7+1 μέτρα στήριξης των μεσαίων εισοδημάτων - Αναλυτικά οι παρεμβάσεις
Οικονομία
Ανοίγει η βεντάλια με οκτώ μέτρα στήριξης για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις. Όπως αναφέρει η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", η βεντάλια των μέτρων για τη στήριξη και επαναπροσέγγιση της μεσαίας τάξης ανοίγει και περιλαμβάνει:
1. Πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης
Αύξηση μισθού για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και φορο-ανάσες για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και τους φορολογουμένους που αποκτούν εισοδήματα από ενοίκια ή μερίσματα φέρνει το πάγωμα της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης το 2021. Το μέτρο αγγίζει περίπου 1,2 εκατ. φορολογούμενους. Από τον πρώτο μήνα κιόλας του νέου έτους, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα διαπιστώσουν αύξηση στον μισθό τους καθώς δεν θα παρακρατείται εισφορά αλληλεγγύης στις μηνιαίες αποδοχές τους. Ιδιωτικός υπάλληλος με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ θα γλιτώσει φόρο που φθάνει τα 462 ευρώ ενώ το φορολογικό όφελος υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ για όσους αποκτούν εισόδημα πάνω από 35.000 ευρώ.
2. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών
Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από την 1η Ιανουαρίου του 2021 σημαίνει ετήσιο κέρδος 228 ευρώ για τον μισθωτό των 1.000 ευρώ , 342 ευρώ για όποιον αμείβεται με 1.5000 ευρώ , 456 ευρώ για μισθό των 2.000 ευρώ.
3. ΕΝΦΙΑ
Η επέλαση του κορονοϊού μπορεί να ανατρέψει τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου για να προχωρήσει φέτος σε νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες που έχουν δρομολογηθεί για το 2021 βάζουν στο τραπέζι τη μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ για να σβήσουν οι επιβαρύνσεις που θα προκαλέσουν οι νέες αντικειμενικές αξίες στους ιδιοκτήτες ακινήτων .
4. Ενοίκια:
Οι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες του λιανεμπορίου , της εστίασης , του τουρισμού, του αθλητισμού, του πολιτισμού, των μεταφορών που παραμένουν με κατεβασμένα ρολά μετά τις 16 Δεκεμβρίου θα κερδίσουν έκπτωση 80% στο ενοίκιο που θα πληρώσουν για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Ακόμα και αν αποφασιστεί μέσα στο δίμηνο να ανοίξουν θα καταβάλουν για τους δύο πρώτους μήνες του έτους το 20% του ενοικίου.
5. Ιδιοκτήτες ακινήτων:
Μεγάλες εισοδηματικές απώλειες μετρούν φέτος φορολογούμενοι που ενοικιάζουν ακίνητα λόγω του υποχρεωτικού κουρέματος του ενοικίου με το κράτος να καλύπτει μέρος των απωλειών αυτών. Ειδικά για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021 που οι ιδιοκτήτες θα εισπράξουν μειωμένα ενοίκια κατά 80% το υπουργείο Οικονομικών θα έρθει να τους αποζημιώσει πιστώνοντας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς το 60% του μηνιαίου μισθώματος.
6. Προκαταβολή φόρου:
Φέτος ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις που είδαν το τζίρο τους να βυθίζεται από το τσουνάμι της πανδημίας πήραν οικονομική ανάσα μέσω της μείωσης έως και 100% της προκαταβολής φόρου εισοδήματος που πλήρωσαν στην Εφορία. Για το 2021 αν και δεν έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό ένα ψαλίδι στην προκαταβολή φόρου φαίνεται πως στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν σκέψεις προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις οι οποίες εν μέσω της υγειονομικής κρίσης κατάφεραν να εμφανίσουν κέρδη.
7. Επιστρεπτέα προκαταβολή:
Ένεση ρευστότητας με φθηνά κρατικά δάνεια ύψους 5,5 δισ. ευρώ έχουν λάβει περίπου 450.000 επαγγελματίες , μικρομεσαίοι και επιχειρήσεις προκειμένου να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους. Τον Ιανουάριο θα έρθει ο πέμπτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής με ελάχιστο ποσό ενίσχυσης τα 1.000 ευρώ και δώρο το 50% των κρατικών δανείων , ενώ το Μάρτιο θα ενεργοποιηθεί ο 6 ος κύκλος.
8. Νέα φορολογική κλίμακα
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα είναι κερδισμένοι της εφορίας το 2021 καθώς το ερχόμενο καλοκαίρι με τα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων θα διαπιστώσουν ότι ύστερα από 10 χρόνια η ειδική εισφορά αλληλεγγύης δεν θα βαραίνει τον λογαριασμό της εφορίας ενώ θα έχει αποτυπωθεί και ο χαμηλότερος φόρος εισοδήματος που προκύπτει με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα. Για παράδειγμα ένας επαγγελματίας με ετήσιο καθαρό εισόδημα 16.000 ευρώ ή 1.333 ευρώ τον μήνα θα δει τη φορολογική του επιβάρυνση να μειώνεται κατά 1.388 ευρώ. Θα κερδίσει δηλαδή σε φόρο το καθαρό κέρδος που έχει σε ένα μήνα . Όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το φορολογικό όφελος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου