Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Η μεγάλη ΦΑΠ(α) του 2014


Η μεγάλη ΦΑΠ(α) του 2014


του Θάνου Τσίρου
Ο εισπρακτικός στόχος έχει ήδη αποφασιστεί -3,2 δισεκατομμύρια ευρώ πρέπει να συλλέξει το υπουργείο Οικονομικών από τα ακίνητα και το 2014- και ήδη στο οικονομικό επιτελείο «σβήνουν» και γράφουν προκειμένου να βγάλουν τον λογαριασμό.
Το 2014, θα ξεκινήσει με την πληρωμή των δύο τελευταίων δόσεων από το χαράτσι της ΔΕΗ που θα αρχίσουμε να πληρώνουμε από τον προσεχή Ιούνιο. Στη συνέχεια, θα παραλάβουμε τα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ έτους 2013, φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων η αντικειμενική αξία των οποίων υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ. Ο συγκεκριμένος φόρος θα υπολογιστεί με βάση τις σημερινές αντικειμενικές αξίες καθώς φορολογητέα ύλη αποτελεί η αξία της ακίνητης περιουσίας του καθενός κατά την 1/1/2013. Κανονικά ο φόρος θα έπρεπε να εισπραχτεί μέσα στο 2013. Ωστόσο, δόθηκε παράταση για τη δήλωση των μεταβολών που επήλθαν στην ακίνητη περιουσία του καθενός (σ.σ τα φετινά Ε9 θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι το τέλος Αυγούστου) οπότε είναι απίθανο να υπολογιστεί ο φόρος και να σταλούν τα εκκαθαριστικά μέχρι το τέλος του έτους. Ο ΦΑΠ του 2013, θα πρέπει να πληρωθεί σε τέσσερις δόσεις
xrimata-2-ph
Το τρίτο «χτύπημα» θα είναι και το ισχυρότερο. Μέσα στο 2014, θα κληθούμε να πληρώσουμε τον ενιαίο φόρο ακινήτων ο οποίος θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Υποτίθεται ότι οι αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να μειωθούν προκειμένου να αποτυπώσουν την πραγματική εικόνα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην κτηματαγορά. Αυτό όμως δεν ισχύει για όλες τις περιοχές της χώρας. Στις φθηνότερες περιοχές –οι οποίες είναι και περισσότερες αριθμητικά σε σχέση με τις ακριβές- θα υπάρξουν αυξήσεις. Κατά συνέπεια, θα αυξηθεί και ο ενιαίος φόρος ακινήτων. Δεδομένου ότι στην Ελλάδα οι ιδιοκτήτες έχουν περιουσίες μικρής αξίας (σ.σ μόνο 400.000 Έλληνες σπάνε το όριο των 200.000 ευρώ), αυτοί που θα επιβαρυνθούν από την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών θα είναι περισσότεροι από αυτούς που θα ελαφρυνθούν.
Για τον τρόπο υπολογισμού του φόρου, η αρμόδια διακομματική επιτροπή ξεκίνησε και πάλι τις συναντήσεις καθώς το νέο νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι το φθινόπωρο. Έργο της επιτροπής θα είναι να καθορίσει τον τελικό τρόπο φορολόγησης και τους συντελεστές. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο νέος φόρος θα υπολογίζεται ως εξής:
1.       Για τα κτίσματα είτε θα υπάρχει ένα μικρό αφορολόγητο της τάξεως των 50.000 ευρώ είτε δεν θα υπάρχει καθόλου αφορολόγητο. Ο φόρος θα υπολογίζεται με κλίμακα και συντελεστές που θα κυμαίνονται από 0,1% έως 1,5% ενώ το κύριο φορολογικό βάρος θα πέσει στις περιουσίες άνω των 200.000 ευρώ.
2.       Τα αγροτεμάχια και τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, θα προστίθενται στην υπόλοιπη περιουσία και θα φορολογούνται με βάση την ενιαία κλίμακα. Ειδική μεταχείριση θα υπάρχει για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών οι οποίες προτείνεται να φορολογούνται με ξεχωριστή ηπιότερη φορολογική κλίμακα.
3.       Όσον αφορά στα ακίνητα των επιχειρήσεων, θα γίνεται διάκριση ανάμεσα στα ιδιοχρησιμοποιούμενα και τα εκμεταλλεύσιμα. Για τη δεύτερη κατηγορία, ο φόρος θα υπολογίζεται  με κλίμακα η οποία όμως προτείνεται να είναι ηπιότερη σε σχέση με αυτή που ισχύει σήμερα για τη φορολόγηση των ακινήτων των νομικών προσώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: