Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Aγροτεμάχια: έρχεται διπλό χαράτσι | Εφημερίδα των συντακτών

Aγροτεμάχια: έρχεται διπλό χαράτσι | Εφημερίδα των συντακτών


Aγροτεμάχια: έρχεται διπλό χαράτσι

Στο στόχαστρο 450.000 αγρότες. Η κυβέρνηση ετοιμάζει φόρο σε όλες τις καλλιεργούμενες εκτάσεις από το 2014

Του Μάριου Χριστοδούλου

Πανάκριβα θα στοιχίσει σε 450.000 αγρότες η μείωση κατά 15% στο «χαράτσι» της ΔΕΗ, αφού η κυβέρνηση, με φόρο που θα επιβάλει σε όλες τις καλλιεργούμενες εκτάσεις από το 2014, ετοιμάζεται να εισπράξει τα διπλά.

Το θέμα συζητήθηκε σε νέα σύσκεψη της διακομματικής για τα ακίνητα υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, στην οποία συμφωνήθηκε ότι μέχρι τέλος Ιουνίου οι κρατικές υπηρεσίες θα έχουν συγκεντρώσει τα στοιχεία για την πλειονότητα των ακινήτων στη χώρα μας, ακόμα και αυτά για τα οποία ασκούνται αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Τα πρώτα δεδομένα

Θα έχει προηγηθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η αποστολή αμέσως μετά το Πάσχα των πρώτων δεδομένων από το αρχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με τον αριθμό των στρεμμάτων και το είδος των καλλιεργούμενων εκτάσεων.

Αν και το μητρώο του ΟΠΕΠΕΚΕ θεωρείται ότι είναι το πιο ενημερωμένο, αφού με βάση αυτό δίνονται οι επιδοτήσεις και οι αποζημιώσεις στους κατ’ επάγγελμα αγρότες, εντούτοις εκφράζονται φόβοι μήπως οι ιδιοκτησίες των αγροτών δεν είναι αντιπροσωπευτικές.

Για τον λόγο αυτό, πέραν του νέου Ε9 που κληθούν να υποβάλουν υποχρεωτικά τον Ιούνιο μαζί με τη δήλωση εισοδήματος, στο υπουργείο Οικονομικών σκέφτονται να αφήσουν ανοιχτή μέχρι το τέλος Αυγούστου ειδική εφαρμογή στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών (www.gsis.gr) για να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να διορθώσουν τυχόν λάθη που αφορούν τα ακίνητα τα οποία θα φορολογηθούν με τον ενιαίο φόρο από το 2014.

Οπως έχει ήδη αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» η κυβέρνηση εξετάζει ακόμη και την κατ’ αποκοπή φορολόγηση των αγροτεμαχίων (με βάση το στρέμμα) για να μπορέσει να εισπράξει τα 3,2 δισ. ευρώ από τα ακίνητα όπως προβλέπει το Μνημόνιο.

Με βάση τα σενάρια που έχουν εκπονηθεί, το ύψος αυτής της φορολόγησης κατανέμεται σε 1,2 δισ. ευρώ με 1,3 δισ. ευρώ από τα φυσικά πρόσωπα, 600 εκατ. ευρώ από τα νομικά πρόσωπα (ακίνητα επιχειρήσεων), ενώ άλλα 500- 600 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τα αγροτεμάχια.

Ψάχνουν 700-800 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της Διακομματικής Επιτροπής, τα επιπλέον 700-800 εκατ. ευρώ που αναζητούνται θα «μοιραστούν» και στις τρεις κατηγορίες ακινήτων. Ωστόσο, είναι προφανές ότι από την απόδοση των αγροτεμαχίων θα κριθεί εν πολλοίς και η δυνατότητα πρόβλεψης αφορολογήτου -έστω 50.000 ευρώ- για τις κατοικίες.

Στόχος είναι το σχετικό σχέδιο νόμου να είναι έτοιμο μέχρι τέλος Ιουνίου, έτσι ώστε στις αρχές του 2014 -έτος πρώτης εφαρμογής του ενιαίου φόρου- να μην υπάρχει καμιά εκκρεμότητα, προκειμένου το υπουργείο να ασχοληθεί μόνο με τα ψιλά γράμματα του νομοθετήματος και την επίλυση τυχόν διαφορών που θα προκύψουν μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να υπάρξει επικαιροποίηση των διατάξεων του νέου φόρου το φθινόπωρο, με τα τελικά στοιχεία από την καταγραφή των αγροτεμαχίων, καθώς και των αποφάσεων που θα ληφθούν σχετικά με τις νέες αντικειμενικές αξίες επί των οποίων θα επιβληθεί ο νέος φόρος. Η διακομματική θα πραγματοποιήσει νέα συνάντηση τη Δευτέρα 13 Μαΐου.


02/05/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: