Ο υπουργός Οικονομικών τα βλέπει ρόδινα και δίνει συνεντεύξεις για να υπερασπιστεί την πολιτική του. Οι «Financial Times» έχουν άλλη άποψη: «Το ελληνικό δράμα δεν θα έχει καλό τέλος»
Της Ελένης Κωσταρέλου
Οι ώμοι των αδύναμων Ελλήνων θα καταρρεύσουν οδηγώντας σε ελληνικό δράμα, καθώς η κυβέρνηση με τη μνημονιακή πολιτική της τρόικας επέλεξε να προστατεύσει τους προνομιούχους…
Η μνημονιακή πολιτική, μέσω της οποίας η κυβέρνηση άρχισε τελευταία να βλέπει ακόμα και φως στην άκρη του τούνελ επιχειρώντας να πείσει άπαντες πως όλα βαίνουν καλώς, δεν φαίνεται να βρίσκει έξωθεν συμμάχους.
Αποκαλυπτικό είναι το χθεσινό δημοσίευμα (editorial) των Financial Times με τον τίτλο «Το ελληνικό δράμα δεν θα έχει καλό τέλος» (Greek drama lacks a happy ending), που διαπιστώνει υπερβολικά μεγάλες περικοπές σε βάρος των αθώων Ελλήνων, αλλά και επιλογή των ελληνικών κυβερνήσεων να προστατευτούν οι προνομιούχοι και να μεταφερθεί το βάρος στους πιο αδύναμους ώμους.
«Αφού έλαβε δάνεια εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ η Ελλάδα, χωρίς να αντιμετωπίζεται πια ως απειλή για την ακεραιότητα της ευρωζώνης, συνεχίζει να ζει το μαρτύριό της μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας», επισημαίνει το δημοσίευμα και διευκρινίζει ότι παρά τις όποιες βελτιώσεις των αριθμών, οι άνθρωποι δυστυχούν, καθώς «το τίμημα είναι τεράστιο».
Το ΑΕΠ έχει υποχωρήσει πάνω από 20%. Το κόστος ανά μονάδα εργασίας εμφάνισε πλασματική βελτίωση, καθώς προέρχεται από τις περικοπές των μισθών και συνεπώς τη χειροτέρευση του επιπέδου ζωής και από την αύξηση της παραγωγικότητας. Είναι προφανές ότι το κοινωνικό κόστος είναι ανυπολόγιστο και οι συνέπειες θα είναι μακροχρόνιες.
Ευθύνη φέρουν τόσο οι Ευρωπαίοι, καθώς «η ευρωζώνη θα μπορούσε να είχε αποδεχτεί νωρίτερα ένα μεγαλύτερο κούρεμα στον ιδιωτικό τομέα», όσο και η Αθήνα, αφού «οι επιλογές της έφεραν περισσότερο πόνο από ό,τι χρειαζόταν» και δίνει το τελειωτικό χτύπημα στους εμπνευστές και τους εφαρμοστές του Μνημονίου με την επισήμανση ότι «δεν ευθύνονται μόνο οι υπερβολικά μεγάλες περικοπές για τα δεινά των αθώων Ελλήνων, αλλά και η επιλογή να προστατευτούν οι προνομιούχοι και να μεταφερθεί το βάρος στους πιο αδύναμους ώμους».
Oλέθριο το πείραμα της τρόικας
Το δημοσίευμα των Financial Times έρχεται να προστεθεί στην έκθεση του ΔΝΤ, η οποία παραδέχεται εμμέσως πως το πείραμα της τρόικας αποδείχθηκε ολέθριο για την Ελλάδα. Πάραυτα οι δανειστές πιέζουν για συνέχιση της ίδιας πολιτικής και μάλιστα για την επιβολή της ρήτρας αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή τη λήψη πρόσθετων μέτρων σε περίπτωση απόκλισης.
Ο υπουργός Οικονομικών, πάντως, συνεχίζει να τα βλέπει ρόδινα. Με χθεσινή συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, τονίζει ότι «έχουμε ήδη αρχίσει να αποπληρώνουμε το χρέος μας. Είμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος και έχουμε ήδη καταβάλει 3,7 δισ. ευρώ από τα 8,7 δισ. ευρώ. Αν καταβληθεί μέχρι το τέλος του έτους το συνολικό ποσό, αυτό από μόνο του σημαίνει μια επίδραση στην ανάπτυξη ύψους 1% του ΑΕΠ».
Το ευοίωνο κλίμα συμπληρώθηκε και από τις Βρυξέλλες, με αξιωματούχο να δηλώνει στη Wall Street Journal ότι το Eurogroup της Δευτέρας θα εγκρίνει τις δύο επόμενες δόσεις, των 4,3 δισ. ευρώ του Μαΐου και των 3,2 δισ. ευρώ του Ιουνίου.
Στο μεταξύ, στην άντληση 1,3 δισ. ευρώ προχώρησε χθες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,20% έναντι 4,25% της προηγούμενης δημοπρασίας της 9ης Απριλίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου