Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Οριστικά στις ΔΟΥ οι συμπληρωματικές δηλώσεις επιδοτήσεων αγροτών που έχουν συμπληρωθεί με βάση την κατάσταση δημοσιοποίησης πληρωμών

 

Οριστικά στις ΔΟΥ οι συμπληρωματικές δηλώσεις επιδοτήσεων αγροτών που έχουν συμπληρωθεί με βάση την κατάσταση δημοσιοποίησης πληρωμών

Επισημάνσεις

15 Δεκέμβριος 2020
Taxheaven.gr


Επιμέλεια:
Γεώργιος Θωμ. Παπαδημητρίου
Λογιστής - Φοροτεχνικός
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven
Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων Ν. Καρδίτσας)
Γ.Γ. ΓΕ.Ο.Φ.ΙΝ. (Γεωργικό Οικονομικό Φορολογικό Ινστιτούτο)
Υπεύθυνος Γ.Ε.ΜΗ.  & Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων Εμπορικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Καρδίτσας



Γνωρίζαμε από την έναρξη της φορολογικής χρονιάς του 2020, ότι οι συμπληρωματικές δηλώσεις των αγροτών για τις επιδοτήσεις παλαιότερων ετών, θα υποβληθούν στις Δ.Ο.Υ. Μάλιστα, η μόνιμη διαμάχη με τους  υπαλλήλους των Δ.Ο.Υ. ήταν (και εξακολουθεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι), αν η υποβολή θα γίνει με κατάσταση, ή αν θα τις αποστείλουμε με email (θα τοποθετηθώ επί του θέματος στο τέλος του παρόντος).

Πριν από λίγες ημέρες, μετά τις απαραίτητες διαβουλεύσεις, επικοινωνίες, προσπάθειες να γίνει κατανοητό, κατέστη εφικτή τελικά η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των συμπληρωματικών δηλώσεων που συμπεριλαμβάνουν αγροτικές επιδοτήσεις του έτους 2018.

Αυτή η δυνατότητα κράτησε μόλις 12 ώρες, όσο δηλαδή χρειάστηκε να εντοπιστεί η αδυναμία του συστήματος και τα λάθη του ελέγχου. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι δεν έχουν κατανοήσει όσοι το έφτιαξαν, τι ακριβώς πρέπει να ελέγχει το σύστημα.



Δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσουμε στην υποβολή συμπληρωματικής δήλωσης φορολογικού έτους 2018 και να δηλώσουμε τις επιδοτήσεις οι οποίες καταβλήθηκαν εντός του 2019 και αφορούν το έτος 2018.

Για όσες δηλώσεις έτους 2018 έχουν υποβληθεί με βάση την από 28.02.19 εκδοθείσα βεβαίωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, από την παραπάνω εφαρμογή μπορούμε να προχωρήσουμε κανονικά στην υποβολή.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στις περιπτώσεις κατά τις οποίες, οι επιδοτήσεις συμπληρώθηκαν με βάση την κατάσταση δημοσιοποίησης πληρωμών.

Να δούμε γιατί συμβαίνει αυτό: το taxis έχει ως ποσό αναφοράς ελέγχου, το σύνολο των επιδοτήσεων έτους 2018, όπως αυτές αποτυπώνονται στις βεβαιώσεις ετών 2018 και 2019. Εάν η αρχική δήλωση του 2018 έχει υποβληθεί με ποσά από την κατάσταση δημοσιοποίησης πληρωμών, τότε, κατά την προσπάθεια άντλησης και μεταφοράς των επιδοτήσεων στο Ε3, αφενός προσθέτει τις επιδοτήσεις της βεβαίωσης με τα ποσά που βρίσκει στο Ε3, αφετέρου δεν σου επιτρέπει να τροποποιήσεις τα ποσά που εμφανίζονται και είναι φυσικά λανθασμένα.

Θα πεις κάποιος: «γιατί να χρησιμοποιήσεις τα ποσά από την κατάσταση δημοσιοποίησης πληρωμών και όχι μόνο από τη βεβαίωση;». Ας το δούμε για μία ακόμη φορά:
1. Οι βεβαιώσεις περιλαμβάνουν τις επιδοτήσεις οι οποίες καταβάλλονται στο ημερολογιακό έτος.
2. Η κατάσταση δημοσιοποίησης πληρωμών περιλαμβάνει τις επιδοτήσεις στο χρόνο που καταβάλλονται.
3. Για να υποβάλλουμε τις δηλώσεις αποκλειστικά με τις βεβαιώσεις και μόνο, πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος και οι επιδοτήσεις να φορολογούνται στο χρόνο είσπραξης τους.
4. Μέχρι να γίνει αυτό, θα χρησιμοποιούμε την κατάσταση δημοσιοποίησης πληρωμών όποτε και όσο επιθυμούμε, γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε.

Ας επανέλθω όμως στο πρόβλημα. Εάν προσπαθήσω να υποβάλλω μέσα από τη επιλογή της δήλωσης αναδρομικών, διπλασιάζονται οι συνδεδεμένες επιδοτήσεις με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται το τελικό αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις να προκύπτει επιπλέον φόρος, σε ακόμη περισσότερες αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης, σίγουρα πάντως λανθασμένη αποτύπωση των επιδοτήσεων.

Από το Σάββατο παρατηρήθηκε ένα ακόμη πρόβλημα: σε πολλές δηλώσεις οι  επιδοτήσεις στο Ε3 αποτυπώνονται λανθασμένα. Αν ζητήσουμε μεταφορά στη δήλωση θα δούμε ότι τα ποσά είναι λιγότερα από τα πραγματικά, δηλαδή γίνεται σωστή μεταφορά μεν, αλλά τα ποσά που έχουν μεταφερθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στο taxis είναι ελλιπή. Προσοχή: μην εμπιστεύεστε τη μεταφορά. Εκτυπώστε τις βεβαιώσεις 2018 & 2019 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να είστε ασφαλείς.

Δυστυχώς δεν προβλέπεται άμεσα λύση στο ζήτημα, που σημαίνει ότι οι δηλώσεις αυτές πρέπει να υποβληθούν στις Δ.Ο.Υ.

Ένα σοβαρό ζήτημα που δημιουργείται, έχει να κάνει με τον τρόπο αποτύπωσης των ποσών της συμπληρωματικής δήλωσης. Στην ηλεκτρονική υποβολή εμφανίζονται όλα τα ποσά της δήλωσης, συνολικά. Παρατηρούμε ότι σε άλλες Δ.Ο.Υ. ζητάνε να συμπληρώνουμε στα έντυπα Ε1 και Ε3, μόνο τα ποσά που προστίθενται με την συμπληρωματική, ενώ σε άλλες Δ.Ο.Υ. να είναι συμπληρωμένα όλα τα ποσά της δήλωσης, όπως αυτά θα εμφανίζονται στην τελική εκκαθάριση.

Προσωπικά, στις δηλώσεις που αποστέλλω στη Δ.Ο.Υ. έχω όλα τα ποσά συμπληρωμένα, τόσο στο Ε3, όσο και στο Ε1. Μαζί με τα έντυπα, επισυνάπτω τις βεβαιώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ των ετών 2018 και 2019. Εύκολα μπορούν να διαπιστωθεί από τον ελεγκτή, τα ποσά της διαφοράς των επιδοτήσεων.

Τέλος, όσον αφορά στον τρόπο υποβολής των δηλώσεων στις Δ.Ο.Υ.: ο πιο ασφαλής τρόπος είναι η αποστολή τους με email. Όλες ανεξαιρέτως οι Δ.Ο.Υ. έκαναν χρήση της απόφασης της ΑΑΔΕ περί προστασίας από τον κορωνοϊό και η είσοδος στις Υπηρεσίες γινόταν με το σταγονόμετρο. Δεν είναι δυνατόν τώρα που τα κρούσματα έχουν φτάσει στο Θεό, να ζητείται από τους λογιστές να πάνε στις Δ.Ο.Υ. να υποβάλλουν τις συμπληρωματικές δηλώσεις με κατάσταση. Το email είναι ο καλύτερος και πιο ασφαλής τρόπος για οποιασδήποτε συναλλαγή διότι, παραμένουμε ασφαλείς αφενός, αλλά έχουμε για κάθε συναλλαγή μας αποδεικτικό υποβολής αφετέρου.

Προσοχή: Για όσες αρχικές δηλώσεις του έτους 2018 υποβλήθηκαν με τις αγροτικές επιδοτήσεις να έχουν ληφθεί από τις βεβαιώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και όχι από την κατάσταση δημοσιοποίησης πληρωμών, οι συμπληρωματικές δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: