Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

ANAΛΥΣΗ ALPHA BANK Καταστροφικά για την οικονομία τα χαράτσια στα ακίνητα | Εφημερίδα των συντακτών

ANAΛΥΣΗ ALPHA BANK Καταστροφικά για την οικονομία τα χαράτσια στα ακίνητα | Εφημερίδα των συντακτών


ANAΛΥΣΗ ALPHA BANK Καταστροφικά για την οικονομία τα χαράτσια στα ακίνητα

Την ανεξέλεγκτη διόγκωση της φορολογίας των ακινήτων κατά το τρέχον έτος καταγράφει η Alpha Bank, η οποία εκτιμά ότι πλέον η κατοχή ακινήτων είναι ζημιογόνα για τους ιδιοκτήτες.

Σε ανάλυσή της για τον κλάδο επισημαίνει ότι η φορολόγηση της πραγματικής αξίας και της υπεραξίας των ακινήτων είναι δίκαιη και αναγκαία μόνο αν οφείλεται σε υποδομές και υπηρεσίες που παρέχονται από το κράτος. Και προσθέτει πως χωρίς την «αναζωπύρωση» των συναλλαγών στην αγορά ακινήτων, η αποτελεσματική φορολογία τους, ακόμη και η φορολογία εισοδήματος, δεν είναι εφικτή.

Μαζί με τις τιμές των ακινήτων μειώθηκαν σημαντικά και τα συμβόλαια, σε ποσοστό 83,3% το 2012, ενώ το φορολογικό κομφούζιο στον κλάδο, με μέτρα αμφίβολης επιβολής και απόδοσης, εμποδίζει την αναθέρμανση της αγοράς. Ειδικά για το χαράτσι τονίζει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέσο αναδιανομής εισοδήματος, αλλά ως ανταποδοτικός φόρος επί συγκεκριμένου ακινήτου, καταλήγοντας ότι φορολογικοί συντελεστές επί της ακίνητης περιουσίας -αντί επί κάθε ακινήτου χωριστά- είναι αναποτελεσματικοί, ανέφικτοι και καταστροφικοί για την αγορά ακινήτων και την οικονομία.

“Στο σφυρί” οι περιουσίες όσων χρωστούν

Στο μεταξύ, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη ανάβει το πράσινο φως για την πώληση περιουσιακών στοιχείων από όσους χρωστούν στο Δημόσιο, προκειμένου να εξοφληθεί το σύνολο ή μέρος της οφειλής. Διευκρινίζεται δε ότι αν το τίμημα που θα εισπραχθεί είναι μικρότερο από την οφειλή, τότε το Δημόσιο θα διασφαλίζει το υπόλοιπο ποσό με τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη ή εγγυήσεις τρίτων, ειδάλλως θα μπλοκάρεται η πώληση του ακινήτου.

09/05/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: