Τρίτη 7 Μαΐου 2013

"Κλειδί" η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών αλλά και επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού σε όλη την επικράτεια Καρότο και άγριο μαστίγιο στη φορολογία των ακινήτων


"Κλειδί" η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών αλλά και επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού σε όλη την επικράτεια

Καρότο και άγριο μαστίγιο στη φορολογία των ακινήτων

Η δημόσια δέσμευση του υπ. Οικονομικών για μείωση του φόρου μεταβίβασης έρχεται την ώρα που δρομολογείται η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών αλλά και επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού σε όλη την επικράτεια.
Την ίδια ώρα οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να συγκεντρώσουν ρευστό, αφού απ' το καλοκαίρι θα αρχίσουν να τρέχουν οι υποχρεώσεις για την καταβολή των φόρων Ακίνητης Περιουσίας αλλά και του ΕΤΕΑ, του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ που έχει πάρει άλλη ονομασία.  
Από τις αυξομειώσεις των αντικειμενικών αξιών - που αποσκοπούν στην προσέγγιση τους με τις εμπορικές τιμές και είναι εν αναμονή της έγκρισης από την τρόικα - το μεγαλύτερο πλήγμα θα υποστούν τα ακίνητα των περιοχών που ακόμη και σήμερα οι αντικειμενικές τιμές βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τις αγοραίες.
Να σημειωθεί ότι παρόλο που οι αγοραίες τιμές έχουν υποχωρήσει σημαντικά λόγω της κρίσης, σε πολλές περιοχές εξακολουθούν να κινούνται πάνω από τις αντικειμενικές τιμές της Εφορίας.
Οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, άρα και των δεκάδων φόρων που αυτές επηρεάζουν, με απόλυτο πρωταγωνιστή το χαράτσι, μπορεί να φθάσουν και στο 60%.
Περιοχές όπου θα συμβεί αυτό είναι μεταξύ άλλων: το Πέραμα, με σημερινή απόκλιση αντικειμενικών και εμπορικών τιμών από 23% ως 40%, Κερατσίνι με απόκλιση ως 28%, Περιστέρι (ως 30%), Βύρωνας (ως 26%), η Δάφνη, το Ίλιον, η Δραπετσώνα, η Παιανία, ο Γέρακας, η Παλλήνη αλλά και η Κηφισιά, η Γλυφάδα, η Βούλα, το Ελληνικό, η Νέα Σμύρνη, το Παλαιό Φάληρο, η Πεντέλη, ο Διόνυσος κ.α.
Αντίθετα, οι τιμές αναμένεται να μειωθούν σε περιοχές όπως το κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης όπου η εμπορική αξία έχει πέσει κατακόρυφα τα τελευταία τρία χρόνια.
Εν τω μεταξύ για να αμβλύνει τις αντιδράσεις ο υπ. Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προαναγγέλλει "μείωση της φορολογίας στις αγοραπωλησίες των ακινήτων", προσθέτοντας ότι "οι δημοσιονομικές απώλειες θα καλυφθούν από άλλες πηγές εσόδων στο πλαίσιο των αλλαγών στο φορολογικό καθεστώς για τα ακίνητα".
Συγκεκριμένα, μιλώντας στο "Εθνος της Κυριακής" ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι σχεδιάζονται ελαφρύνσεις στο κόστος για την απόκτηση ακινήτων με μείωση στο μισό του φόρου μεταβίβασης και την πλήρη κατάργηση των αμοιβών δικηγόρων στη σύνταξη των συμβολαίων.
Δηλαδή ο φόρος μεταβίβασης θα μειωθεί στο 4% από 8% για το τμήμα της αξίας του ακινήτου μέχρι 20.000 ευρώ και στο 5% από 10% σγια το ποσό πάνω από 20.000 ευρώ.
Έτσι εάν κάποιος αγοράσει ακίνητο αξίας 150.000 ευρώ, θα καταβάλει για φόρο μεταβίβασης 7.300 ευρώ, ενώ με το σημερινό καθεστώς θα πληρώσει 14.600 ευρώ.
Η νέα ρύθμιση θα συνδυαστεί με τις επικείμενες αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο Καλοκαίρι.


Πηγή: Καρότο και άγριο μαστίγιο στη φορολογία των ακινήτων | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/10648/karoto-kai-agrio-mastigio-sti-forologia-ton-akiniton#ixzz2SdSxDrp1

Δεν υπάρχουν σχόλια: