Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Βαθαίνει η ύφεση στην ευρωζώνη | Εφημερίδα των συντακτών

Βαθαίνει η ύφεση στην ευρωζώνη | Εφημερίδα των συντακτών


Βαθαίνει η ύφεση στην ευρωζώνη

Συνεχίζει να συρρικνώνεται η επιχειρηματική δραστηριότητα, το ΑΕΠ μειώνεται, η Μέρκελ επιμένει στην πολιτική της

Του Μπάμπη Μιχάλη

getFile (1)Με βαθύτερη ύφεση «φλερτάρει» η ευρωζώνη στο τρέχον τρίμηνο καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα συνέχισε να συρρικνώνεται και τον Απρίλιο.

Ο δείκτης ΡΜΙ Eurozone Composite της εταιρείας ερευνών Markit, που καταγράφει τη δραστηριότητα χιλιάδων επιχειρήσεων της ευρωζώνης και αποτυπώνει τις οικονομικές συνθήκες, παρέμεινε και τον προηγούμενο μήνα κάτω από το 50. Κάτι που σημαίνει ότι η συρρίκνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας όχι μόνο δεν «κοπάζει» αλλά ενδεχομένως εντείνεται. «Ο PMI Απριλίου δείχνει ότι, μετά από μια χαλάρωση που σημειώθηκε στο α΄τρίμηνο του 2013, η οικονομική επιβράδυνση της ευρωζώνης πιθανότατα επιταχύνεται στο δεύτερο τρίμηνο» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Κρις Γουίλιαμσον, συμπληρώνοντας ότι τα επίπεδα του ΡΜΙ υποδηλώνουν μια πτώση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 0,4%-0,5%. Η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε για 5ο συνεχόμενο τρίμηνο στους τελευταίους τρεις μήνες του 2012, ενώ ανάλογη συρρίκνωση εκτιμάται ότι σημειώθηκε και στο α΄τρίμηνο του 2013.

Προβλέψεις

Αρκετοί οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι η ανάπτυξη, έστω και ελάχιστη, θα επέστρεφε στις 17 οικονομίες του ευρώ το τρέχον τρίμηνο. Στις εαρινές προβλέψεις της που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε λόγο για σταθεροποίηση της οικονομίας της ευρωζώνης στο α΄εξάμηνο του 2013 και επιστροφή των αναπτυξιακών ρυθμών στο δεύτερο εξάμηνο του 2013.

«…Η ζήτηση εντός της Ε.Ε. εξακολουθεί να είναι συγκρατημένη εξαιτίας πολλών παραγόντων, όπως το υπερβολικό χρέος και η έλλειψη πιστώσεων. Συνεπώς, βασικός μοχλός της οικονομικής ανάπτυξης φέτος θα είναι πιθανόν οι καθαρές εξαγωγές, ενώ μικρή αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων στην Ε.Ε. διαφαίνεται από το επόμενο έτος. Η πρόβλεψη αυτή βασίζεται στην υπόθεση ότι οι συνεχιζόμενες προσπάθειες σε πολιτικό επίπεδο θα αποτρέψουν την επιδείνωση της κρίσης δημόσιου χρέους», τόνισε μεταξύ άλλων στη γεμάτη αβεβαιότητες έκθεσή της η Κομισιόν, προβλέποντας ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί φέτος κατά 0,4%.

Ωστόσο, μετά τις χθεσινές ενδείξεις του ΡΜΙ για τον ιδιωτικό τομέα -ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα 2/3 της οικονομίας της ευρωζώνης- ακόμη και αυτές οι απογοητευτικές προβλέψεις της Κομισιόν δείχνουν πια υπεραισιόδοξες.

Και πώς να μην είναι άλλωστε όταν ακόμη και η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, βλέπει τον εγχώριο τομέα υπηρεσιών να συρρικνώνεται τον Απρίλιο για πρώτη φορά μετά από πέντε μήνες. Η επίδοση αυτή όπως και η αντίστοιχη συρρίκνωση που κατέγραψε ο τομέας των υπηρεσιών σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία συνέβαλαν στη διατήρηση του ΡΜΙ των επιχειρήσεων του τομέα των υπηρεσιών της ευρωζώνης (υπεύθυνος για πάνω από το 50% της οικονομίας) κάτω από το 50 για 15ο συνεχόμενο μήνα.

Παρά τις δραματικές προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, η ηγεμονεύουσα γερμανική κυβέρνηση δεν δείχνει πάντως να κάνει πίσω στις επιλογές της. Αντίθετα, προετοιμάζει άπαντες για την… αιώνια εξαθλίωση. «Θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια για να ξεπεραστεί η κρίση» δήλωσε ενδεικτικά χθες η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, σε μαθητές γυμνασίου στο Βερολίνο, με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης.

Σβήνοντας ελπίδες στα νιάτα της χώρας της, η Μέρκελ τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν ορίζοντα ετών καθώς και ότι θα περάσει καιρός πριν μειωθεί η ανεργία και η οικονομία επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα. Υπογράμμισε ακόμη ότι το Βερολίνο θα εξακολουθήσει να αγωνίζεται για τη συνοχή της ευρωζώνης, σπεύδοντας όμως να υπογραμμίσει ότι και οι πόροι της Γερμανίας δεν είναι ανεξάντλητοι.


07/05/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: