Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Προγράμματα κατάρτισης με οσμή σκανδάλου | Εφημερίδα των συντακτών

Προγράμματα κατάρτισης με οσμή σκανδάλου | Εφημερίδα των συντακτών


Προγράμματα κατάρτισης με οσμή σκανδάλου

Του Τζώρτζη Ρούσσου
52


Στις εποχές του πολυθρύλητου ΕΚΕΠΙΣ (Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης), όπου η συντριπτική πλειονότητα των προγραμμάτων κατάρτισης κατευθυνόταν σε πολύ συγκεκριμένα ΚΕΚ (Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης) που ελάμβαναν το σύνολο της πίτας των ευρωπαϊκών κονδυλίων, φαίνεται ότι γυρνά η κατάρτιση…

Αυτή τη φορά βέβαια δεν επιλέχθηκαν τα προγράμματα του υπουργείου Εργασίας τα οποία είναι στοχοποιημένα, αλλά τα προγράμματα κατάρτισης που τρέχει το υπουργείο Τουρισμού. Ομως για την αξιολόγησή τους επιλέχθηκε ο ίδιος μηχανισμός, δηλαδή οι αξιολογητές του υπουργείου Εργασίας και της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Αλλων Πόρων, οι οποίοι έκαναν ως φαίνεται το θαύμα τους. Ετσι, 10 στα 12 προγράμματα για την περιφέρεια Θεσσαλίας κατευθύνθηκαν σε ένα συγκεκριμένο ΚΕΚ, το οποίο για κάθε πρόγραμμα κατάρτισης έλαβε το ίδιο ποσοστό αξιολόγησης, γεγονός που για τους κατέχοντες τον τρόπο λειτουργίας της διαδικασίας αξιολόγησης θεωρείται αδιανόητο!

Τρίκαλα, Λάρισα αλλά όχι Καρδίτσα 

Το φοβερό όμως είναι ότι το συγκεκριμένο ΚΕΚ διαθέτει αίθουσες σε Τρίκαλα και Λάρισα, ενώ είναι σαφές ότι ο πλέον τουριστικός νομός της Θεσσαλίας είναι η Καρδίτσα λόγω της Λίμνης Πλαστήρα! Οι συγκεκριμένες επιλογές έχουν προκαλέσει, όπως μαθαίνουμε, αναταραχές στις τάξεις των ΚΕΚ, αφού θεωρείται ότι επανακάμπτουν όπως λέγεται οι αλήστου μνήμης αξιολογήσεις που έδιναν την πίτα σε «ημετέρους». Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Το υπουργείο Τουρισμού προκήρυξε ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό με τίτλο «Δράσεις κατάρτισης ανθρώπινου δυναμικού σε θέματα τουρισμού». Ωφελούμενοι είναι εργαζόμενοι, εποχικά εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρηματίες. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 4.485.000 ευρώ και η καταληκτική ημερομηνία διαγωνισμού ήταν η 1/10/2012. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ (6,5 μήνες) σε σχέση με αντίστοιχους διαγωνισμούς του υπουργείου Εργασίας όπου τα αποτελέσματα ανάλογου διαγωνισμού αναμένονται περίπου 4 έτη.

Ο διαγωνισμός περιελάμβανε μία καινοτομία: δεν υπήρχε κατανομή προγραμμάτων ανά νομό αλλά μόνο σε επίπεδο περιφέρειας. Σχεδιασμός που ενισχύει την ενδοπεριφερειακή ανισότητα, όπως εξάλλου η ανάλυση των αποτελεσμάτων αναδεικνύει. Παράδειγμα: στην περιφέρεια Θεσσαλίας με βάση τις δομές των φορέων κατάρτισης στις οποίες εγκρίνεται πρόγραμμα, ο Νομός Καρδίτσας δεν θα λάβει οποιοδήποτε έργο.

Στη συγκεκριμένη περιφέρεια παρουσιάζεται το φαινόμενο ένα ΚΕΚ να λαμβάνει 10 από τα 12 προγράμματα που θα υλοποιηθούν. Και μάλιστα τα αποτελέσματα αναδεικνύουν κάτι εκπληκτικό: ο συγκεκριμένος φορέας λαμβάνει την ίδια ακριβώς βαθμολογία σε επίπεδο δεκαδικού ψηφίου για 10 διαφορετικές προτάσεις. Σημειώνεται ότι για να εξαχθεί ο βαθμός τεχνικής προσφοράς αξιολογούνται 12 διαφορετικά κριτήρια με βαρύτητα από 5% έως 15%. Στη συγκεκριμένη περιφέρεια κατατέθηκαν 90 προτάσεις από πάρα πολλούς υποψηφίους αναδόχους.
08/05/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: