Τρίτη 7 Μαΐου 2013

“Η Ελλάδα θα είχε σωθεί αν είχε χρεοκοπήσει το 2010″ | Εφημερίδα των συντακτών

“Η Ελλάδα θα είχε σωθεί αν είχε χρεοκοπήσει το 2010″ | Εφημερίδα των συντακτών


“Η Ελλάδα θα είχε σωθεί αν είχε χρεοκοπήσει το 2010″

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥ ΧΑΝΣ ΒΕΡΝΕΡ ΖΙΝ ΣΤΗΝ «DIE WELT»

Toυ Μπάμπη Μιχάλη

H Ελλάδα θα είχε βγει σήμερα από την κρίση αν πριν από τρία χρόνια, την άνοιξη του 2010, είχε χρεοκοπήσει και αποχωρήσει από την ευρωζώνη, υποστήριξε χθες ο Χανς Βέρνερ Ζιν.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt ο Γερμανός οικονομολόγος και πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις αυξανόμενες ευθύνες της Γερμανίας στη σημερινή κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι πέτρες που πετούν εναντίον μας θα γίνονται μεγαλύτερες όσο συνεχίζεται η σημερινή πολιτική»… «Ηταν μεγάλο λάθος να παραβιάσουμε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ με δημόσια δάνεια που αναλογούν στο 160% του ΑΕΠ και που δεν πρόκειται να αποπληρωθούν ποτέ».

«Αυτή η επιλογή βοήθησε τις δικές μας και τις γαλλικές τράπεζες όπως και κάποιους πλούσιους στην Ελλάδα, αλλά για τον ελληνικό λαό σήμαινε μόνο ανεργία και δυσκολία. Η Ελλάδα θα είχε βγει τώρα από την κρίση, εάν την άνοιξη του 2010 είχε πτωχεύσει και είχε αποχωρήσει από το ευρώ. Θα είχε σε μεγάλο βαθμό απελευθερωθεί από το χρέος της και θα είχε, με μια υποτιμημένη δραχμή, ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της. Η ανεργία των νέων σίγουρα δεν θα ήταν στο 60% που είναι σήμερα».

Ο Ζιν προειδοποίησε ότι αυτό που η Γερμανία επιτρέπει να συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα είναι «μια καταστροφή για τους ανθρώπους εκεί» και ο κόσμος θεωρεί υπεύθυνους τους Γερμανούς, παρ’ ότι δίνουν τα περισσότερα χρήματα. «Αυτή η πολιτική μάς καθιστά φτωχότερους, ενώ από την άλλη πλευρά όλο και περισσότερο μας παρουσιάζουν με σβάστικες». Υπογράμμισε ακόμη ότι αν αυξηθούν οι δυσκολίες στις μεγάλες χώρες της Ε.Ε. η πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα δεν θα μπορεί να συνεχιστεί έτσι κι αλλιώς λόγω έλλειψης κεφαλαίων.

Τάχθηκε έτσι υπέρ «μια ανοιχτής νομισματικής ένωσης, από την οποία θα μπορεί κάποιος να αποχωρεί προσωρινά, εάν δεν καταφέρνει να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της, ενώ θα μπορεί να βασιστεί στη μεταβατική βοήθεια της διεθνούς κοινότητας».

Ο Ζιν μίλησε μάλιστα για ένα σχέδιο Μάρσαλ προς την Ελλάδα μετά την έξοδό της από το ευρώ το οποίο, όπως είπε, θα μπορούσε να αναλάβει μόνη της η Γερμανία. «Μια τέτοια λύση θα ήταν καλύτερη και φτηνότερη από το να μοιράζονται όλα αυτά τα κεφάλαια μέσω συλλογικών θεσμών διάσωσης όπως η ΕΚΤ, στους οποίους σχεδόν δεν έχουμε λόγο, ενώ πληρώνουμε τα περισσότερα και στο τέλος είμαστε και οι κακοί».


07/05/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: