Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Η Βουλή νομοθέτησε, το ΥΠΟΙΚ …εκτελεί


Τρίτη, 07 Μαΐου 2013 09:55

Η Βουλή νομοθέτησε, το ΥΠΟΙΚ …εκτελεί

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
 Η Βουλή νομοθέτησε, το ΥΠΟΙΚ …εκτελεί
"Βροχή" υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων οι οποίες θα καθορίσουν το πώς θα πληρώσουμε φόρους αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα ρυθμίσουμε οφειλές φαίνεται στον ορίζοντα. Για να εκτελέσει τον φετινό προϋπολογισμό, η Καραγιώργη Σερβίας πρέπει να λάβει μέσα στις επόμενες ημέρες σημαντικές αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, για το πώς θα καταβληθεί το χαράτσι της ΔΕΗ αλλά και για το πώς θα υποβληθούν φέτος οι φορολογικές δηλώσεις.
Γράφει:  
Ουσιαστικά, σειρά κρίσιμων αποφάσεων θα ληφθούν από τον υπουργό Οικονομικών καθώς ο πρόσφατος «πολυνόμος» αφήνει πολλά ζητήματα ανοικτά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η απαλλαγή των «φτωχών» από το χαράτσι της ΔΕΗ. Η υπουργική απόφαση θα προβλέπει τι ακριβώς θα γίνει με αυτή την κατηγορία πολιτών. Θα απαλλαγούν από το χαράτσι όσοι δηλώνουν εισόδημα χαμηλότερο των 6.500 ευρώ ετησίως; Θα τους γίνουν ευκολίες πληρωμής, δηλαδή περισσότερες δόσεις;  Η εξίσωση δεν είναι καθόλου εύκολη και η ελάφρυνση που ψηφίστηκε τελευταία στιγμή ύστερα από την τροπολογία που κατέθεσε η ΔΗΜΑΡ μπορεί να αποδειχτεί  «όνειρο» για χιλιάδες φτωχούς λόγω δημοσιονομικών αναγκών. Τα στατιστικά δείχνουν ότι οι «φτωχοί» στην Ελλάδα (δηλαδή αυτοί που έχουν εισόδημα κάτω των 500 ευρώ τον μήνα και ταυτόχρονα είναι ιδιοκτήτες ακινήτων) είναι περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια. Έτσι, είναι αμφίβολο αν θα εξαιρεθούν όλοι από την υποχρέωση καταβολής του φόρου καθώς κάτι τέτοιο θα κόστιζε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Παρά τις διαρροές αισιοδοξίας από το υπουργείο Οικονομικών, το ποιο πιθανό είναι ότι οι περισσότεροι φτωχοί θα «χαθούν» στα τεκμήρια και στις αυστηρές προϋποθέσεις.
Προτεραιότητα για το υπουργείο Οικονομικών αποτελεί και η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η υπουργική απόφαση για την διαδικασία, τα δικαιολογητικά και τις προθεσμίες υπαγωγής, ετοιμαζόταν ακόμη και τη Μεγάλη Εβδομάδα ενώ στόχος είναι να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ ακόμη και εντός των επόμενων ημερών. Ο εισπρακτικός στόχος έχει μπει πολύ ψηλά: από τα 2,7 δις. ευρώ που υπολόγισε το υπουργείο Οικονομικών για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, φέτος πρέπει να εισπραχτούν περισσότερα από τα μισά προκειμένου να πιάσουν τον φετινό στόχο των  1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Υποτίθεται ότι στο τέλος της εβδομάδας, θα ανοίξει το σύστημα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων από τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών περιμένει να εισπράξει περίπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη δεν έχουν βγει καν οι οδηγίες συμπλήρωσης της φορολογικής δήλωσης. Ο λόγος; Μόλις πρόσφατα αποφασίστηκε το …μέλλον των 18ρηδων (δεν θα κάνουν δήλωση εφόσον θεωρούνται προστατευόμενα μέλη) ενώ ακόμη δεν έχει αποφασιστεί αν η δήλωση θα υποβληθεί ηλεκτρονικά από όλους, ακόμη και τους φορολογούμενους με εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ και τους συνταξιούχους που πέρυσι εξαιρέθηκαν από τη διαδικασία. Υπάρχει πρόθεση να κάνουν όλοι ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους  χωρίς εξαιρέσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση, μπορούμε από τώρα να προβλέψουμε το τι θα γίνει: ουρές στις εφορίες για κλειδάριθμο και τα κανάλια να καταγράφουν με τις κάμερες την ταλαιπωρία των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: