Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Τριπλό μέτωπο για 4,2 δισ. ευρώ | Εφημερίδα των συντακτών

Τριπλό μέτωπο για 4,2 δισ. ευρώ | Εφημερίδα των συντακτών


Τριπλό μέτωπο για 4,2 δισ. ευρώ

«ΠΥΡΕΤΟΣ» ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ EUROGROUP ΤΗΣ 13ης ΜΑΪΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΔΟΣΗΣ

Της Ελένης Κωσταρέλου

Απολύσεις, φορολόγηση ακινήτων και ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών είναι τα τρία μέτωπα της κυβερνητικής πολιτικής εν όψει του Eurogroup της 13ης Μαΐου για την έγκριση της μεγάλης δόσης των 4,2 δισ. ευρώ.

Το μεταπασχαλινό πρόγραμμα ξεκινάει με τη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, η οποία και θα λάβει τις αποφάσεις για τη φορολόγηση των ακινήτων, με βασικό στόχο την άντληση εσόδων 3,2 δισ. ευρώ φέτος. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως και οι απολύσεις που εκτιμάται ότι θα «τρέξουν» προσεχώς.

Στο υπουργείο Οικονομικών πάντως προετοιμάζονται πυρετωδώς για το Eurogroup της Δευτέρας του Θωμά, καθώς αναμένεται η έγκριση των 4,2 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την ΕΚΤ, ενώ για το υπόλοιπο 1,8 δισ. το ΔΝΤ συνεδριάζει στις 31 Μαΐου. Μέχρι την εκταμίευση της δόσης η ελληνική κυβέρνηση αναζητεί λύσεις για τη μετακύλιση της έκδοσης των ομολόγων 5,6 δισ. ευρώ που λήγουν στις 20 Μαΐου. Αύριο εκδίδονται έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας και συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, με ημερομηνία διακανονισμού τη 10η Μαΐου.

Τα τρία ανοιχτά μέτωπα που πρέπει να κλείσει αίφνης το οικονομικό επιτελείο είναι:

121. Το σχέδιο φορολόγησης των ακινήτων εξετάζει η διακομματική επιτροπή, με βάση τη διπλή δέσμευση της κυβέρνησης έναντι των πολιτών και της τρόικας για οριζόντια μείωση 15% του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων και την άντληση εσόδων 3,2 δισ. ευρώ από τα ακίνητα.

Δεδομένου ότι δρομολογείται η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» του προηγούμενου τριημέρου, οι τιμές θα αυξηθούν σε περιοχές με αυξημένη ζήτηση και θα μειωθούν σε όσες έχουν υποβαθμιστεί.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται και η μείωση κατά το ήμισυ, στο 4% από 8%, του φόρου μεταβίβασης με το επερχόμενο νέο Μνημόνιο. Αλλωστε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με δήλωσή του στο «Εθνος» προανήγγειλε «τη δραστική μείωση του φόρου μεταβίβασης στα ακίνητα» από το καλοκαίρι, με στόχο την τόνωση της κτηματαγοράς η οποία και αποτελεί τον κινητήριο μοχλό της ελληνικής οικονομίας.

2. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, η οποία σε κάθε περίπτωση επιθυμεί να αποφύγει λύσεις «τύπου Κύπρου» στοχεύοντας κυρίως στη βελτίωση της χρηματοδότησης των τραπεζών και μέσω αυτού στην αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας.

Η Alpha και η Πειραιώς έχουν ήδη εξασφαλίσει το 10% της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου τους για τη διατήρηση του ιδιωτικού τους χαρακτήρα. Στην Alpha η αύξηση κατά 457 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί από τις JP Morgan, Citigroup, HSBC και Credit Agricole, ενώ έχουν εξασφαλιστεί και 93 εκατ. από στρατηγικούς επενδυτές και τα υπόλοιπα από τα 4,57 δισ. θα καλυφθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στην Πειραιώς έχουν ήδη εξασφαλιστεί 570 εκατ. ευρώ από τη Societe Generale και την BCP στο πλαίσιο των εξαγορών της Γενικής και της Millennium Bank, με στόχο τη συγκέντρωση 733 εκατ. ευρώ προς αποφυγή της έκδοσης μετατρέψιμων ομολογιών.

Στην Εθνική εκτιμούν ότι βρίσκονται κοντά στον στόχο για τα 791 εκατ. ευρώ.

Μέσα στον μήνα αναμένεται να εγκριθούν τα ενημερωτικά δελτία και των τριών τραπεζών, οπότε οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν μέσα στον Ιούνιο.

3. Οι απολύσεις είναι το βαρύτερο μέτωπο για την κυβέρνηση. Στο στόχαστρο μπαίνουν τα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου, ακόμη και οι ΔΕΚΟ, προκειμένου άμεσα να προχωρήσει η κατάργησή τους που θα οδηγήσει και στην απόλυση 2.000 υπαλλήλων μέχρι τον Ιούνιο και άλλων 2.000 μέχρι τέλος του έτους.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι τις 14 Μαΐου, βάζει μαχαίρι σε οργανικές θέσεις του Δημοσίου ανοίγοντας τον δρόμο για την απομάκρυνση των υπαλλήλων που απασχολούνται σε αυτές. Αλλαγές επέρχονται και στα Νομικά Πρόσωπα μέσω προεδρικών διαταγμάτων για την κατάργηση, συγχώνευση ή τροποποίησή τους.

Με τα νέα οργανογράμματα σε υπουργεία και δήμους θα επανακαθοριστούν οι κλάδοι προσωπικού κατά κατηγορίες, τα τυπικά προσόντα διορισμού, καθώς και η κατανομή θέσεων σε κλάδους, ειδικότητες και υπηρεσίες και θα καταστεί εφικτή η κατάργηση οργανικών θέσεων, που θα οδηγήσει σε λύση-εξπρές της σχέσης με το προσωπικό κυρίως αορίστου χρόνου.
07/05/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: