Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις λίγο πριν την εκπνοή

 13 Δεκεμβρίου 2020, 9:23 πμ  

  

Επιπλέον 25 χιλ. φορολογούμενοι υπέβαλαν τις δηλώσεις εισοδήματος και μισθωτού για το φορολογικό έτος 2019, από την ημέρα που δόθηκε νέα παράταση από το Υπουργείο Οικονομικών (δηλαδή από 1 μέχρι 11 Δεκεμβρίου).

Στις 30 Νοεμβρίου εξέπνεε η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ωστόσο η κυβέρνηση, λόγω της καθυστέρησης στην έναρξη της διαδικασίας, ελέω της πανδημίας του κορωνοϊού και τεχνικών προβλημάτων στο ηλεκτρονικό σύστημα, έδωσε παράταση μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Με αυτά τα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων που υπέβαλαν τις φορολογικές τους δηλώσεις ξεπέρασαν τον περσινό αριθμό, ο οποίος ήταν 260 χιλιάδες. Ο βοηθός έφορος Φορολογίας, Σωτήρης Μαρκίδης, εξέφρασε την εκτίμηση πως μέχρι τις 15 του μήνα, που λήγει η προθεσμία, ο αριθμός των φορολογικών δηλώσεων θα ξεπεράσει τις 270 χιλ. Ωστόσο, παρά τη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού, εκείνο που προβληματίζει το Τμήμα Φορολογίας είναι πως από τις 25 χιλ. φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν από τη μέρα που δόθηκε παράταση, για  10 χιλ. από αυτές οι φορολογούμενοι προχώρησαν σε προσωρινή φύλαξη, αντί να κάνουν οριστική υποβολή. Υπενθυμίζεται πως με την προσωρινή  φύλαξη της φορολογικής τους δήλωσης, οι φορολογούμενοι μπορούν να την επιμεληθούν ξανά σε μεταγενέστερο χρόνο. Μετά την οριστική υποβολή της φορολογικής δήλωσης δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές από τον φορολογούμενο.

Ο Βοηθός Έφορος Φορολογίας κάλεσε τους φορολογούμενους που έχουν προχωρήσει σε προσωρινή φύλαξη να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους οριστικά. Όπως είπε, τα προηγούμενα χρόνια διαπιστώθηκε πως πολλοί φορολογούμενοι, παρόλο που συμπλήρωναν έγκαιρα τις φορολογικές τους δηλώσεις, τις άφηναν σε προσωρινή φύλαξη, με αποτέλεσμα κάποιοι να ξεχνούν να τις υποβάλουν οριστικά και να κληθούν μετά να πληρώσουν πρόστιμο. Όπως είπε, όσες φορολογικές δηλώσεις υποβληθούν μετά τις 15 του μήνα θα θεωρούνται εκπρόθεσμες και θα επιβάλλεται πρόστιμο €100 στους φορολογουμένους. Τα προηγούμενα χρόνια, χιλιάδες φορολογούμενοι έπεσαν σε αυτή την γκάφα. Παρόλο που υπέβαλλαν εντός των χρονοδιαγραμμάτων τις φορολογικές δηλώσεις, ωστόσο τις ξέχασαν στην προσωρινή φύλαξη. Αξίζει να σημειωθεί πως το διοικητικό πρόστιμο των €100 επιβάλλεται σε όσους έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις, δηλαδή έχουν ετήσια εισοδήματα πέραν των €19,500. Βάσει των στοιχείων του Τμήματος Φορολογίας, για τα  φορολογικά έτη 2016-2018 υπέβαλαν φορολογική δήλωση 346 χιλιάδες μοναδικοί φορολογούμενοι, ανεξάρτητα από την υποχρέωση τους ή μη να υποβάλουν δήλωση.

Από του χρόνου και συγκεκριμένα για το φορολογικό έτος 2020 αλλάζουν τα δεδομένα, καθώς θα είναι υποχρεωτική η υποβολή της φορολογικής δήλωσης από όλους τους φορολογουμένους, ανεξαρτήτως εισοδημάτων. Από αυτό το μέτρο αναμένεται κάποιες κατηγορίες να εξαιρούνται με διάταγμα που θα εκδοθεί από τον Έφορο Φορολογίας.

  Ελευθερία Παϊζάνου   

Δεν υπάρχουν σχόλια: