Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Χαρίζουν 50 εκατ. ευρώ από τα δημοτικά τέλη | Εφημερίδα των συντακτών

Χαρίζουν 50 εκατ. ευρώ από τα δημοτικά τέλη | Εφημερίδα των συντακτών


Χαρίζουν 50 εκατ. ευρώ από τα δημοτικά τέλη

ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ HOCHTIEF

Ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, ποντάροντας στο ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμη η υπουργική απόφαση για τα ανταποδοτικά και άλλα τέλη που οφείλει να καταβάλει το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», απέρριψε αίτημα του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδας, που τα διεκδικεί, αναδρομικά για την τελευταία πενταετία

Της Χαράς Τζαναβάρα

Από το 2008 εκκρεμεί η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης με την οποία καθορίζονται τα ανταποδοτικά και άλλα τέλη που οφείλει να καταβάλει το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» στους όμορους δήμους Σπάτων-Αρτέμιδας, Παιανίας, Μαρκόπουλου, Ραφήνας και Κορωπίου.

Η σχετική πρόβλεψη έχει θεσπιστεί με τον νόμο 3631/2008, αλλά οι υπουργοί Οικονομικών, Εσωτερικών και Μεταφορών δεν έχουν καταφέρει τόσα χρόνια να προωθήσουν την απόφαση με τις διαδικασίες υπολογισμού των τελών προς τους δήμους, αποδεικνύοντας γι’ άλλη μια φορά ότι το «Ελ. Βενιζέλος» αποτελεί κράτος εν κράτει, με ένα καθεστώς που εγκαινιάστηκε με τον νόμο 2338/1995, με τον οποίο κυρώθηκε η σύμβαση για το νέο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.

Σε αυτό το διαχρονικό κενό νόμου ποντάρισε ο Δ. Καλογερόπουλος, γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, και στις 23 Απριλίου απέρριψε το αίτημα του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδας, που διεκδικεί από τη Hochtief Facility Management την καταβολή δημοτικών τελών ύψους 50 εκατ. ευρώ, αναδρομικά για την τελευταία πενταετία. Η εταιρεία νοικιάζει από την εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου τις βασικές εγκαταστάσεις του «Ελ. Βενιζέλος» και δεν περιλαμβάνεται στο πακέτο που πουλήθηκε την Τρίτη στους Καναδούς.

«Το αεροδρόμιο φροντίζει να καλύπτει με δικές του υπηρεσίες τις βασικές λειτουργίες των εγκαταστάσεών του», εξήγησε στην «Εφ.Συν.» ο Δ. Καλογερόπουλος, που ως πρώην δήμαρχος Αιγάλεω και πρόεδρος της τοπικής ένωσης δήμων Αττικής θεωρεί ότι οι πέντε δήμοι πρέπει να απαιτήσουν τη θεσμοθέτηση καταβολής τελών, όπως ισχύει σε κάθε επιχείρηση. Διευκρίνισε ότι η δημοτική αρχή Σπάτων-Αρτέμιδας έχει δικαίωμα να κάνει ένσταση εναντίον της απόφασης και να προσφύγει στα δικαστήρια. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο Δήμος Παιανίας εισπράττει δημοτικά τέλη από το εμπορικό πάρκο που λειτουργεί μέσα στα όρια του αεροδρομίου.

Tι υποστηρίζει η εταιρεία

Από τη μεριά της η εταιρεία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών», που διαχειρίζεται το σύνολο του αεροδρομίου, υποστηρίζει ότι οι εγκαταστάσεις αποτελούν ενιαίο σύνολο που είναι αποξενωμένο από κάθε δημοτική παροχή, ενώ με τον βασικό νόμο του 1995 οφείλει να καλύψει αυτοτελώς τις υπηρεσίες καθαριότητας, αποχέτευσης και φωτισμού, για τις οποίες έχει συνάψει συμφωνίες με τους αρμόδιους φορείς.

Μιλώντας χθες στον «Real FM», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Δημήτρης Παπαδημούλης κατήγγειλε ότι το Δημόσιο έχει σημαντικές απώλειες από το αεροδρόμιο, όπως έσοδα από ΦΠΑ. Ηταν αυτός που αποκάλυψε την απόφαση του διορισμένου από την κυβέρνηση περιφερειάρχη Αττικής με την οποία απορρίπτεται το αίτημα του δήμου. «Η Hochtief απαλλάχθηκε από τον περιφερειάρχη, γνωστό στέλεχος της Ν.Δ., και από την υποχρέωσή της να πληρώνει τέλη καθαριότητας και φωτισμού στον Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδας, όπως κάνει κάθε επιχείρηση», δήλωσε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.



09/05/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: