Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Ξεπουλάει όσο όσο το κτηματομεσιτικόν «Η Ελλάς»


Ξεπουλάει όσο όσο το κτηματομεσιτικόν «Η Ελλάς»


galanos




Του Λευτέρη Γαλανού
Αν ήταν κτηματομεσιτικό γραφείο –και δεν το έκρυβε– το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου), θα έπρεπε να ανοίξει σαμπάνιες, καθώς τον προηγούμενο μήνα (ξε)πούλησε τέσσερα ακίνητα του Δημοσίου στο εξωτερικό.
Οι πανηγυρισμοί γι’ αυτές τις εμπορικές πράξεις ωστόσο δεν ακουστήκαν δυνατά, καθώς το ποσό που συγκεντρώθηκε (περί τα 40 εκατ. ευρώ) δεν αναλογεί παρά σε μια σταγόνα του ελληνικού χρέους.
KTIRIO-brussels
Το κτίριο που στέγαζε την ελληνική κυβέρνηση έχει βγάλει σε αγγελίες ακίνητα, οικόπεδα «φιλέτα», κτίρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες εντός και εκτός Ελλάδος.
Παρ’ όλα αυτά, οι εν λόγω πωλήσεις που πέτυχε το ΤΑΙΠΕΔ μάς δείχνουν το μοντέλο του ξεπουλήματος που θα ακολουθηθεί. Στην ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα του Ταμείου άλλωστε βλέπει κανείς πώς είναι οργανωμένο σαν κτηματομεσιτικό γραφείο και εκθέτει την πραμάτεια του (ακίνητα, οικόπεδα φιλέτα, κτίρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες εντός και εκτός Ελλάδος). Ολα όσα δηλαδή προορίζονται για «σκότωμα», προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα χρεολύσια των δανειστών.
Στις… αγγελίες του ΤΑΙΠΕΔ, που μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά απολαμβάνοντας και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τα «φιλέτα» που εκποιούνται στην ιστοσελίδα http://www.hradf.com/gr/real-estate/real-estate-properies-abroad, παρουσιάζονται οι «χρυσές ευκαιρίες» για τους υποψήφιους επενδυτές σε προσιτές τιμές.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Ανάμεσα σε αυτές τις ευκαιρίες βρίσκονται έξι ακίνητα του εξωτερικού, ιδιοκτησίας του ελληνικού δημοσίου, σε Λονδίνο, Λευκωσία, Βρυξέλλες, Βελιγράδι, Λιουμπλιάνα και Τασκένδη. Ηδη τα τέσσερα από αυτά πουλήθηκαν…Για την κυβέρνηση και τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ όμως τίθεται ήδη μείζον πολιτικό θέμα με οικονομικές διαστάσεις, κάτι που επισημαίνεται και μετά από ερώτηση-καταγγελία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κοντονή, που κατατέθηκε στη Βουλή στις 12 Απριλίου 2013 για «σκανδαλώδη» πώληση του κτιρίου στις Βρυξέλλες.
Η εν λόγω υπόθεση έχει ως εξής: το ελληνικό δημόσιο εκποίησε πρόσφατα, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, στην εταιρεία Home Invest Belgium το ιδιόκτητο κτίριο του ελληνικού δημοσίου στις Βρυξέλλες, στην οδό Montoyer 25-29.
Το τίμημα της πώλησης αυτής ανήλθε σε 3.240.000 ευρώ και η πώληση θεωρήθηκε απολύτως «επιτυχής» από το ΤΑΙΠΕΔ. Σχετικώς ακολουθήθηκε διαδικασία πλειοδοτικού διαγωνισμού.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τις οποίες επικαλείται ο βουλευτής, το ίδιο κτίριο είχε αγορασθεί από το ελληνικό δημόσιο το 1995 αντί του τότε τιμήματος των 8.430.000 ευρώ (τότε 340.000.000 βελγικών φράγκων).
Το κτίριο αυτό στέγασε επί χρόνια τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οταν τέθηκε ζήτημα πώλησης του κτιρίου το 2005, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, η οποία είχε την διαχείρισή του, έθεσε ως τιμή αφετηρίας το ποσό των 8.100.000 ευρώ.
«Παρά τα λεγόμενα από το ΤΑΙΠΕΔ ότι το επιτευχθέν τίμημα είναι κατά 27% ανώτερο από την ανεξάρτητη αποτίμηση και κατά 13% ανώτερο από την τιμή εκκίνησης, είναι απολύτως προφανές ότι το ακίνητο εκποιήθηκε με μεγάλη ζημία του ελληνικού δημοσίου και με δεδομένη τη μη ύπαρξη ικανοποιητικών προσφορών, έπρεπε να μην πωληθεί» επισημαίνει ο κ. Κοντονής και προσθέτει: «Η εκποίηση του συγκεκριμένου κτιρίου συνάδει με τη γενικότερη εκποίηση δημοσίων ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ και το ελληνικό δημόσιο σε τιμήματα άκρας υποτίμησης και εξευτελισμού της αξίας τους και χάριν της ικανοποίησης των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών και της “μη βιώσιμης” εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους. Η διαδικασία αυτή» καταλήγει «πρέπει να σταματήσει εδώ».
ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Τα ερωτήματα που έθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κοντονής προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εξωτερικών:
1. Για ποιους λόγους επέτρεψε ή παρέλειψε να εμποδίσει καθένας τους την πώληση του ως άνω κτιρίου στις Βρυξέλλες, στην οδό Montoyer 25-29, σε χαμηλό ή και εξευτελιστικό τίμημα και με μεγάλη ζημία του ελληνικού δημοσίου;
2. Τι προτίθεται να πράξει καθένας τους για τη μη επανάληψη τέτοιων διαδικασιών εκποίησης δημοσίων ακινήτων στο εξωτερικό αλλά και για την ανάκτηση από το Δημόσιο του παραπάνω κτιρίου;
3. Ποια άλλα κτίρια του ελληνικού δημοσίου στο εξωτερικό έχουν εκποιηθεί και με ποιο τίμημα;
Εισέπραξαν σταγόνα στον ωκεανό του χρέους
Κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς να δώσουν πειστικές απαντήσεις, συνεχίζουν τη διαδικασία των εκποιήσεων, ξεκινώντας από κτίρια ιδιοκτησίας του ελληνικού δημοσίου στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα:
ΛΟΝΔΙΝΟ: Μία μη εκσυγχρονισμένη βίλα αρχιτεκτονικής τύπου Italianate, διατηρητέα μονοκατοικία δεύτερης διαβάθμισης, 810 τ.μ., στο πολυπόθητο σημείο της νότιας πλευράς του Holland Park. Το κτίριο επωφελείται από έναν πίσω κήπο που επικοινωνεί άμεσα με το πάρκο. Ελάχιστη Τιμή: 22 εκατ. λίρες. Πουλήθηκε για 23.305.000 λίρες.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ : Μια μοναδική έκταση 8.000 τ.μ., βρισκόμενη στην περιοχή Κύκκος, στον Δήμος Εγκωμης, στην καλύτερη τοποθεσία της Λευκωσίας. Πλησίον βρίσκονται υπουργεία, δύο πανεπιστήμια, πρεσβείες και γραφεία πολλών εταιρειών. Ελάχιστη Τιμή: 5 εκατ. ευρώ. Πουλήθηκε 8.300.000 ευρώ.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Πρόκειται για εννιαώροφο κτίριο, 3.000 τ.μ., που βρίσκεται στο Quartier Leopold των Βρυξελλών, στην οδό Montoyer. Το Quartier Leopold είναι ο τόπος στέγασης των Ευρωπαϊκών Θεσμών και αποτελεί μέρος του κέντρου της πόλης. Ελάχιστη Τιμή: 3,24 εκατ. ευρώ. Πουλήθηκε 3.240.000 ευρώ.
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: Το ακίνητο βρίσκεται σε κεντρικό μέρος του Βελιγραδίου και συγκεκριμένα στον Δήμο Vracar. Πρόκειται για τετραώροφο κτίριο, που αποτελείται από ισόγειο και τέσσερις ορόφους, συνολικής επιφάνειας 2.387 τ.μ. Ελάχιστη Τιμή: 2 εκατ. ευρώ. Πουλήθηκε 2.075.000.
Το συνολικό ποσό που εισπράχτηκε από τα τέσσερα αυτά κτίρια είναι περίπου 40 εκατ. ευρώ, δηλαδή σταγόνα στον ωκεανό του χρέους.
Για «σκότωμα» και το κτίριο της ΓΑΔΑ!
Στο γενικό ξεπούλημα που έχει σημάνει το ΤΑΙΠΕΔ με τις εντολές της κυβέρνησης, όπως βλέπουμε στην ιστοσελίδα του, περιλαμβάνονται –εκτός πολλών άλλων– και κτίρια στα οποία στεγάζονται υπουργεία, ΔΟΥ, αστυνομικά τμήματα, υπηρεσίες του δημοσίου αλλά και ιαματικές πηγές!
gada-ph
Το κτίριο που στέγαζε της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας είναι από τα ακίνητα που έβγαλαν στο σφυρί οι…μεσίτες του ΤΑΙΠΕΔ.
Σύμφωνα με τον κατάλογο του ΤΑΙΠΕΔ, ανάμεσα σε άλλα, πωλούνται τα κτίρια των εξής υπουργείων και υπηρεσιών:
  • Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων
  • ΕΛ.ΑΣ. Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών
  • Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (EΛ.ΣΤΑΤ.)
  • Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης
  • Αρχηγείο Αστυνομίας Θεσσαλονίκης
  • Τμήμα Αλλοδαπών Αττικής
  • Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών
  • ΔΟΥ Ξάνθης (A&B) και Χημείο Ξάνθης
  • A’ ΔΟΥ Αθηνών
  • IZ’ ΔΟΥ Αθηνών
  • B’ ΔΟΥ Κορίνθου
  • B’ ΔΟΥ Χαλκίδας
  • ΔΟΥ Σταυρούπολης
  • ΔΟΥ Αλεξανδρούπολης
  • ΔΟΥ Αγίων Αναργύρων
  • ΔΟΥ Παλλήνης
  • IΘ’ ΔΟΥ Αθηνών
  • ΔΟΥ Γλυφάδας
  • ΔΟΥ Χολαργού
  • ΔΟΥ Κηφισιάς
  • Υπουργείο Εσωτερικών Κεντρικό Κτίριο
  • Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών
  • Υπουργείο Δικαιοσύνης
  • Υπουργείο Υγείας
  • Υπουργείο Παιδείας
  • Γενικό Χημείο του Κράτους
  • Υπουργείο Πολιτισμού (Μπουμπουλίνας)
Βγάζουν στο σφυρί τις ιαματικές πηγές σε Φθιώτιδα και Εύβοια
Αξιοσημείωτη είναι και η προώθηση προς πώληση των ιαματικών πηγών της χώρας. Σύμφωνα με τα όσα γράφει στην ιστοσελίδα του, «το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου διερευνά τη δυνατότητα ανάπτυξης του ιαματικού τουρισμού/τουρισμού ευεξίας στην Ελλάδα σκοπεύοντας στην κεφαλαιοποίηση επί του υπάρχοντος δικτύου ιαματικών πηγών. Κατά την τρέχουσα περίοδο, οι ακόλουθες ιαματικές πηγές είναι υπό εξέταση»:
ΑΙΔΗΨΟΣ: Οι πηγές που βρίσκονται στη βόρεια Εύβοια είναι γνωστές από την εποχή του Αριστοτέλη, η χρήση τους χρονολογείται από τον 3ο αιώνα π.Χ. και ήταν πολύ δημοφιλείς κατά τη ρωμαϊκή περίοδο. Μία από τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις στον τομέα της υδροθεραπείας και φυσιοθεραπείας στην Ελλάδα. Αποτελείται από ένα συγκρότημα δέκα κτιρίων, που καλύπτει συνολική επιφάνεια 9.446,40 τ.μ. κτισμάτων και 23.500 τ.μ. γης.
ΥΠΑΤΗ: Βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα, στον νομό Φθιώτιδας, πλησίον της Λαμίας (18 χλμ.) και σε απόσταση 230 χλμ. από την Αθήνα, σε δασωμένη περιοχή στον κάμπο του Σπερχειού. Οι πηγές θεωρούνται εφάμιλλες των λουτρών Royat της Γαλλίας και του Neuhelm της Γερμανίας, όσον αφορά τη φυσικοχημική σύνθεση του νερού. Περιλαμβάνει κέντρο υδροθεραπείας, ξενοδοχείο, εστιατόριο, κατάστημα και άλλα κτίρια, που αναγέρθηκαν σε έκταση 868.000 τ.μ.
ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ: Βρίσκονται σε παραθαλάσσια περιοχή του Νομού Φθιώτιδας, σε όμορφο περιβάλλον περιστοιχισμένο από βουνά και θάλασσα. Πλησίον της Λαμίας (38 χλμ.) και σε απόσταση 165 χλμ. από την Αθήνα. Οι πηγές είναι αποτέλεσμα γεωλογικών φαινομένων στον Κόλπο του Μαλιακού και στα όρη Καλλίδρομο-Κνημίδα. Το συγκρότημα περιλαμβάνει παλαιά και ξεπερασμένα ξενοδοχεία και κέντρο υδροθεραπείας, συνολικής επιφάνειας 16.610 τ.μ. σε έκταση γης 554.206 τ.μ.
ΚΟΝΙΑΒΙΤΗ/ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ: Βρίσκονται σε παραθαλάσσια περιοχή του Νομού Φθιώτιδας. Πλησίον της Λαμίας (37 χλμ.) και σε απόσταση 166 χλμ. από την Αθήνα. Το συγκρότημα περιλαμβάνει παλαιά και ξεπερασμένα κτίρια συνολικής επιφάνειας 1.510 τ.μ. σε έκταση γης 1.061.955 τ.μ.
ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ: Βρίσκονται στον Νομό Φθιώτιδας, πλησίον της Λαμίας (15 χλμ.) και σε απόσταση 185 χλμ. από την Αθήνα. Το συγκρότημα περιλαμβάνει κέντρο υδροθεραπείας, δύο παλαιά και ξεπερασμένα ξενοδοχεία, ένα κτίριο όπου στεγάζεται η διοίκηση και ένα εκκλησάκι, σε έκταση γης 785.398 τ.μ.
DSCF0917-ph
Οι ιαματικές πηγές της Αιδηψού, όπου υπάρχουν σύγχρονες εγκαταστάσεις υδροθεραπείας και φυσιοθεραπείας. Προς ξεπούλημα και αυτές…
Δημοσιεύτηκε στις «6Μέρες» την Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: