αποκλείεται από την υπόλοιπη διαδικασία των εξετάσεων.
ιι) Υποψήφιος θεωρείται ότι απέτυχε όταν κατά την εξέταση καταλαμβάνεται να:
κάνει χρήση οποιονδήποτε βιβλίων και σημειώσεων ή
συνεργάζεται ή συνομιλεί με άλλους εξεταζόμενους ή
κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή
κάνει χρήση οποιασδήποτε άλλης ηλεκτρονικής συσκευής όπως υπολογιστή χειρός ή
πλοηγείται στο διαδίκτυο ή σε άλλα προγράμματα ή
απομακρύνεται από τη θέση εξέτασης για οποιονδήποτε λόγο πριν την ολοκλήρωση της εξέτασης ή
απομακρύνεται από τη θέση εξέτασης, εάν είναι ο προτελευταίος υποψήφιος που έχει απομείνει, πριν ολοκληρώσει την εξέταση ΠΕΕ και ο τελευταίος υποψήφιος.
4. Η θεωρητική εξέταση των υποψήφιων οδικών μεταφορέων οι οποίοι παρουσιάζουν ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (π.χ. δυσλεξία) πραγματοποιείται με τη βοήθεια προσωπικών ακουστικών και με εκφώνηση των αντίστοιχων ερωτηματολογίων. Ο διαθέσιμος χρόνος παρατείνεται κατά 30 λεπτά για το ΠΕΕ Εθνικών και Διεθνών Μεταφορών και κατά 15 λεπτά για το ΠΕΕ Διεθνών Μεταφορών.
5. Μέχρι την εφαρμογή του νέου Πληροφοριακού Συστήματος Εξετάσεων ΠΕΕ, η εξέταση των υποψηφίων διεξάγεται όπως προβλέπεται στο άρθρο 5 της παρούσας.
Άρθρο 7
Καταργούμενες διατάξεις
Η υπουργική απόφαση Β/31367/2483/2007 (Β' 968) καταργείται.
__________________________
Παράρτημα
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΣΕΚΑΜ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΕΕ ΟΔΙΚΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΕΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΟ ... ΜΕΧΡΙ ...
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΕΚΑΜ
ΕΠΩΝΥΜΟ Ή ΕΠΩΝΥΜΙΑ (ΤΗΛ. )
ΕΔΡΑ ΣΧΟΛΗΣ
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ (για φυσικό πρόσωπο)
ΝΟΜΙΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ (για νομικό πρόσωπο)
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΠΟΥΔΩΝ
Άρθρο 8
Ισχύς
Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από την δημοσίευση της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η πρώτη εφαρμογή της διαδικασίας εξετάσεων σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας λαμβάνει χώρα τον Δεκέμβριο 2017.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2017
Ο Υπουργός
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ
https://www.taxheaven.gr
Λειτουργία Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης Μεταφορέων (ΣΕΚΑΜ), διενέργεια εξετάσεων για την απόκτηση Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Επάρκειας (Π.Ε.Ε.) οδικού μεταφορέα εμπορευμάτων και επιβατών
Αριθμ. Β6/36080/1318
(ΦΕΚ Β' 3749/24-10-2017)
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
α) Της παραγράφου 7 του άρθρου 19 του ν. 3534/2007 (Α' 40) «Σύσταση Αρχής για την κατανομή του διαθέσιμου χρόνου χρήσης στους ελληνικούς αερολιμένες και άλλες διατάξεις».
β) Του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1071/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου «Σχετικά με τη θέσπιση κοινών κανόνων όσον αφορά τους όρους που πρέπει να πληρούνται για την άσκηση του επαγγέλματος του οδικού μεταφορέα και για την κατάργηση της οδηγίας 96/26/ΕΚ του Συμβουλίου».
γ) Του π.δ. 346/2001 (Α' 233) «Προσαρμογή της Ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις των οδηγιών 96/26 ΕΚ και 98/76 ΕΚ του Συμβουλίου, "Περί προσβάσεως στο επάγγελμα του οδικού μεταφορέα εμπορευμάτων και επιβατών και αμοιβαίας αναγνωρίσεως των διπλωμάτων, πιστοποιητικών και άλλων τίτλων που διευκολύνουν την πραγμάτωση του δικαιώματος εγκαταστάσεως των μεταφορέων αυτών στον τομέα των εσωτερικών και διεθνών μεταφορών’ ».
δ) Του ν. 3919/2011 (Α' 32), όπως ισχύει.
ε) Του σημείου 17 του άρθρου 1 του ν. 2647/1998 (Α' 237) «Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες και την Αυτοδιοίκηση και άλλες διατάξεις».
στ) Του άρθρου 186 του ν. 3852/2010 (Α' 87) «Νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πρόγραμμα Καλλικράτης».
ζ) Του άρθρου 90 του «Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» που κωδικοποιήθηκαν με το άρθρο 1 του π.δ. 63/2005 (Α' 98).
η) Του άρθρου 4 του Π.Δ. 123/2016 (ΦΕΚ Α' 208) «Ανασύσταση και μετονομασία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ανασύσταση του Υπουργείου Τουρισμού, σύσταση Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, μετονομασία Υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων».
θ) Του Π.Δ. 125/2016 (ΦΕΚ Α' 210) «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών».
ι) Της αριθμ. οικ. 4402/88/24.1.2017 «Καθορισμός αρμοδιοτήτων Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Νικόλαου Μαυραγάνη» (ΦΕΚ Β΄/127).
ια) Της υπ' αριθμ. οικ.20871/21.3.2017 (ΥΟΔΔ 153) απόφασης του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών «Διορισμός Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».
ιβ) Της υπ' αριθμ. 31065/30.11.2007 (Β΄ 2351) κοινή υπουργική απόφαση «Αναπροσαρμογή παραβόλου για συμμετοχή στις εξετάσεις για απόκτηση Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Επάρκειας επιβατών ή εμπορευμάτων εθνικών ή διεθνών μεταφορών (ΠΕΕ)».
2. Την ανάγκη άρσης περιορισμών στη λειτουργία των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης Μεταφορέων και καθορισμού της διαδικασίας εξέτασης υποψηφίων οδικών μεταφορέων επιβατών και εμπορευμάτων με τη χρήση του νέου Πληροφοριακού Συστήματος Θεωρητικών Εξετάσεων ΠΕΕ.
3. Το γεγονός ότι από τις ρυθμίσεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού,
αποφασίζουμε:
Άρθρο 1
Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης Μεταφορέων
Η παρακολούθηση μαθημάτων για τη συμμετοχή στις εξετάσεις για την απόκτηση Πιστοποιητικών Επαγγελματικής Επάρκειας (ΠΕΕ) οδικού μεταφορέα Εμπορευμάτων και Επιβατών πραγματοποιείται σε Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης Μεταφορέων (ΣΕΚΑΜ) που λειτουργούν για το σκοπό αυτό.
Άρθρο 2
Όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας ΣΕΚΑΜ
1. Φυσικά ή νομικά πρόσωπα, οργανισμοί του δημοσίου τομέα με αντικείμενο την επαγγελματική κατάρτιση και ομοσπονδίες ιδιοκτητών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης λεωφορείων ή φορτηγών μπορούν να λειτουργούν ΣΕΚΑΜ, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της παρούσας απόφασης.
2. Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αναγγελία λειτουργίας ΣΕΚΑΜ στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών της Περιφέρειας σύμφωνα με την έδρα της Σχολής, η οποία συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά:
Α. Για το φυσικό πρόσωπο που ορίζεται ως υπεύθυνος Διευθυντής Σπουδών της Σχολής και το τυχόν πρόσθετο διδακτικό προσωπικό:
Α.1. Δήλωση υπογεγραμμένη από τον ενδιαφερόμενο στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία του προσώπου που ορίζεται ως Διευθυντής Σπουδών της ΣΕΚΑΜ και του τυχόν πρόσθετου διδακτικού προσωπικού (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο και αριθμός δελτίου αστυνομικής ταυτότητας).
Α.2. Πτυχίο ή δίπλωμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή ισοτίμου σχολής της αλλοδαπής, νομικών, πολιτικών ή οικονομικών επιστημών ή μηχανικών όλων των ειδικοτήτων.
Α.3. Αντίγραφο Ποινικού Μητρώου Γενικής Χρήσης από το όποιο να προκύπτει ότι για το πρόσωπο του Διευθυντή Σπουδών δεν συντρέχουν τα κωλύματα του άρθρου 8 του Υπαλληλικού Κώδικα, όπως αυτός κυρώθηκε με τον ν. 3528/2007 (Α' 26) και ισχύει (αναζητείται υπηρεσιακά).
Α.3. Ιατρικές γνωματεύσεις για τα μέλη του διδακτικού προσωπικού, συμπεριλαμβανομένου του Διευθυντή Σπουδών εφόσον αυτός ασκεί διδακτικά καθήκοντα, ότι μπορούν να ασκούν διδακτικά καθήκοντα. Οι σχετικές γνωματεύσεις εκδίδονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 7 του ν. 3528/2007 (Α' 26).
Β. Για το χώρο της ΣΕΚΑΜ:
Β.1. Κάτοψη των χώρων της ΣΕΚΑΜ υπογεγραμμένη και σφραγισμένη από αρμόδιο μηχανικό στην οποία αναγράφεται ο μέγιστος αριθμός εκπαιδευομένων ανά αίθουσα (δυναμικότητα αίθουσας) και βεβαιώνεται ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρούσας παραγράφου. Ο χώρος λειτουργίας της ΣΕΚΑΜ πρέπει να είναι χώρος κύριας χρήσης και να διευθετείται είτε σε ένα, είτε σε περισσότερους ορόφους του ίδιου κτηρίου. Ο χώρος πρέπει να έχει επαρκή και άμεσο φυσικό αλλά και ομοιόμορφο τεχνητό φωτισμό, επαρκή και άμεσο φυσικό αερισμό και θέρμανση. Η ΣΕΚΑΜ πρέπει κατ' ελάχιστο να διαθέτει μία αίθουσα διδασκαλίας, χώρο υποδοχής/ διαλείμματος με ελάχιστο εμβαδόν δύο (2) τετραγωνικά μέτρα ανά εκπαιδευόμενο και χώρο υγιεινής με ένα (1) WC ανά τριάντα (30) εκπαιδευόμενους. Το ελάχιστο καθαρό εμβαδόν (χωρίς την τοιχοποιία) κάθε αίθουσας διδασκαλίας είναι δεκαπέντε (15) τετραγωνικά μέτρα. Η δυναμικότητα κάθε αίθουσας διδασκαλίας προκύπτει από τη σχέση ενάμιση (1,5) τετραγωνικό μέτρο ανά εκπαιδευόμενο. Ο χώρος λειτουργίας της ΣΕΚΑΜ πρέπει να παρέχει πρόσβαση σε άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Β.2. Τίτλο κυριότητας ή έγγραφο αποδεικτικό της νόμιμης χρήσης του παραπάνω χώρου, στο οποίο αναγράφεται το εμβαδόν της επιφάνειας του χώρου της ΣΕΚΑΜ.
Β.3. Πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας σε ισχύ από την αρμόδια Αρχή.
Γ. Λοιπά δικαιολογητικά:
Αντίγραφο του ισχύοντος καταστατικού για τα νομικά πρόσωπα από το οποίο προκύπτει ότι μεταξύ των σκοπών του νομικού προσώπου είναι η επαγγελματική κατάρτιση για την απόκτηση ΠΕΕ οδικού μεταφορέα εμπορευμάτων και επιβατών. Για τους οργανισμούς, πρόβλεψη στην ιδρυτική πράξη της δυνατότητας ανάληψης της σχετικής επαγγελματικής κατάρτισης με τη λειτουργία ΣΕΚΑΜ και για την περίπτωση των ομοσπονδιών εγκεκριμένο καταστατικό, στο οποίο η συγκεκριμένη επαγγελματική κατάρτιση και η λειτουργία ΣΕΚΑΜ αποτελεί έναν από τους σκοπούς της.
3. Η αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών της Περιφέρειας, εντός τριών μηνών από την αναγγελία λειτουργίας και εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, εκδίδει βεβαίωση νόμιμης λειτουργίας ΣΕΚΑΜ. Σε περίπτωση που δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, ενημερώνει εγγράφως τη Σχολή εντός του αυτού χρονικού διαστήματος. Μετά το πέρας του τριμήνου, σε περίπτωση που η Υπηρεσία Μεταφορών δεν χορηγήσει βεβαίωση νόμιμης λειτουργίας, η Σχολή λειτουργεί ελεύθερα.
4. Η βεβαίωση νόμιμης λειτουργίας της Σχολής και η αναγγελία λειτουργίας σε περίπτωση σιωπηρής έγκρισης, κοινοποιείται από την αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών της Περιφέρειας στις Διευθύνσεις Συνδυασμένων Μεταφορών και Επιβατικών Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
5. Απαιτείται η υποβολή νέας αναγγελίας λειτουργίας ΣΕΚΑΜ εφόσον υπάρξει αλλαγή του φυσικού/νομικού προσώπου στο όνομα του οποίου έχει εκδοθεί η βεβαίωση, μεταστέγαση, επέκταση ή μείωση των χώρων που επηρεάζει τα στοιχεία της βεβαίωσης, ή αντικατάσταση του Διευθυντή Σπουδών.
6. Σε περίπτωση αλλαγών πέραν αυτών που αναφέρονται στην παράγραφο 5, αυτές κοινοποιούνται την αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών της Περιφέρειας χωρίς να απαιτείται η έκδοση νέας βεβαίωσης.
7. Ο Διευθυντής Σπουδών δύναται να αναπληρωθεί προσωρινά και μέχρι τρεις μήνες από οποιοδήποτε άλλο μέλος του διδακτικού προσωπικού. Η αναπλήρωση κοινοποιείται στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών.
8. Σε περίπτωση λειτουργίας υποκαταστήματος ΣΕΚΑΜ, η αναγγελία λειτουργίας υποβάλλεται στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών της Περιφέρειας όπου αυτό λειτουργεί. Ο Διευθυντής Σπουδών και το διδακτικό προσωπικό μπορούν να ασκούν παράλληλα καθήκοντα σε άλλη Σχολή, του ίδιου ή διαφορετικού ιδιοκτήτη.
9. Στο χώρο της ΣΕΚΑΜ μπορούν να λειτουργούν Σχολή / Κέντρο ΠΕΙ, Σχολή Οδηγών, Κέντρο Θεωρητικής Εκπαίδευσης Υποψηφίων Οδηγών (ΚΕΘΕΥΟ) και Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης Οδηγών Οχημάτων Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων (ΣΕΚΟΟΜΕΕ), εφόσον επιτρέπεται η συστέγαση από τις οικείες διατάξεις και τηρούνται οι προϋποθέσεις λειτουργίας έκαστης Σχολής / Κέντρου που συστεγάζεται. Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιούνται διαφορετικές αίθουσες διδασκαλίας όταν συμπίπτουν χρονικά τα προγράμματα κατάρτισης.
Άρθρο 3
Κανόνες λειτουργίας των ΣΕΚΑΜ
1. Για την εγγραφή σε ΣΕΚΑΜ ο υποψήφιος για την απόκτηση ΠΕΕ καταθέτει στη Γραμματεία της Σχολής αντίγραφο τίτλου σπουδών υποχρεωτικής εκπαίδευσης της ημεδαπής ή ισότιμο, νομίμως αναγνωρισμένο τίτλο της αλλοδαπής.
2. Η ΣΕΚΑΜ καταρτίζει ειδικό Μητρώο Μαθητών στο οποίο τηρεί υποχρεωτικά πλήρη στοιχεία του υποψηφίου (όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο κ.λπ.) το οποίο ενημερώνει για τις ώρες και ημέρες που ο υποψήφιος παρακολουθεί μαθήματα, τις απουσίες, τις ημερομηνίες συμμετοχής στις εξετάσεις καθώς και αν επέτυχε ή απορρίφθηκε σε αυτές.
3. Η διδακτέα ύλη για τους σπουδαστές των ΣΕΚΑΜ καθορίζεται στο σχετικό Παράρτημα του Κανονισμού (ΕΚ) 1071/09 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
4. Για τη συμμετοχή του υποψηφίου στις εξετάσεις για την απόκτηση ΠΕΕ Εθνικών και Διεθνών μεταφορών απαιτείται η παρακολούθηση σαράντα πέντε (45) ωρών διδασκαλίας. Υποψήφιοι που κατέχουν ήδη ΠΕΕ Εθνικών Μεταφορών υποχρεούνται σε παρακολούθηση δεκαπέντε (15) ωρών διδασκαλίας προκειμένου να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις Διεθνών μεταφορών για την έκδοση ΠΕΕ Εθνικών και Διεθνών Μεταφορών. Το πρόγραμμα διδασκαλίας κοινοποιείται στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών της Περιφέρειας και περιλαμβάνει την ημερομηνία και ώρα διδασκαλίας ανά μάθημα και τον διδάσκοντα καθηγητή. Τυχόν τροποποιήσεις του προγράμματος κοινοποιούνται στην Υπηρεσία Μεταφορών πριν την εφαρμογή του τροποποιημένου προγράμματος. Η ΣΕΚΑΜ τηρεί το πρόγραμμα που έχει κοινοποιήσει στην Υπηρεσία Μεταφορών της Περιφέρειας.
5. Η εγγραφή σπουδαστή σε ΣΕΚΑΜ δεν είναι δυνατή εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί οκτώ (8) ώρες διδασκαλίας σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα διδασκαλίας της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής περιόδου. Εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί λιγότερες από οκτώ διδακτικές ώρες είναι δυνατή η εγγραφή σπουδαστή με την προϋπόθεση ότι θα καλυφθούν οι ώρες αυτές με πρόσθετα μαθήματα. Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή υποψηφίου στις εξετάσεις εάν έχει απουσιάσει περισσότερες από δύο (2) εκ των υποχρεωτικών ωρών εκπαίδευσης.
6. Οι ΣΕΚΑΜ υποχρεούνται να υποβάλλουν στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών της Περιφέρειας ωρολόγιο πρόγραμμα στο οποίο αναφέρονται οι ημέρες και ώρες πραγματοποίησης των μαθημάτων. Το ωρολόγιο πρόγραμμα υποβάλλεται:
α) Έως 31 Ιανουαρίου για την Α' περίοδο εξετάσεων (Μαρτίου),
β) Έως 30 Απριλίου για την Β' περίοδο εξετάσεων (Ιουνίου),
γ) Έως 31 Ιουλίου για την Γ' περίοδο εξετάσεων (Σεπτεμβρίου),
δ) Έως 31 Οκτωβρίου για την Δ' περίοδο εξετάσεων (Δεκεμβρίου),
ε) 30 τουλάχιστον ημερολογιακές ημέρες πριν από την ημερομηνία των εξετάσεων, για τις έκτακτες εξεταστικές περιόδους.
7. Η ΣΕΚΑΜ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος εκπαίδευσης καταρτίζει κατάσταση των υποψηφίων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις στην οποία περιλαμβάνονται οι απορριφθέντες σε προηγούμενες εξετάσεις σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 5.
Ενημερώνει όλους τους υποψήφιους για την ημέρα, ώρα και τόπο των εξετάσεων όπως καθορίζονται στην απόφαση της αρμόδιας Περιφέρειας σύμφωνα με το άρθρο 5 της παρούσας.
Άρθρο 4
Έλεγχος και εποπτεία ΣΕΚΑΜ
1. Ο έλεγχος και η εποπτεία των ΣΕΚΑΜ ασκείται από τους οικείους Περιφερειάρχες οι οποίοι συνιστούν για το σκοπό αυτό με απόφαση τους τριμελείς επιτροπές. Μέλη των επιτροπών ορίζονται υπάλληλοι των Υπηρεσιών της Περιφέρειας, απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
2. Οι επιτροπές διενεργούν ελέγχους στα γραφεία και στις αίθουσες διδασκαλίας των ΣΕΚΑΜ με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη. Αντικείμενο των ελέγχων είναι η διαπίστωση της πλήρωσης των όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας των ΣΕΚΑΜ σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας. Οι επιτροπές συντάσσουν εκθέσεις που κοινοποιούν στους οικείους Περιφερειάρχες και στους Γενικούς Διευθυντές Μεταφορών των Περιφερειών.
3. Σε περίπτωση διαπίστωσης παρέκκλισης από τους όρους λειτουργίας της παρούσας, με απόφασή του, ο οικείος Περιφερειάρχης καλεί τη Σχολή να προσαρμοστεί εντός μηνός. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία αυτή, η βεβαίωση νόμιμης λειτουργίας της Σχολής ανακαλείται. Η απόφαση ανάκλησης κοινοποιείται στις υπηρεσίες της παραγράφου Γ4 του άρθρου 2.
4. Σε περίπτωση διαπίστωσης ότι δεν εκτελείται το πρόγραμμα διδασκαλίας της Σχολής κατά τις προγραμματισμένες ημέρες και ώρες ή ότι δεν τηρείται το ειδικό μητρώο μαθητών ή ότι διδάσκουν πρόσωπα διαφορετικά του διδακτικού προσωπικού όπως αυτό έχει δηλωθεί, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας επιβάλλεται καταρχήν σύσταση και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης στη σύσταση ή διαπίστωσης των παρεκκλίσεων από τη Σχολή για δεύτερη φορά, απαγόρευση συμμετοχής των σπουδαστών στις εξετάσεις της τρέχουσας εξεταστικής περιόδου.
Σε περίπτωση διαπίστωσης των παρεκκλίσεων για τρίτη φορά και κάθε επόμενη φορά ανακαλείται η βεβαίωση νόμιμης λειτουργίας της Σχολής για ένα έτος.
5. ΣΕΚΑΜ οι οποίες ιδρύθηκαν και λειτούργησαν πριν από τη δημοσίευση της παρούσας εξακολουθούν να λειτουργούν σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις ίδρυσης τους με την επιφύλαξη τήρησης της νομοθεσίας περί πυρασφάλειας και εφόσον συμμορφώνονται με τις διατάξεις των άρθρων 3 και 5 της παρούσας.
Άρθρο 5
Οργάνωση και διενέργεια των εξετάσεων
1. Οι εξετάσεις για την απόκτηση ΠΕΕ οδικού μεταφορέα διενεργούνται από τις Υπηρεσίες Μεταφορών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας. Με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη μπορεί να ορίζονται συγκεκριμένες Υπηρεσίες Μεταφορών της Περιφέρειας, αρμόδιες για την διενέργεια των εξετάσεων. Οι εξετάσεις διενεργούνται τέσσερις φορές το χρόνο (Μάρτιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο) σε ημερομηνία που ορίζεται με απόφαση του Περιφερειάρχη. Η απόφαση εκδίδεται τουλάχιστον ένα μήνα πριν από την ημερομηνία διενέργειας των εξετάσεων. Με όμοια απόφαση μπορούν να οριστούν πρόσθετες εξεταστικοί περίοδοι.
2. Οι ΣΕΚΑΜ υποβάλλουν στην Υπηρεσία Μεταφορών της Περιφέρειας καταστάσεις σε ηλεκτρονική μορφή με τους υποψηφίους προς συμμετοχή στις εξετάσεις τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από την ημερομηνία διενέργειας των εξετάσεων. Η υποβολή των οριστικών καταστάσεων γίνεται τουλάχιστον πέντε εργάσιμες ημέρες πριν την ημερομηνία διενέργειας των εξετάσεων και περιλαμβάνει τα στοιχεία του υποδείγματος κατάστασης υποψηφίων του παραρτήματος. Η υποβολή των οριστικών καταστάσεων συνοδεύεται από τα δικαιολογητικά του υποψηφίου [(αίτηση/ υπεύθυνη δήλωση, φωτογραφία, απλό αντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, έντυπη εκτύπωση ηλεκτρονικού παραβόλου του ν. 3082/2002 (Α' 316) όπως αναπροσαρμόστηκε με την κοινή υπουργική απόφαση 31065/2007 (Β' 2351)].
3. Με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη συγκροτούνται τριμελείς επιτροπές για τη διενέργεια των εξετάσεων και τη διόρθωση των γραπτών, από υπαλλήλους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας. Στην απόφαση ορίζονται και οι αναπληρωτές των μελών των επιτροπών. Οι επιτροπές μπορούν να είναι διαφορετικές για τα δύο έργα. Ο αριθμός των επιτροπών είναι ανάλογος του αριθμού των υποψηφίων. Οι επιτροπές είναι δυνατό να επικουρούνται από επιτηρητές.
4. Δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις έχουν:
α) Οι σπουδαστές όλων των νομίμως λειτουργουσών ΣΕΚΑΜ εφόσον έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα που απαιτούνται και περιλαμβάνονται στις καταστάσεις υποψηφίων των ΣΕΚΑΜ.
β) Οι κάτοχοι πτυχίων ή διπλωμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που δεν έχουν φοιτήσει σε ΣΕΚΑΜ εφόσον υποβάλουν στην αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών της Περιφέρειας επικυρωμένο αντίγραφο του τίτλου σπουδών και τα δικαιολογητικά της παραγράφου 2 του άρθρου 5.
5. Έργο των επιτροπών είναι η τυχαία επιλογή των θεμάτων μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής, η διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας, η διενέργεια των γραπτών εξετάσεων, η βαθμολόγηση των γραπτών και η ρύθμιση κάθε σχετικής λεπτομέρειας για την ολοκλήρωση των εξετάσεων.
6. Οι εξετάσεις για τη απόκτηση ΠΕΕ εμπορευματικών ή επιβατικών μεταφορών Εθνικών και Διεθνών μεταφορών περιλαμβάνουν δύο δοκιμασίες:
α) Ερωτηματολόγιο πολλαπλών επιλογών με τέσσερις προτεινόμενες απαντήσεις εκ των οποίων η μια ορθή, και
β) μελέτες περιπτώσεων προς απάντηση. Ο αριθμός των ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής και μελετών περιπτώσεων έχει ως εξής:
i) Για το ΠΕΕ Εθνικών και Διεθνών Μεταφορών ένα (1) ερωτηματολόγιο Εθνικών Μεταφορών και ένα (1) Διεθνών Μεταφορών με τριάντα (30) ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής το καθένα [σύνολο εξήντα (60) ερωτήσεις] και δύο (2) μελέτες περιπτώσεων (case studies) Εθνικών και δύο (2) μελέτες περιπτώσεων Διεθνών [σύνολο τέσσερις (4) μελέτες περιπτώσεων].
ii) Για το ΠΕΕ Διεθνών Μεταφορών ένα (1) ερωτηματολόγιο Διεθνών Μεταφορών με τριάντα (30) ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και δύο (2) μελέτες περιπτώσεων Διεθνών Μεταφορών.
Η επιλεγείσα απάντηση του ερωτηματολογίου σημειώνεται με σταυρό (+) ή Χ. Κάθε ορθή απάντηση βαθμολογείται με δύο (2) μονάδες. Η πλήρης ανάπτυξη κάθε μελέτης περιπτώσεων βαθμολογείται με είκοσι (20) μονάδες.
7. Ο συνολικός χρόνος της εξέτασης έχει ως εξής: για το ΠΕΕ Εθνικών και Διεθνών Μεταφορών διακόσια σαράντα (240) λεπτά, για το ΠΕΕ Διεθνών Μεταφορών εκατόν είκοσι (120) λεπτά.
8. Υποψήφιος θεωρείται ότι απέτυχε όταν κατά την εξέταση καταλαμβάνεται να:
αντιγράφει με οποιονδήποτε τρόπο ή
κάνει χρήση οποιονδήποτε βιβλίων και σημειώσεων ή
συνεργάζεται ή συνομιλεί με άλλους εξεταζόμενους ή
κάνει χρήση οποιασδήποτε ηλεκτρονικής συσκευής ή
απομακρύνεται από τη θέση εξέτασης για οποιονδήποτε λόγο πριν την ολοκλήρωση της εξέτασης ή
απομακρύνεται από τη θέση εξέτασης, εάν είναι ο προτελευταίος υποψήφιος που έχει απομείνει, πριν ολοκληρώσει την εξέταση ΠΕΕ και ο τελευταίος υποψήφιος.
9. Η βαθμολόγηση των γραπτών γίνεται με το πέρας των εξετάσεων από τις επιτροπές διόρθωσης των γραπτών. Επιτυχόντες, για το ΠΕΕ Εθνικών και Διεθνών Μεταφορών, θεωρούνται οι υποψήφιοι που έχουν συγκεντρώσει συνολική βαθμολογία τουλάχιστον εκατόν είκοσι (120) μονάδων, έχουν δηλαδή συγκεντρώσει τουλάχιστον εξήντα τοις εκατό (60%) του συνόλου της δυνατής βαθμολογίας, έχοντας παράλληλα ελάχιστη βαθμολογία εξήντα (60) μονάδων από τα ερωτηματολόγια πολλαπλής επιλογής και σαράντα (40) μονάδων από τις μελέτες περιπτώσεων, Επιτυχόντες, για το ΠΕΕ Διεθνών Μεταφορών, θεωρούνται οι υποψήφιοι που έχουν συγκεντρώσει συνολικά βαθμολογία τουλάχιστον εξήντα (60) μονάδων, έχουν δηλαδή συγκεντρώσει τουλάχιστον εξήντα τοις εκατό (60%) του συνόλου της δυνατής βαθμολογίας, έχοντας παράλληλα ελάχιστη βαθμολογία τριάντα (30) μονάδων από τα ερωτηματολόγια πολλαπλής επιλογής και είκοσι (20) μονάδων από τις μελέτες περιπτώσεων. Οι επιτροπές με βάση τη βαθμολογία των γραπτών συντάσσουν κατάσταση επιτυχόντων η οποία υπογράφεται από τα τρία μέλη σε κάθε σελίδα. Η κατάσταση διαβιβάζεται στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών της Περιφέρειας για την έκδοση των ΠΕΕ. Κατάσταση με τα αποτελέσματα των εξετάσεων αποστέλλεται στις συμμετέχουσες ΣΕΚΑΜ.
10. Οι Υπηρεσίες Μεταφορών με βάση την κατάσταση επιτυχόντων εκδίδουν ΠΕΕ οδικού μεταφορέα εμπορευμάτων ή επιβατών και ενημερώνουν για κάθε έκδοση ΠΕΕ το Εθνικό Μητρώο Μεταφορικών Επιχειρήσεων (ΕΜΜΕ).
11. Η θεωρητική εξέταση των υποψήφιων οι οποίοι παρουσιάζουν ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (π.χ. δυσλεξία) παρατείνεται κατά 30 λεπτά για το ΠΕΕ Εθνικών και Διεθνών Μεταφορών και κατά 15 λεπτά για το ΠΕΕ Διεθνών Μεταφορών. Μέλος της επιτροπής ή επιτηρητής αναλαμβάνει, εφόσον ο υποψήφιος το επιθυμεί να αναγνώσει τις ερωτήσεις. Για τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας, στην αίθουσα παραμένουν για τον επιπλέον χρόνο τουλάχιστον δύο υποψήφιοι ανεξαρτήτως της ολοκλήρωσης του χρόνου εξέτασης τους. Για την απόδειξη της μαθησιακής δυσκολίας απαιτείται η υποβολή στην αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών ειδικής διαγνωστικής έκθεσης από κρατικό νοσοκομείο ή κρατικό ίδρυμα κατά την υποβολή των οριστικών καταστάσεων από τη ΣΕΚΑΜ στην Υπηρεσία Μεταφορών ή κατά την υποβολή των δικαιολογητικών του υποψηφίου στην Υπηρεσία Μεταφορών, εάν αυτός δεν έχει φοιτήσει σε ΣΕΚΑΜ. Η επίδειξη της σχετικής έκθεσης απαιτείται και κατά τη διενέργεια των εξετάσεων.
Άρθρο 6
Διενέργεια των εξετάσεων με τη χρήση Πληροφοριακού Συστήματος
1. Οι. εξετάσεις για τη χορήγηση των ΠΕΕ με χρήση Πληροφοριακού Συστήματος (Π.Σ.) στους αποφοίτους ΣΕΚΑΜ, διενεργούνται από τις επιτροπές του άρθρου 5 των Υπηρεσιών Μεταφορών των Περιφερειών, στην περιοχή αρμοδιότητας των οποίων λειτουργούν Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης Μεταφορέων (ΣΕΚΑΜ). Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται τέσσερις (4) φορές κατ' έτος (Μάρτιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο), σε αίθουσες κατάλληλα εξοπλισμένες, για το σύνολο των προγραμματισθέντων υποψηφίων.
α. Για κάθε ομάδα εξέτασης δημιουργείται αρχείο «Ομάδα Εξέτασης» με τα στοιχεία των εξεταζόμενων ανά κατηγορία εξέτασης όπως αυτά προκύπτουν από τον πίνακα του υποδείγματος κατάστασης υποψηφίων του παραρτήματος της παρούσας. Όταν ο εξεταζόμενος δεν έχει φοιτήσει σε σχολή ΣΕΚΑΜ, τα απαιτούμενα στοιχεία αποστέλλονται από τον ενδιαφερόμενο στην υπηρεσία μεταφορών, η οποία για το λόγο αυτό έχει αναρτήσει σχετική ανακοίνωση ένα μήνα πριν τη διενέργεια εξετάσεων προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων και υποβολή αιτήσεων.
β. Ο υπεύθυνος για τον προγραμματισμό υπάλληλος εισάγει τα στοιχεία των υποψηφίων στο Π.Σ. και δημιουργεί τις Ομάδες Εξέτασης. Οι Ομάδες Εξέτασης με τα στοιχεία των προγραμματισθέντων υποψηφίων οι οποίες εκτυπώνονται μέσω του Π.Σ., αναρτώνται σε εμφανές μέρος έξω από την αίθουσα, κατά την ημέρα των εξετάσεων, προκειμένου οι υποψήφιοι να ελέγχουν την ορθότητα των προσωπικών τους στοιχείων, πριν εισέλθουν στην αίθουσα. Πριν την έναρξη της εξέτασης, οι υποψήφιοι υπογράφουν στις συγκεντρωτικές καταστάσεις (αντίγραφο αυτών που αναρτώνται έξω από την αίθουσα), προκειμένου να επιβεβαιωθεί η παρουσία τους στην εξέταση. Οι καταστάσεις αυτές επισυνάπτονται στη συγκεντρωτική κατάσταση των τελικών αποτελεσμάτων.
2. Η κατανομή των υποψηφίων στις αίθουσες πραγματοποιείται με τυχαίο τρόπο ως αποτέλεσμα ηλεκτρονικής επιλογής, και κατόπιν εκτύπωσης αναφοράς με τα ονόματα θέσεις των υποψηφίων. Η επιτροπή ελέγχει την ταυτότητα των υποψηφίων, που εισέρχονται στις αίθουσες εξέτασης. Υποψήφιος που δεν φέρει μαζί του τα αποδεικτικά στοιχεία ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα ή διαβατήριο) αποκλείεται από τις εξετάσεις και στην κατάσταση σημειώνεται ως μη προσελθών. Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο ταυτοπροσωπίας διαπιστωθούν ήσσονος σημασίας διαφορές στα στοιχεία των υποψηφίων (όπως αναγραμματισμός ονόματος) αυτές διορθώνονται μέσω σχετικής διαδικασίας που παρέχεται από το Π.Σ.
3. Η εξέταση των υποψηφίων για χορήγηση ΠΕΕ μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος θεωρητικών Εξετάσεων διενεργείται ως εξής:
α. Το σύστημα δημιουργεί με τυχαία επιλογή, από συγκεκριμένη βάση ερωτήσεων και μελετών περίπτωσης, θέματα διακριτά για κάθε υποψήφιο. Η διαδικασία εξέτασης για το ΠΕΕ Εθνικών και Διεθνών Μεταφορών και για το ΠΕΕ Διεθνών Μεταφορών περιλαμβάνει δύο (2) δοκιμασίες, ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και μελέτες περιπτώσεων (case studies), ως εξής:
i) Για το ΠΕΕ Εθνικών και Διεθνών Μεταφορών ένα (1) ερωτηματολόγιο Εθνικών Μεταφορών και ένα (1) Διεθνών Μεταφορών με τριάντα (30) ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής το καθένα [σύνολο εξήντα (60) ερωτήσεις]. Η κάθε ερώτηση περιλαμβάνει τέσσερις (4) προτεινόμενες απαντήσεις εκ των οποίων μία (1) μόνο είναι ορθή και δύο (2) μελέτες περιπτώσεων (case studies) Εθνικών και δύο (2) μελέτες περιπτώσεων Διεθνών [σύνολο τέσσερις (4) μελέτες περιπτώσεων].
ii) Για το ΠΕΕ Διεθνών Μεταφορών ένα (1) ερωτηματολόγιο Διεθνών Μεταφορών με τριάντα (30) ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και δύο (2) μελέτες περιπτώσεων Διεθνών Μεταφορών. Η κάθε ερώτηση περιλαμβάνει τέσσερις (4) προτεινόμενες απαντήσεις εκ των οποίων μία (1) μόνο είναι ορθή. Η κάθε μελέτη περίπτωσης περιλαμβάνει δύο (2) υποερωτήματα με τέσσερις (4) πιθανές απαντήσεις από τις οποίες μία (1) είναι ορθή.
β. Ο συνολικός χρόνος της εξέτασης έχει ως εξής: για το ΠΕΕ Εθνικών και Διεθνών Μεταφορών διακόσια σαράντα (240) λεπτά, για το ΠΕΕ Διεθνών Μεταφορών εκατόν είκοσι (120) λεπτά.
γ. Το Π.Σ. δημιουργεί για κάθε υποψήφιο ένα ερωτηματολόγιο με τυχαίο τρόπο, με τον προβλεπόμενο, ανά κατηγορία αριθμό, ερωτήσεων.
Στην οθόνη εμφανίζεται η εικόνα της ερώτησης με τις πιθανές απαντήσεις. Ο υποψήφιος αφού διαβάσει ή ακούσει την ερώτηση με τις απαντήσεις επιλέγει τη σωστή απάντηση. Αυτομάτως εμφανίζεται η επόμενη ερώτηση και επαναλαμβάνεται η ίδια διαδικασία. Το Π.Σ. επιτρέπει στον εξεταζόμενο να προχωρήσει στην επόμενη ερώτηση, χωρίς να απαντήσει αυτή την οποία επεξεργάζεται εκείνη τη στιγμή. Αφού φτάσει ο εξεταζόμενος στην τελευταία ερώτηση, το σύστημα επιστρέφει αυτόματα στην πρώτη μη απαντημένη ερώτηση και συνεχίζει ο υποψήφιος κατά τον ίδιο τρόπο μέχρι να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις ή να εξαντληθεί ο δικαιούμενος χρόνος, η. Με τη συμπλήρωση του συνολικού ανά Ερωτηματολόγιο αριθμού ερωτήσεων ή την εκπνοή του δικαιούμενου ανά Ερωτηματολόγιο χρόνου εξέτασης, εμφανίζεται στην οθόνη η ένδειξη «ΤΕΛΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ» και η εξεταστική διαδικασία ολοκληρώνεται.
Με την ολοκλήρωση της εξεταστικής διαδικασίας, το σύστημα εκτυπώνει:
i. Αναλυτική κατάσταση αποτελεσμάτων με τα στοιχεία του υποψηφίου, τις ερωτήσεις ανά Ερωτηματολόγιο στις οποίες εξετάστηκε καθώς και τις απαντήσεις που έδωσε, την ορθότητα ή όχι αυτών, καθώς και το τελικό αποτέλεσμα της πραγματοποιηθείσας εξέτασης. Η εν λόγω κατάσταση αποτελεσμάτων υπογράφεται από την εξεταστική επιτροπή και καταχωρείται στο φάκελο του υποψηφίου. Αντίγραφο αυτής, ομοίως υπογεγραμμένη, δίνεται και στον υποψήφιο εφόσον ζητηθεί.
ii. Συγκεντρωτική κατάσταση αποτελεσμάτων με τα στοιχεία των συμμετεχόντων στην εξέταση και τα τελικά αποτελέσματα. Η εν λόγω κατάσταση τηρείται στο αρχείο της υπηρεσίας Μεταφορών και Επικοινωνιών.
δ. Η βαθμολόγηση γίνεται ως εξής: Κάθε ορθή απάντηση σε ερώτηση του ερωτηματολογίου βαθμολογείται με δύο (2) μονάδες και κάθε ορθή απάντηση σε μελέτη περίπτωσης με είκοσι (20) μονάδες. Η άριστη βαθμολογία για το ΠΕΕ Εθνικών και Διεθνών Μεταφορών είναι εκατόν είκοσι (120) μονάδες για το ερωτηματολόγιο και ογδόντα (80) μονάδες για τις μελέτες περίπτωσης. Το σύνολο της άριστης βαθμολογίας και στις δύο δοκιμασίες είναι διακόσιες (200)μονάδες. Η άριστη βαθμολογία για το ΠΕΕ Διεθνών Μεταφορών είναι εξήντα (60) μονάδες για το ερωτηματολόγιο και σαράντα (40) μονάδες για τις μελέτες περιπτώσεων. Το σύνολο της άριστης βαθμολογίας και από τις δύο δοκιμασίες είναι εκατό (100) μονάδες.
i) Επιτυχόντες, για το ΠΕΕ Εθνικών και Διεθνών Μεταφορών, θεωρούνται οι υποψήφιοι που έχουν συγκεντρώσει συνολική βαθμολογία τουλάχιστον εκατόν είκοσι (120) μονάδων, έχουν δηλαδή συγκεντρώσει τουλάχιστον εξήντα τοις εκατό (60%) του συνόλου της δυνατής βαθμολογίας, έχοντας παράλληλα ελάχιστη βαθμολογία εξήντα (60) μονάδων από τα ερωτηματολόγια πολλαπλής επιλογής και σαράντα (40) μονάδων από τις μελέτες περιπτώσεων. Επιτυχόντες, για το ΠΕΕ Διεθνών Μεταφορών, θεωρούνται οι υποψήφιοι που έχουν συγκεντρώσει συνολικά βαθμολογία τουλάχιστον εξήντα (60) μονάδων έχουν δηλαδή συγκεντρώσει τουλάχιστον εξήντα τοις εκατό (60%) του συνόλου της δυνατής βαθμολογίας, έχοντας παράλληλα ελάχιστη βαθμολογία τριάντα (30) μονάδων από τα ερωτηματολόγια πολλαπλής επιλογής και είκοσι (20) μονάδων από τις μελέτες περιπτώσεων. Σε περίπτωση αποτυχίας στην πρώτη δοκιμασία (ερωτηματολόγιο), ο υποψήφιος θα αποκλείεται από την υπόλοιπη διαδικασία των εξετάσεων.
ιι) Υποψήφιος θεωρείται ότι απέτυχε όταν κατά την εξέταση καταλαμβάνεται να:
κάνει χρήση οποιονδήποτε βιβλίων και σημειώσεων ή
συνεργάζεται ή συνομιλεί με άλλους εξεταζόμενους ή
κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή
κάνει χρήση οποιασδήποτε άλλης ηλεκτρονικής συσκευής όπως υπολογιστή χειρός ή
πλοηγείται στο διαδίκτυο ή σε άλλα προγράμματα ή
απομακρύνεται από τη θέση εξέτασης για οποιονδήποτε λόγο πριν την ολοκλήρωση της εξέτασης ή
απομακρύνεται από τη θέση εξέτασης, εάν είναι ο προτελευταίος υποψήφιος που έχει απομείνει, πριν ολοκληρώσει την εξέταση ΠΕΕ και ο τελευταίος υποψήφιος.
4. Η θεωρητική εξέταση των υποψήφιων οδικών μεταφορέων οι οποίοι παρουσιάζουν ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (π.χ. δυσλεξία) πραγματοποιείται με τη βοήθεια προσωπικών ακουστικών και με εκφώνηση των αντίστοιχων ερωτηματολογίων. Ο διαθέσιμος χρόνος παρατείνεται κατά 30 λεπτά για το ΠΕΕ Εθνικών και Διεθνών Μεταφορών και κατά 15 λεπτά για το ΠΕΕ Διεθνών Μεταφορών.
5. Μέχρι την εφαρμογή του νέου Πληροφοριακού Συστήματος Εξετάσεων ΠΕΕ, η εξέταση των υποψηφίων διεξάγεται όπως προβλέπεται στο άρθρο 5 της παρούσας.
Άρθρο 7
Καταργούμενες διατάξεις
Η υπουργική απόφαση Β/31367/2483/2007 (Β' 968) καταργείται.
__________________________
Παράρτημα
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΣΕΚΑΜ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΕΕ ΟΔΙΚΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΕΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΟ ... ΜΕΧΡΙ ...
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΕΚΑΜ
ΕΠΩΝΥΜΟ Ή ΕΠΩΝΥΜΙΑ (ΤΗΛ. )
ΕΔΡΑ ΣΧΟΛΗΣ
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ (για φυσικό πρόσωπο)
ΝΟΜΙΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ (για νομικό πρόσωπο)
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΠΟΥΔΩΝ
Δ/ΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ Ή ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ | ||||||||
Α/Α | ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ | ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ | Α.Δ.Τ. | Α.Φ.Μ. | ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ | ΕΙΔΟΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ | ΑΡΙΘΜΟΣ ΩΡΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ | |
Άρθρο 8
Ισχύς
Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από την δημοσίευση της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η πρώτη εφαρμογή της διαδικασίας εξετάσεων σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας λαμβάνει χώρα τον Δεκέμβριο 2017.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2017
Ο Υπουργός
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ
https://www.taxheaven.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου